ЮНІСЕФ: безпека дитини в Інтернеті пов’язана із ситуацією у сім’ї та країні

Безпека дитини в Інтернеті тісно пов’язана із ситуацією як в сім’ї, так і в країні. На цьому наголосила керівник Програми захисту дітей, Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ), міжнародний експерт Наіра Авєтісян на круглому столі «Цифрова година» (Digital Homeroom), що відбувся в Укрінформі. Захід було присвячено Дню безпечного Інтернету 2020.

«Дуже часто піднімається питання булінгу (в інтернеті – ред.), але дуже рідко я чую, що булінг пов’язують із ситуацією, яка складається в країні, в сім’ї. Булінг і є те, що відбувається навколо дитини в школі, в сім’ї, в країні. Якщо дитина знаходиться в громаді, середовищі, де насильство, знущання, сексуальне насильство є прийнятними нормами, то великі шанси того, що в онлайні дитина також стане жертвою таких знущань. Ми маємо також не забувати, що інтернет не створив нових злочинів проти дитини – сексуальне знущання чи експлуатація існували ще до того, як дитина потрапила в Інтернет. Але нові можливості, нові шляхи відкриваються для злочинців за допомогою інтернету», – сказала Авєтісян.

Вона наголосила, що питання безпеки в Інтернеті стосується перш за все контенту, контактів і кодексу поведінки. Тому як для державних установ, так і для громадських чи міжнародних організацій, які опікуються питаннями безпеки в інтернеті, важливо розуміти, які саме діти потрапляють у категорію ризику. Також важливе спільне для дітей та дорослих, батьків розуміння того, що може становити загрозу в інтернеті.

За її словами, зараз найбільшим викликом для батьків є те, що діти більше часу проводять у смартфонах, а не за персональними комп’ютерами. І це заважає батькам здійснювати моніторинг дій дітей в інтернеті.

Найбільше часу в інтернеті проводять діти та молодь віком від 15 до 24 років.

Водночас, за словами Авєтісян, доступ до Інтернету надає дітям і молоді більш широкі можливості для навчання та пошуку роботи, а відтак і для подальшого розвитку та зростання.

Зараз майже 30% дітей і молоді в світі не мають доступу до Інтернету, їх можливості звужені, тому країни, особливо ті, які борються з бідністю, мають подбати про рівний доступ до Інтернету.

Довідково 

Зараз в Україні понад 22 млн користувачів мережі Інтернет. При цьому більшість користувачів – українці у віці від 25 до 44 років.

Згідно з даними дослідження Інтернет асоціації України, 66% інтернет-користувачів використовують для виходу в Інтернет смартфон, 40% - домашній ноутбук, 36% - стаціонарний домашній комп’ютер, 5% - стаціонарний комп’ютер на роботі.

Серед сучасних підлітків віком від 13 до 15 років лише 22% не стикалися з онлайн небезпеками.  29%  підлітків були жертвами онлайн-булінгу, а 16% були змушені пропускати через це шкільні заняття.  

 
Прес-служба Профспілки працівників освіти і науки України

Схожі публікації


Догори