Європейська громадянська ініціатива захищає витрати на освіту

Європейська громадянська ініціатива захищає витрати на освітуІнтернаціонал Освіти підтримує Європейську громадянську ініціативу, яка закликає уряди не вважати витрати на освіту частиною дефіциту бюджету.
Ініціатива пропонує «виключити з розрахунку дефіциту державних витрат кожної країни ту частину державних витрат на освіту, яка є нижчою за середній показник у єврозоні за останні 5 років».

Якщо під цією ініціативою поставить свій підпис один мільйон громадян ЄС, вони зможуть взяти безпосередню участь у розробці політики ЄС, закликавши Європейську Комісію внести законодавчу пропозицію на відповідну тему, яка на думку мільйона підписантів є важливою для поліпшення життя європейських громадян та забезпечення кращого майбутнього для молодого покоління.

Освіта є безцінною!
Метою ініціативи є:
• Подолання нерівності шляхом забезпечення рівних можливостей отримання освіти і професійної підготовки для всіх молодих людей в Європі.
• Забезпечення ефективних і необхідних засобів та інструментів для якісної освіти в Європі в період кризи.
• Розширення та захисту зростання, розвитку та демократичних інституцій; забезпечення можливості працевлаштування молодих поколінь шляхом здійснення інвестицій в освіту.
• Підтримка Рамкової програми наукових досліджень та інновацій ЄС «Горизонт-2020».

Починаючи з 2009 року по всій Європі реалізовувалися програми жорсткої економії з метою консолідації державних витрат. Проте міжнародні експерти та організації починають піддавати сумніву економічну ефективність заходів жорсткої економії і глибинні причини кризи. Коротко- і довгострокові негативні наслідки заходів жорсткої економії для демократичних процесів і соціальних прав також стали об’єктом критики.

У 2011-2012 роках скорочення фінансування освіти відбулося в 20 країнах, по яких є дані. Більш ніж на п'ять відсотків скоротилося фінансування в Греції, Італії, на Кіпрі, в Латвії, Литві, Угорщині, Португалії, Румунії, Великобританії (Уельс) і Хорватії. Скорочення від одного до п'яти відсотків мали місце у французькій громаді Бельгії, Болгарії, Чехії, Естонії, Ірландії, Іспанії, Франції, Польщі, Словенії, Словаччині та Шотландії.

Молодим людям нелегко пережити кризу, набагато важче це для менш освічених молодих людей, ніж для тих, в кого є хороша освіта. Міжнародні дані свідчать, що різні рівні освіти призводять до значної нерівності на ринку, як в межах одного покоління молодих людей, так і між різними поколіннями: молоді люди набагато сильніше страждають від кризи, і її наслідки сильніше відчуваються саме низькокваліфікованою молоддю. Це підкреслює важливість освіти як довгострокової особистої і соціальної інвестиції.

Витрати на освіту мають бути захищеними

У цій Європейській громадянській ініціативі підкреслюється, що первинна роль освіти полягає в її внеску у довгострокове економічне зростання. Для того, щоб убезпечити освіту від негативного впливу рецесії, мінімальні витрати на освіту повинні бути винесені за межі фіскальних балансів (наприклад, гарантуватися через спеціальні позики/гранти ЄС).

Було б доречним, якби їх розмір становив до п’яти відсотків ВВП останнього докризового року, або рівнявся фактичним витратам на освіту в тому ж році, якщо вони вищі. Це допоможе підтримати стандарти в розвинених країнах і стимулюватиме зростання в тих, в яких показники нижчі середніх. Збільшення бюджету має бути направлене на структурні реформи, інвестиції в наукові дослідження.

Кожна країна встановила якісні та кількісні цілі в рамках політики ЄС-2020, які повинні виконуватися для того, щоб Європа стала більш конкурентоспроможною.

З соціальної точки зору найкращим часом для збільшення освітніх досягнень є рецесія. Освіта – це інвестиції, основна соціальна ціна цих інвестицій – підготовка студентів. Віддачею є підвищення продуктивності і зменшення безробіття.

Необхідна розумна політика росту, з наголосом на освіті
Як зазначено у публікації Організації економічного співробітництва і розвитку «Погляд на освіту – 2013», інвестиції в освіту завжди окупаються в довгостроковій перспективі і держави-члени не повинні про це забувати при розподілі державних бюджетів.
За останні десять років більше половини росту ВВП в країнах ОЕСР обумовлено ростом трудових доходів працівників з вищою освітою.

Освіта – це інвестиції
«Економічні кризи починаються і закінчуються, але молоді люди мають тільки один шанс отримати навички, які допоможуть їм знайти роботу і розпочати успішну кар'єру», – зазначив лауреат Нобелівської премії з економіки, королівський професор економіки в Лондонській школі економіки Крістофер Піссарідес.

«Скорочення витрат на освіту через тимчасову економічну кризу є недальновидним кроком. Він може зруйнувати життя цілого покоління молодих людей. Витрати на освіту є інвестиціями в майбутнє і не повинні бути частиною фіскального балансу уряду».

Генеральний секретар Інтернаціоналу Освіти Фред ван Левен заявив, що Інтернаціонал рішуче підтримує дух цієї ініціативи.
«Вкладення в освіту не повинні розглядатися як витрати. Освіта – це інвестиції у здорове і стабільне майбутнє!». Інтернаціонал Освіти активно пропагує державні інвестиції в якісну освіту на всіх рівнях, від дошкільної до вищої освіти, додав він.

Підписати Європейську громадянську ініціативу громадяни ЄС можуть на сайті https://ec.europa.eu/citizens-initiative/REQ-ECI-2013-000015/public/index.do

Міжнародний відділ ЦК Профспілки

Схожі публікації


Догори