Трудові права молоді: вебінар для працюючих студентів

Інформаційно-просвітницький проєкт «Запобігання та протидія дискримінації працюючих студентів на робочому місці», який мав стартувати сумнозвісного 24 лютого 2022 року – розпочав свою роботу сьогодні – 30 травня.

Профспілка працівників освіти і науки України спільно з ГО «Інститут громадської освіти та праці» за підтримки Представництва Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні розпочала серію вебінарів для студентів, які поєднують здобуття освіти з роботою. 

Спікерами заходу виступили:

  • Ольга Чабанюк – заступниця голови Профспілки працівників освіти і науки України;
  • Володимир Ковальчук – юрист Підприємства «НМЦ» профспілок;
  • Віталій Копиш – начальник відділу освіти дорослих Підприємства «НМЦ» профспілок, голова ГО «Інститут громадянської освіти та праці», нині – захисник України у Національній гвардії.

Вебінар мав кілька сесій, під час яких спікери разом із учасниками обговорили питання трудових прав молодих людей, захист від утисків та дискримінації на першому робочому місці, трудові права в умовах воєнного стану тощо.

Зокрема, широко були розглянуті правові основи протидії дискримінації. А на основі підготовлених відеороликів та показових кейсів було відпрацьовано алгоритми дій у тій чи іншій ситуації. 

Профспілкові активісти у свою чергу розповіли про діяльність профспілкових організацій студентів в умовах воєнного стану і поділилися досвідом своєї практичної роботи, – як вони виклики перетворили на можливості й долучилися до спільної праці задля нашої перемоги.

Найцікавішим є досвід діяльності Національного університету «Львівська політехніка», Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича та Львівського національного університету імені Івана Франка. Студентські профкоми створили волонтерські рухи, курують гуманітарними штабами, працюють з внутрішньо переміщеними особами, допомагають усім, чим можуть. 

На завершення роботи вебінару молодь підкреслила, що нюанси та питання законодавства, які були розглянуті на вебінарі, допоможуть краще зорієнтуватися і підготуватися до трудового життя та захистити себе на робочому місці. 

Нагадуємо, інформаційно-просвітницький проєкт «Запобігання та протидія дискримінації працюючих студентів на робочому місці», буде реалізовуватися впродовж 2022 року. До участі в заходах проєкту запрошуватимуться студенти, які поєднують здобуття освіти з роботою, а також профспілкові лідери та активісти з усіх регіонів України. 

 

Зі слів спікерів

 «З початком повномасштабної війни у кожного з нас, напевне, змінилася шкала цінностей. Війна багато чого змінила… Але незмінним залишається в українців цінність захищати і не віддавати свої права і свободи. Прагнення до свободи, вибору і захисту своїх прав – актуальним є і зараз у воєнний час. Адже кожен на своєму місці допомагає країні і наближає перемогу. А з часом вийдемо на ті плани, які задумувалися за цим проектом на початку року, і неодмінно їх реалізуємо!» 

Віталій Копиш, 

голова ГО «Інститут громадянської освіти та праці, захисник України 

 «Сьогодні всі ми працюємо на перемогу! Щоб захистити себе, свої землі, свої права на життя, вибір та розвиток! І ми готові перемагати! 

Навіть під час війни Україна продовжує жити, розвиватися, навчатися. І разом із вами ми вже повинні працювати на відбудову, піднімати економіку, вчитися новому, розвиватися і здійснювати все задумане. А наш проект допоможе молодим людям зорієнтуватися у трудовому законодавстві та уникнути помилок». 

Ольга Чабанюк,

заступниця голови Профспілки працівників освіти і науки України

 «На роботодавця сьогодні покладено завдання – дотримуватися вимог законодавства про працю. Але воєнний стан – це особливий правовий режим, під час якого можуть обмежуватися конституційні права. І саме зараз важлива роль профспілок у тому, що разом із роботодавцем узгодити той варіант співпраці, який дозволить працівникові відчувати себе потрібним, захищеним, вмотивованим. А практичні кейси вебінару допоможуть зрозуміти правові основи протидії дискримінації праці і не допустити їх у трудовому житті студентства». 

Володимир Ковальчук, 

юрист Підприємства «НМЦ» профспілок 


Інна Михальченко

Прес-служба Профспілки працівників освіти і науки України

Схожі публікації


Догори