ЗМІ: Профспілка закликала Уряд відкласти відсторонення від роботи освітян

Профспілка закликала відкласти відсторонення освітян від роботи через відсутність СОVID-вакцинації

З відповідним закликом профспілка звернулася до Кабінету Міністрів, Міністерства охорони здоров’я та Міністерство освіти і науки.

Центральний комітет Профспілки заявив про складну ситуацію з відстороненням освітян від роботи відповідно до наказу МОЗ № 2153, яким затверджено перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов'язковим профілактичним щепленням проти коронавірусу.

«Відсторонення від роботи вже з 8 листопада може спричинити непередбачувані ситуації, які призведуть до порушення вимог щодо створення необхідних умов для перебігу освітнього процесу, неможливості обслуговування котелень, харчоблоків, охорони будівель, унеможливлення заміни відсутніх педагогів тощо», – попередили в Профспілці.

Там нагадали, що відповідно до статті 32 Кодексу законів про працю, працівників мають попереджати про зміну істотних умов праці не пізніше ніж за два місяці. У зв’язку з цим Профспілка закликала терміново внести зміни до наказу МОЗ України № 2153 та до пункту 41-6 постанови уряду № 1236 щодо перенесення термінів їх реалізації не раніше 8 грудня.

 Джерело: Суспільне. Новини

 

Піти не можна лишитися: в Україні почали відсторонювати невакцинованих освітян

З 8 листопада в Україні мають відсторонювати невакцинованих освітян та держслужбовців. Втім, дехто шукає обхідні шляхи та навіть звертається до суду.

Профспілки проти примусу!

Голова Профспілки працівників освіти і науки України Георгій Труханов рішення уряду про відсторонення вважає «рекетом по відношенню до вчителів» та додає, що загалом підтримує вакцинацію, проте «в межах правового поля». 

За його словами, українська влада мала б провести роз'яснювальну роботу, щоб переконати тих працівників, які не хочуть щепитися, а не примушувати їх під натиском позбавлення заробітної плати. «І що, помирати з голоду? І так ніхто не хоче йти працювати в школи на ті гроші, що платить держава. Чим вчителі завинили?», – запитує Георгій Труханов.

На його думку, доцільніше було б забезпечувати школи комп'ютерами, доступом до інтернету, створювати можливості, аби кожна дитина мала можливість вчитися дистанційно, а не примушувати вчителів вакцинуватися.

 Джерело: Deutsche Welle

Нові ковід-обмеження в Україні: як відсторонюють від роботи за відмову вакцинуватися

В Україні посилили коронавірусні обмеження: з 8 листопада низка організацій відсторонює від роботи нещеплених співробітників. Це стосується співробітників органів влади, вишів, технікумів, училищ, шкіл та дитсадків. Відстороненим від роботи не платять зарплату. Також вони не можуть отримати лікарняні, при цьому звільняти їх не мають наміру. 

Щоб дізнатися, як нові заходи працюють на практиці, журналісти телеканалу «Настоящее время», створеного Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», вирушили до органів влади Миколаєва, Дніпра та Одеси.

Чому освітяни незадоволені обмеженнями

Наказ про відсторонення стосується навіть тих освітян, які працюють онлайн. Із цим не погодилися у Профспілці працівників освіти та науки і звернулися до МОЗ України. У листі профспілка стверджує, що не всі освітяни встигли вакцинуватися до того, як набрали чинності нові обмеження.

«Людина позбавляється засобів до існування. Як утримувати дітей, якщо їхнього батька/матір усунули від роботи без виплати зарплати», – нарікає завідувачка відділу Профспілки працівників освіти і науки Людмила Липець.

 Джерело: Радіо Свобода 

Освітяни закликали уряд не відсторонювати нещеплених від COVID-19 педагогів: Кажуть, що готові вакцинуватися

Профспілка працівників освіти і науки закликала урядовців не відсторонювати від роботи вчителів без COVID-щеплень з 8 листопада. Освітяни просять дати їм ще місяць для проведення вакцинації.

«Відсторонення від роботи вже з 8 листопада може спричинити непередбачувані ситуації, які призведуть до порушення вимог щодо створення необхідних умов для перебігу освітнього процесу, неможливості обслуговування котелень, харчоблоків, охорони будівель, унеможливлення заміни відсутніх педагогів тощо», – йдеться у зверненні, опублікованому на сайті Профспілки.

Наголошується, що Профспілка працівників освіти і науки України «вбачає за необхідне термінове внесення змін до наказу МОЗ України № 2153 та до пункту 41-6 постанови Кабінету міністрів України № 1236 щодо перенесення термінів їх реалізації не раніше 8 грудня».

 Джерело: Depo.ua

 

Наказ про вакцинацію освітян порушив норми закону про працю

Завідувачка відділу експертно-правової роботи Профспілки працівників освіти і науки України Людмила Липець каже, що державні органи влади мають іти шляхом просвітницької роботи, а не примусу. Про це вона розповіла у етері Громадського радіо.

«Держоргани влади мають іти шляхом просвітницької роботи, а не примусу. При виданні цього наказу були порушення норми закону про працю, які зобов’язують повідомити працівників про істотну зміну умов праці не пізніше ніж за два місяці. Правильно було б, щоб цей наказ підготувати разом із додатком переліку протипоказань. Підготували достатню кількість точок для вакцинації і після цього має початись відлік двох місяців. Ці умови були порушені», – каже Людмила Липець.

За її словами, Профспілка працівників освіти і науки України буде усіма законними шляхами захищати освітян.

Джерело: Громадське радіо

 

Усунення від роботи невакцинованих вчителів закликають відкласти на місяць

Профспілка працівників освіти та науки України закликає відкласти усунення від роботи невакцинованих педагогів на місяць – до 8 грудня, посилаючись на вимогу норм статті 32 Кодексу законів про працю України про повідомлення працівників про зміну істотних умов праці не пізніше ніж за два місяці. Відповідне звернення опубліковане на сайті Профспілки.

«Складна ситуація склалася з усуненням від роботи працівників закладів освіти, обов'язковість профілактичних щеплень яких визначена переліком, які відмовляються або ухиляються від проведення таких обов'язкових профілактичних щеплень проти СОVID-19. Хоча кількість педагогів, які приймають рішення вакцинуватися, щодня збільшується», – йдеться у зверненні. 

Джерело: Факти 

Прес-служба Профспілки працівників освіти і науки України

Схожі публікації


Догори