Трансформація навчальних просторів грамотності – тема Міжнародного дня 2022

Міжнародний день грамотності відзначається 8 вересня кожного року, щоб привернути увагу та занепокоєння проблемами грамотності, які існують як на рівні країн, так і в усьому світі. 

Міжнародний день грамотності був заснований Організацією Об’єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) у 1966 році, щоб «нагадати громадськості про важливість грамотності як питання гідності та прав людини». 

Міжнародний день грамотності актуалізує відповідальність за проблеми неписьменності та основ освіти. Адже, незважаючи на досягнутий прогрес, проблеми із грамотністю залишаються і нині. Так, сьогодні у всьому світі нараховується 771 мільйон неписьменних людей, більшість з яких жінки, які все ще не мають базових навичок читання та письма та стикаються з підвищеною вразливістю.

У період після пандемії майже 24 мільйони учнів можуть ніколи не повернутися до формальної освіти, з яких, за прогнозами, 11 мільйонів будуть дівчатами та молодими жінками. Щоб ніхто не залишився осторонь, країнам та державам потрібно збагатити та трансформувати навчальні простори за допомогою інтегрованого підходу та забезпечити навчання грамотності для усіх учасників навчального процесу, а в перспективі навчання впродовж життя.

В Україні ж триває війна, яка відібрала можливість якісно навчатися і розвиватися у багатьох дітей країни. Щодня нівечаться й знищуються школи, бібліотеки, вузи, різні освітні установи, щодня втрачаються простори для навчання та здобування освіти. Так, за інформацією МОН внаслідок військових дій окупантів в Україні пошкоджено понад 2 400 навчальних закладів. З них – 270 зруйновано повністю.

Цього року Міжнародний день грамотності відзначатиметься в усьому світі під гаслом «Трансформація навчальних просторів грамотності» та стане можливістю переосмислити фундаментальну важливість навчальних просторів грамотності для підвищення стійкості та забезпечення якісної, справедливої та інклюзивної освіти для всіх.

Прес-служба Профспілки працівників освіти і науки України

Схожі публікації


Догори