Ukraine Recovery Conference: основні висновки заходу

4-5 липня 2022 року Швейцарія спільно з Україною приймала Міжнародну конференцію з питань відновлення України – Ukraine Recovery Conference (URC 2022) у Лугано. Участь у заході взяли представники понад 20 міжнародних організацій та 40 держав.

Конференція стала важливою темою не лише українських, а й світових ЗМІ. Подію обговорювали вітчизняні та міжнародні аналітики, експерти та політики.

Українська делегація провела у Лугано десятки різних переговорів, щоб залучити якнайбільше підтримки для України. Результат: домовленості у підтримці нашої держави на майже 2 млрд доларів.

В ухваленій підсумковій декларації представлений проект Плану відновлення та розвитку визнано основним рамковим документом, що задає напрямок процесу відновлення.

Основою декларації стали сім принципів, які визначають критерії та методи відновлення:

  • Партнерство (Україна буде очолювати процес відновлення втілювати його разом з міжнародними партнерами).
  • Спрямованість на реформи.
  • Прозорість, підзвітність, верховенство права.
  • Демократична участь.
  • Залучення багатьох стейкхолдерів.
  • Гендерна рівність та інклюзія.
  • Сталий розвиток.

Головними векторами Плану відновлення України стануть національна безпека та європейська інтеграція. А діджиталізація та зелений курс проходять наскрізною ниткою через усі проекти документа.

Коаліція відновлення України буде обов’язково включати український та міжнародний приватний бізнес.

План відновлення України буде розділений на три ключові етапи.

  • Перший – це відновлення тут і зараз критичних для життя людей об’єктів.
  • Друга частина – recovery, відновлення після завершення бойових дій шкіл, лікарень, будівництво тимчасового житла. Третій етап плану — це довгострокова трансформація.

Крім того, Уряд пропонує створити декілька Офісів відновлення: у Вашингтоні, Брюсселі, Лондоні та інших містах. Головний офіс має бути в Києві.

План відновлення України оцінюється на сьогодні в 750 млрд доларів і основним джерелом відбудови нашої держави повинні стати конфісковані активи росії. Іншими джерелами відновлення, зокрема, можуть бути гранти й пільгові кредити міжнародних фінансових організацій та країн-партнерів, інвестиції приватного сектору, позабюджетні внески приватних осіб і корпорацій та кошти держбюджету.

За матеріалами сайтів Урядовий портал, МЗС 

Прес-служба Профспілки працівників освіти і науки України

Схожі публікації


Догори