Як війна змінила життя українських дітей: нове опитування

75% батьків говорить, що їхні діти демонструють ті чи інші симптоми травматизації психіки. Найрозповсюдженіший симптом – так звані «емоційні гойдалки», коли настрій швидко і без зовнішніх причин коливається від дуже гарного до надзвичайного поганого і навпаки.

Також кожна п’ята дитина має порушення сну, кожна десята – зменшення бажання спілкуватися, нічні кошмари та погіршення пам’яті.

Це дані опитування Gradus Research, проведеного серед містян 18-64 років, які мають дітей до 18 років.

75% тих, хто спостерігає пост-травматичний синдром у дітей, – це дуже високий показник. Дітей, що реально пережили вплив бойових дій, значно менше. Проте діти є максимально чутливими до стану тих значущих дорослих, що оточують їх. Знервовані батьки чи бабусі з дідусями мають не менший вплив на погіршення психологічного стану дитини, аніж об’єктивні події у країні. Тож, як кажуть в літаках, спочатку треба надіти захисну маску на себе, а потім на дитину, – наголошують у СЕО Gradus Research.

Психологи рекомендують розмовляти з дітьми на тему війни, даючи назви явищам та обговорюючи причини тих чи інших дій.

Дві третини батьків мали пряму розмову з дитиною про війну. Решта вважають своїх дітей або замалими для такої розмови (частіше це відноситься до дітей молодших 9 років) або вже дорослими, тобто такими, що все розуміють самі (це частіше стосується дітей старших 14 років).

Переважна більшість українців шкільного віку продовжують навчання в школі віддалено, проте на думку 66% опитаних батьків якість навчального процесу значно погіршилася.

Налагодження навчального процесу – найбільша потреба українських дітей, на думку респондентів. За нею йде потреба в одязі/взутті та навчальному приладді.

Більше половини опитаних заявили, що на цей час не працюють, грошові надходження до сімейних бюджетів впали. Понад половина (55%) респондентів залишилися у місці постійного проживання.

За оцінками ЮНІСЕФ, в цілому половина з 7,5 млн українських дітей була змушена залишити звичне життя, а 2 млн виїхали за межі України, це наймасовіше переміщення неповнолітніх через військові дії з часів Другої світової.

Діти завжди були у центрі зусиль і сподівань українців. Краще життя для них є одним з головних мотиваторів, який дозволяє українцям виносити всі кризи та будувати майбутнє.


До відома

Опитування було проведено дослідницькою компанією Gradus Research методом самозаповнення анкети в мобільному додатку. Онлайн-панель Gradus відображає структуру населення міст з кількістю мешканців понад 50 тисяч у віці 18-60 років за статтю, віком, розміром населеного пункту та регіоном.

Період проведення: 26 квітня – 27 квітня 2022 року. Опитано 784 респондентів, які мають дітей (до 18 років), загальна кількість дітей, яких охоплює опитування – 1179.




Прес-служба Профспілки працівників освіти і науки України

Схожі публікації


Догори