Збільшення інвестицій в освіту: ціль Паризької декларації з освіти

У листопаді 2021 року глави держав та урядів та міністри освіти з більш ніж 40 країн прийняли Паризьку декларацію – глобальний заклик, із яким виступили ЮНЕСКО та Франція, до збільшення інвестицій в освіту після кризи COVID-19.

У розпал пандемії 1,6 мільярда дітей та підлітків втратили можливість відвідувати школу. З них 500 мільйонів учнів, головним чином у країнах Півдня, не мають доступу до дистанційного навчання. 

ЮНЕСКО швидко мобілізувала зусилля держав-членів, міжнародних організацій та підприємств у рамках Глобальної коаліції у галузі освіти, що дозволило забезпечити безперервність навчання у 112 країнах.

Попри цю безпрецедентну мобілізацію ситуація залишається тривожною. Згідно з останніми даними ЮНЕСКО, школи, як і раніше, повністю або частково закриті в 65 країнах, що загалом складає 750 мільйонів учнів.

У країнах, де школи відновлюють свою роботу, також є підстави для занепокоєння: деякі діти не можуть повернутися до класів. Це особливо тривожно щодо дівчаток, шкільна освіта яких у низці країн із низьким рівнем доходу і так є нестабільним досягненням. За оцінками ЮНЕСКО, 11 мільйонів дівчаток у всьому світі ризикують не повернутися до школи після пандемії.

Ці ризики спостерігаються на глобальному фоні недостатнього інвестування в освіту. З 2015 року держави-члени ЮНЕСКО узгодили рівень фінансування освіти у розмірі 15-20% державних видатків, але більшість країн ще не досягли цього порога. 

Крім того, як з'ясовується, лише 1% загального обсягу коштів, що виділяються на здійснення планів відновлення після пандемії COVID-19, виділяється на освіту в країнах з низьким рівнем доходу, і лише 2,9% - у найбагатших країнах.

Угода про збільшення інвестицій

Генеральний директор ЮНЕСКО Одре Азуле та президент Французької Республіки Еммануель Макрон виступили співголовами наради, в якій взяли участь глави держав та міністри освіти з більш ніж 40 країн з метою зміцнення глобальної та національної політичної прихильності до освіти.

«Пандемія COVID-19 продемонструвала всім у всьому світі критичну важливість освіти як глобального суспільного блага. У розпал кризи міжнародна коаліція, створена ЮНЕСКО, допомогла задовольнити найнагальніші потреби. Понад 400 мільйонів учнів та 12 мільйонів вчителів у 112 країнах отримали допомогу. Сьогодні, незважаючи на те, що пік кризи, можливо, минув, країни мають зберігати мобілізацію. Вкрай важливо, щоб освіта стала найважливішим вкладенням у спільне майбутнє суспільства. Якщо уряди не інвестуватимуть в освіту зараз, ціна цього буде набагато вищою для майбутніх поколінь» – наголосила Одре Азуле, Генеральний директор ЮНЕСКО.

Результатом наради стало прийняття Паризької декларації з освіти. У цьому документі держави-учасниці зобов'язуються збільшувати обсяг інвестицій за рахунок державного фінансування та співробітництва між державним та приватним секторами. 

Декларація також закликає збільшити міжнародну допомогу на цілі освіти, зробивши пріоритетним завданням досягнення цільового показника 0,7% ВНП для донорів, які надають офіційну допомогу з метою розвитку.

 

Міжнародний відділ ЦК Профспілки

Схожі публікації


Догори