Долучайтеся до проведення Всесвітнього дня дитини!

Діти – на першому місці

Як відомо, 20 листопада уся світова спільнота відзначає Всесвітній день дитини – Universal Children's Day. Це день створено дітей в усьому світу, щоб допомогти врятувати їх життя, боротися за їх права та допомогти їм реалізувати свій потенціал.

Цього року Дитячий фонд ООН – ЮНІСЕФ пропонує активно долучитися до відзначення цього дня. Хештег #KidsTakeOver допоможе швидше віднайти інформацію про заходи, які відбуваються в усьому світі та розповісти про свої.

Нехай цей день буде веселий, але з серйозним посланням, у якому коли діти займатимуть належну роль у засобах масової інформації, політиці, бізнесі, спорті та розвагах, щоб висвітлити ті проблеми, з якими стикається наше підростаюче покоління.

Участь дітей у прийнятті рішень 

У свою чергу ЮНІСЕФ в Україні у липні – серпні цього року шляхом сервісу-опитувань U-репорт провели опитування «Участь дітей у прийнятті рішень». У цьому опитуванні взяли участь 8095 U-репортерів у віці від 14 до 34 років.

Мета опитування: провести замір щодо участі дітей та молоді у прийнятті рішень, які безпосередньо їх стосуються, визначити, які форми/методи/інструменти для цього потрібні, чи зустрічалися вони з випадками маніпуляції або декоративного залучення дітей, молоді.

За результатами цього опитування, абсолютна більшість опитаних відповіли, що думка дітей і підлітків повинна братися до уваги у прийнятті рішень, що безпосередньо їх стосуються – 93,9%,  не повинна – 5,9%, важко відповісти – 0,2%

Приблизно дві третини опитаних відповіли, що в Україні діти та підлітки можуть впливати на прийняття рішень, які їх стосуються, через молодіжні громадські організації – 66,7%, батьків  – 23%, участь у мітингах, акціях – 13,2%, інше – 3,4%, всі варіанти – 4,1%, важко відповісти – 0,9% (рис. 2).

Загалом же 93,9% вважають, що думка дітей і підлітків повинна братися до уваги у прийнятті рішень, що безпосередньо їх стосуються, 66,7% – найкраще впливати на прийняття рішень через молодіжні громадські організації, а 46,2% – дорадчий орган має створюватися та охоплювати місцевий і всеукраїнський рівні, 42,7% – стикалися з «декоративним» залученням  дітей/молоді до прийняття рішень для маніпуляції та використання їх у своїх інтересах, серед них у 35% випадків ініціаторами були адміністрація та працівники державних закладів. 

Міжнародний відділ ЦК Профспілки
Прес-служба Профспілки працівників освіти і науки України

Схожі публікації


Догори