Заява про виключення російських і білоруських профспілок освіти з міжнародних профспілкових інституцій

Заява від імені Латвійської профспілки працівників освіти і науки (LIZDA), Литовської профспілки працівників освіти і науки (LŠMPS) та Польської профспілки вчителів (ZNP):

Про захист України і заклик до виключення російських і білоруських профспілок освіти з Інтернаціоналу освіти та Європейського комітету профспілок освіти

Разом з усім міжнародним співтовариством LIZDA, LŠMPS та ZNP висловлюють щиру дружню підтримку та солідарність із нашими українськими колегами у цей критичний та небезпечний час, коли Росія розпочала жорстоку війну проти України. 

Ми засуджуємо безвідповідальний та безпричинний напад Росії на Україну, який ставить під загрозу життя незліченної кількості цивільного населення, включаючи наших українських колег – працівників освіти та науки. Росія здійснила агресію проти суверенної та незалежної держави та порушила цінності демократії, що не може залишити нас байдужими.

Засуджуючи будь-які насильницькі дії, зокрема із застосуванням збройних сил, грубе порушення демократичних цінностей та суверенітету, ми, профспілки освіти Латвії, Литви та Польщі, пропонуємо керівникам Інтернаціоналу освіти, Європейського комітету профспілок освіти та членських організацій розглянути можливість ухвалення рішення про виключення Профспілки працівників освіти та науки Росії та Білоруської профспілки працівників освіти та науки з числа членів Інтернаціоналу та ЄКПО.

З початку війни в Україні з боку російських та білоруських профспілок не було жодних публічних заяв чи дій на підтримку України. Світова спільнота чекала їхньої позиції щодо вторгнення Росії та збройних нападів на навчальні заклади, дитячі садки та інші державні установи. 

Ми всі очікували, що профспілки як незалежні організації звернуться до політиків, влади Росії та Білорусі з вимогою припинити військову агресію в Україні та проти українського цивільного населення, зокрема.

Ми шкодуємо, що натомість на офіційному сайті Профспілки працівників освіти і науки РФ нарешті з'явилася заява, яка повністю і відкрито підтримує вторгнення та агресію Путіна проти України (опубліковано 25.02.2022), в якій зазначено, що «...Федерація незалежних  профспілок Росії підтримує кроки Президента Російської Федерації Володимира Путіна, політичного та військового керівництва Росії...».

Ми просимо керівництво Інтернаціоналу освіти та Європейського комітету профспілок освіти звернутися до Російської профспілки працівників освіти та науки, та її голови Галини Меркулової, із закликом зайняти офіційну позицію проти цієї безпрецедентної агресії. Ми вважаємо, що їм необхідно зайняти чітку позицію проти агресії, оскільки ім'я Галини Меркулової як віце-президента ЄКПО фігурує в листах, що розсилаються ЄКПО. 

Ми також закликаємо всі членські організації звернутися до Російської профспілки працівників освіти та науки та її президента Галини Меркулової з проханням висловити чітку позицію щодо путінської окупації України.

Ми вважаємо, що Інтернаціонал освіти та Європейський комітет профспілок освіти є дуже шанованими організаціями, які представляють демократію, мир та співпрацю на міжнародному рівні. На нашу думку, «сісти за один стіл» із представниками російських та білоруських профспілок було б порушенням демократії та підривом підтримки суверенітету України.

Ми солідарні з колегами в Україні і дуже сподіваємось, що військовий конфлікт буде вирішено якнайшвидше.

Із солідарністю,

 Інга Ванага

Президент LIZDA

 

Егідій Мілезінас

Президент LŠMPS


Славомір Броняж

Президент ZNP

Міжнародний відділ ЦК Профспілки

Схожі публікації


Догори