Затверджено порядок професійного навчання безробітних

Затверджено порядок професійного навчання безробітних16 липня 2013 року набув чинності спільний наказ Міністерства соціальної політики України та Міністерства освіти і науки України від 31.05.2013р. № 318/655 "Про затвердження Порядку професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації зареєстрованих безробітних" (nakaz-msp-mon-655.doc [73 Kb][174] Завантажити Переглянути документ онлайн ).

Зазначений порядок прийнято відповідно до статті 35 Закону України "Про зайнятість населення" та визначає механізм організації територіальними органами Державної служби зайнятості України професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації зареєстрованих безробітних (професійне навчання безробітних).

Законом визначено, що професійне навчання зареєстрованих безробітних здійснюються за рахунок коштів Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

Професійне навчання безробітних організовується на замовлення роботодавця або для самозайнятості, провадження підприємницької діяльності з урахуванням побажань безробітних і здійснюється у професійно-технічних та вищих навчальних закладах, на підприємствах, в установах та організаціях незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання або безпосередньо у роботодавців - замовників кадрів.

Професійне навчання за робітничими професіями здійснюється за професіями, наведеними у Державному переліку професій з підготовки кваліфікованих робітників у професійно-технічних навчальних закладах, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 11 вересня 2007 року N 1117, та в Національному класифікаторі України "Класифікатор професій" ДК 003:2010, затвердженому наказом Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики від 28 липня 2010 року N 327. Професійне навчання безробітних здійснюється за денною формою у строк, який визначається робочими навчальними планами та робочими навчальними програмами та не може перевищувати 12 місяців.

Відбір навчальних закладів для організації професійного навчання безробітних здійснює територіальний орган Державної служби зайнятості відповідно до Порядку, затвердженого наказом Міністерства соціальної політики України від 16 травня 2013 року № 269 (nakaz-msp-269.doc [51 Kb][76] Завантажити Переглянути документ онлайн ).

Після успішного завершення повного курсу навчання за відповідними робочими навчальними планами та робочими навчальними програмами безробітні отримують документи державного зразка: свідоцтво про присвоєння (підвищення) робітничої кваліфікації - за результатами первинної професійної підготовки, перепідготовки, підвищення кваліфікації безробітних за робітничими професіями; диплом молодшого спеціаліста (про перепідготовку з присвоєнням кваліфікації), диплом спеціаліста (про перепідготовку з присвоєнням кваліфікації) - за результатами перепідготовки безробітних з вищою освітою; свідоцтво про підвищення кваліфікації - за результатами підвищення кваліфікації безробітних з вищою освітою.

Період професійного навчання безробітного зараховується до його стажу роботи. Запис про навчання вноситься навчальним закладом до трудової книжки (за її наявності).

Юридичний відділ ЦК Профспілки

Схожі публікації


Догори