Європейська комісія оприлюднила звіт про освіту та професійне навчання у 2021 році

Наприкінці минулого року Європейська комісія випустила свій щорічний «Монітор освіти та професійного навчання» під час Європейського саміту з освіти 2021 року. 

Документ – це щорічна оцінка Європейською Комісією системи освіти та навчання в Європі. У цьому звіті зібрані останні дані, технічні документи та дослідження, а також приклади політичних заходів в різних країнах ЄС.

Доповідь 2021 року зосереджена на добробуті людей у сфері освіти, де особлива увага приділяється психосоціальним ризикам, проблемам цькування та кібер-насильства/переслідування, які спостерігалися під час пандемії COVID-19. 

У доповіді йдеться і про тривожні тенденції зростання психічних/розумових порушень у учнів, але не висвітлюється належним чином тема добробуту вчителів/викладачів.

Навіть незважаючи на те, що добробут є багатовимірною концепцією, яку можна аналізувати різними шляхами, як вказується в доповіді, було встановлено, що освітні середовища, як правило, дуже впливають на якість душевного здоров'я вчителів та учнів. 

Справді, європейські учні вказують, що іноді або завжди відчувають смуток, а кожен третій іноді або завжди відчуває страх. Це непропорційно сильно стосується дівчаток та учнів із соціально та економічних уразливих груп суспільства. Цим високим показникам відповідає широка поширеність цькування у системах освіти. В ЄС 51,6% учнів повідомляють, що зазнавали цькування як мінімум один раз на рік (опитування PISA 2018).

Доповідь також містить аналіз низки прикладів інтеграції питання добробуту у національну стратегію у сфері освіти. Наприклад, Естонія проводить щорічне опитування серед учнів, вчителів та батьків за ступенем їх задоволеності, на основі якого навчальні заклади отримують коментарі та рекомендації щодо поліпшення ситуації. Ще один приклад – Ірландія, де реалізована певна єдина структура підвищення рівня добробуту і психічного здоров'я учнів і вчителів/викладачів на всіх рівнях освіти. Під час кризи, викликаної пандемією COVID-19, країна підготувала низку спеціальних ресурсів на допомогу вчителям, учням та батькам. Ці ресурси, зокрема, включають Поради та ресурси для підтримання добробуту під час COVID-19.

Крім того, коли мова заходить про наслідки пандемії COVID-19 для добробуту людей у сфері освіти, нещодавні дослідження, проведені на рівні ЄС, свідчать, що запровадження дистанційного викладання в умовах надзвичайної ситуації не стало рятуванням від цькування, а просто перенесло його до цифрового простору.

У період карантинів кібер-цькування зросло на 44-50%. Більше того, майже кожен четвертий учень в Європі не відчуває підтримки після переходу на дистанційне навчання і проводить 3,5 години на день, займаючись навчанням в онлайн-режимі. Внаслідок чого серед учнів зростає безсоння, почуття тривоги та депресія.

Хоча дослідження дає важливі відомості про добробут учнів, однак, в ньому приділено дуже мало уваги добробуту власне вчителів, працівників ВНЗ та інших освітян. Щодо цього, Монітор освіти та професійного навчання 2021 року визнає, що «існує явний зв'язок між психічним здоров'ям вчителів та учнів» і що «вчителі зіштовхуються з високими рівнями пов'язаного з роботою стресу, […] що впливає на їхнє душевне здоров'я».

Як зазначає Європейський комітет профспілок освіти, на європейському та національному рівнях проводиться недостатньо досліджень та вживається недостатньо заходів, щоб боротися та запобігати стресу, пов'язаному з роботою, який відчувають вчителі, працівники ВНЗ та інші працівники освіти.

Міжнародний відділ ЦК Профспілки

Схожі публікації


Догори