Швеція: освітянські профспілки добилися підвищення заробітної плати для вчителів

Швеція: освітянські профспілки добилися підвищення заробітної плати для вчителів24 вересня 2012 року шведські профспілки вчителів уклали угоду з місцевими роботодавцями щодо гідного підвищення заробітної плати, цим самим уникнувши загального страйку.

Успішні переговори між профспілками і роботодавцями вчителів

Дві профспілки працівників освіти (Lärarförbundet і Lärarnas Riksförbund), які є членськими організаціями Інтернаціоналу Освіти, провели переговори з Шведською Асоціацією регіонів і місцевих органів влади, спільно виступаючи від імені 200 тисяч вчителів, які працюють у 290 містах Швеції.

Після 252 днів інтенсивної роботи, колективних переговорів, лобіювання і посередництва, в останній тиждень вересня було нарешті досягнуто домовленостей.

Обидві профспілки вимагали підвищення заробітної плати вчителів на 10 тисяч крон (1100 Євро) в місяць у довгостроковій перспективі, тобто, на суму, яка виведе зарплату вчителів на один рівень із зарплатою працівників з подібним рівнем кваліфікації на ринку праці.
На сьогодні, середня зарплата вчителя у Швеції, до сплати податку, складає від 20 до 25 тисяч крон в місяць (податок, в середньому, складає 30%).

Переговори принесли позитивні результати, а вчителі в цьому році отримають підвищення заробітної плати на 4,2%.

Підвищення привабливості професії вчителя

«Ця колективна угода є першим кроком у підвищенні привабливості професії вчителя, але до досягнення мети ще далеко» – зазначила голова Профспілки працівників освіти та віце-президент ІО Ева-Ліс Сірен.

Пані Сірен також наполягає на «необхідності довгострокових інвестицій в розвиток шкіл». «Крім того, назріває зміна поколінь – багато викладачів скоро йдуть на пенсію, а число школярів зростає. Це загрожує обернутися гострою нестачею компетентних працівників. Ми на порозі національної вчительської кризи» – зазначила вона.

Згідно з підрахунками, до 2019 року додатково необхідно буде залучити 109 тис. вчителів. У першу чергу, мова йде про дошкільних педагогів. Не вистачає також учителів техніки і математики в гімназіях, адже все впирається в зарплати.

Так, інженер з університетською освітою може отримувати початкову зарплату на рівні більше 29 тисяч крон на місяць, у той час як учитель гімназії з математики або фізики досягає такого окладу в кращому випадку до пенсії. Індивідуальне підвищення зарплат залежно від компетенції вчителя вже не рятує ситуацію, потрібно помітне збільшення окладів у галузі в цілому, вважає Ева-Ліс Сірен.

«Тепер у нас є діюча угода, яка означає, що ми можемо провести нову оцінку позитивних і негативних сторін професії – і це дуже важливо, якщо ми хочемо змінити негативну тенденцію в наших школах», додав Голова профспілки вчителів Метта Фелкнер.
Інтернаціонал Освіти підтримує свої членські організації у їх прагненні забезпечити справедливі та рівні умови праці для вчителів у Швеції і вважає це досягнення позитивним кроком у підвищенні привабливості професії вчителя.

Гідна оплата праці для вчителів

Підтримуючи зусилля обох профспілок, Генеральний секретар Інтернаціоналу Освіти Фред ван Левен заявив: «Важливо те, щоб ми відстоювали права і тих, хто працює сьогодні, і тих, хто стане вчителем завтра. Ми повинні докласти всі зусилля для залучення і утримання кращих і найбільш відданих цій професії людей. Це стосується і забезпечення гідної та конкурентноздатної заробітної плати, яку вони заслуговують, за свою соціально-важливу працю».

Міжнародний відділ ЦК Профспілки

Схожі публікації


Догори