Академія профспілкового лідерства: освітяни опановують нові знання

Навчання протягом життя: виклик чи потреба XXI сторіччя – під такою назвою 5 листопада 2021 року в Києві стартував новий навчальний проект «Академії профспілкового лідерства», що реалізовується Федерацією профспілок України за підтримки Міжнародної організації праці.

Важливою умовою для життя в суспільстві є швидка адаптація до нової викликів та уміння аналізувати інформацію, перетворюючи її у рішення. Багато країн світу змінюють освітню систему і впроваджують концепцію навчання протягом усього життя. Тому, разом зі світовим трендом 40 керівників всеукраїнських профспілок, територіальних профоб’єднань, голови обласних та первинних організацій впродовж 2 місяців навчатимуться в Академії профспілкового лідерства. Від Профспілки працівників освіти і науки України участь у навчання беруть 8 осіб:

  • Ольга Чабанюк – заступник Голови Профспілки працівників освіти і науки України; 
  • Людмила Мокей – голова Тернопільської обласної організації Профспілки;
  • Сергій Борисенко – заступник голови Харківської обласної організації Профспілки; 
  • Ніна Плясунова – заступник голови Черкаської обласної організації Профспілки;
  • Анастасія Вакарчук – голова первинної профспілкової організації студентів та аспірантів НУ «Львівська Політехніка»;
  • Олена Михно – голова Чигиринської об’єднаної організації Профспілки; 
  • Тетяна Панасюк – заступник голови Луцької міської організації Профспілки;
  • Руслана Савончак – голова об’єднаної територіальної профспілкової організації Теребовлянщини Профспілки працівників освіти і науки України. 

Впродовж двох місяців учасники навчального проекту опановуватиму чотири модулі:

  • «Профспілковий менеджмент» ;
  • «Правовий захист членів профспілок» ;
  • «Соціальний діалог та колективно-договірна робота. Трудові спори та конфлікти»;
  • «Інформаційна робота та PR кампанії у профспілках». 

Мета навчання – отримати нових умінь та навичок для подальшого застосування їх в роботі та підготовці власних проєктів спрямованих на удосконалення роботи профспілкової організації за напрямами.

Окремим напрямом реалізації проєкту є створення онлайн-платформи профспілкового навчання, яка має на меті наблизити профспілкове навчання до профспілкових активістів усіх рівнів й розширення кола осіб, які охоплені цим навчанням. 

Платформа має стати віртуальним навчально-методичним центром, який включатиме в себе навчальні модулі за напрямами: охорона праці, правовий захист працівників, соціально-економічна діяльність, соціальне страхування, організацій робота профспілок, інформаційна та комунікаційна робота тощо. Всі модулі матимуть набір освітніх тем, відповідних методичних матеріалів, відеоуроків за напрямом, а також міститимуть обов’язкові тести з кожної теми для самоконтролю.

Учасники навчання після успішного виконання тестового завдання на онлайн-платформі зможуть згенерувати сертифікат про проходження навчання у Академії профспілкового лідерства. Також на онлайн-платформі передбачено розміщення бази профспілкових тренерів, електронної бібліотеки, інформації про навчальні центри профспілок тощо. 

Навчання у Академії розпочалося з проведеної установчої конференції, яка відбулася днями у Будинку спілок, за участю керівництва ФПУ, експертів міжнародних організацій, профспілкових тренерів та учасників проєкту. 

Конференцію відкрили Григорій Осовий — голова ФПУ та Сергіус Гловацкас – керівник відділу Європи і Центральної Азії Бюро Міжнародної організації праці (International Labour Organization) з питань діяльності трудящих, які привітали учасників, зазначили про основні тенденції профспілкового руху в Україні та Європі та налаштували учасників на плідну роботу.

Робота конференції проходила у форматі двох панельних дискусій: «Навчання дорослих: особливості, мотиви, методи» та «Онлайн-навчання – вимога сучасності», які розкрили питання організації навчання дорослих, методів формування у них мотивації до навчання протягом життя, особливостей організації онлайн-навчання. 

Спікерами конференції були кращі тренери системи профспілкового навчання, науковці Академії праці, соціальних відносин та туризму, представники всеукраїнських профспілок відповідальні за організацію навчання, а також експерти Міжнародної конфедерації профспілок.

Установча конференція стала відправною точкою проєкту, а попереду на учасників чекає цікаве та креативне навчання! 


«Природним етапом розвитку сучасного суспільства є входження до інформаційної ери, де основними стратегічними ресурсами є знання та інформація. Той, хто постійно прагне і отримує нові знання, залишається активним протягом тривалого часу, тренуючи мозок, тримаючи його в тонусі, чим самим залишається молодим. 

Працюючи в організації , яка об’єднує понад 500 тисяч спілчан віком до 35 років, ми постійно повинні навчатися, щоб залишатися «молодими», уміти швидко орієнтуватися і приймати відповідальні рішення на усіх рівнях. Саме тому я та ще сім представників освітянської Профспілки є учасниками даного проекту «Академії профспілкового лідерства. Бажаю всім нам міцного здоров’я, натхнення та успіхів, задля досягнення поставлених цілей», – прокоментувала учасниця проекту заступниця Голови Профспілки Ольга Чабанюк. 

Відділ роботи з молоддю ЦК Профспілки

Схожі публікації


Догори