Скорочення державних витрат – недоцільно і нераціонально

Скорочення державних витрат – недоцільно і нераціональноОрганізація економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) попереджає, що скорочення державних витрат на соціальну політику може призвести до погіршення наслідків нещодавнього економічного спаду.

У новому звіті щодо соціальних індикаторів «Погляд на суспільство 2014» Організація наголошує, що на плечі тих, хто найменше отримував в період економічного зростання до кризи, лягає важкий тягар в період економічного спаду.

Криза найбільше позначилася на бідних сім'ях та молодих людях

У звіті наголошується, що уряди повинні досягти більшого, маючи менше коштів на деякі статті витрат, наприклад, на соціальний захист малозабезпечених сімей, адже може також виникнути потреба у збільшенні витрат в інших сферах. Зокрема, Організація зазначає, що найбільше від кризи страждають від низького рівня доходу молоді люди і діти.

У ОЄСР також наголошують, що високі показники безробіття і втрата доходів призводять до погіршення соціальних умов у багатьох країнах. А бюджетні скорочення додають труднощів найбільш вразливим членам суспільства, а у майбутньому можуть створити ще більше проблем.

У доповіді підкреслюється, що у молодих людей, які тривалий не працюють, перебувають у стані бездіяльності або бідності, знижується рівень доходів та можливість працевлаштування протягом всього життя.

Попередження щодо скорочення фінансування освіти

Організація економічного співробітництва та розвитку також застерігає уряди не вдаватися до скорочень витрат на освіту. Це наражає на небезпеку обмеження доступу до освітніх можливостей для деяких сімей. І, як зазначається у доповіді, нанесе довгострокову шкоду економіці.

Скорочення державних витрат на охорону здоров'я також не рекомендується, на думку експертів ОЕСР, державні витрати на охорону здоров'я мають бути спрямовані туди, де вони будуть найбільш ефективними.

У доповіді зазначається, що троє з п'яти осіб із низьким рівнем доходів вважають, що мають хороше здоров'я, а серед людей з високим рівнем доходу цей показник становить чотири з п'яти.

У ній також говориться, що країни, які особливо сильно постраждали від кризи, повинні забезпечити доступ до якісних послуг для дітей і запобігти обмеженню доступу випускників шкіл до ринку праці. Збереження та зміцнення підтримки найбільш вразливих груп населення має залишатися важливою частиною будь-якої стратегії економічного і соціального відновлення.

Політика «кризостійкості»

Автори доповіді закликають уряди спрямувати цільову соціальну допомогу на тих, хто найбільше потребує її, що дозволить зекономити істотні кошти, при цьому захищаючи уразливі групи населення.

Впроваджуючи реформи у сфері охорони здоров'я, зокрема, варто віддавати пріоритет найбільш уразливим групам.

Уряди повинні також провести структурні реформи соціальних витрат. Криза тільки посилила їх необхідність. Розробляючи майбутню соціальну політику, уряди повинні гарантувати, що вона є «стійкою до кризи», і може працювати не лише у сприятливі часи, але й у часи нестабільності.
«Щоб наше суспільство залишалося процвітаючим та стабільним, дуже важливо, щоб соціальна політика підтримувала сім’ї у скрутні часи і гарантувала, що короткострокові проблеми не перетворяться на довгострокові перепони» – заявив Генеральний секретар ОЕСР Хосе Анхель Гурріа.

Інтернаціонал Освіти: відповідальність уряду за забезпечення якісної освіти

«Криза більше не має бути виправданням для урядів», – зазначив Генеральний секретар Інтернаціоналу Освіти Фред ван Левен, – «Вони несуть відповідальність за забезпечення всіх громадян якісними громадськими послугами, в тому числі освітою та охороною здоров'я, шляхом належного фінансування цих послуг».

Інтернаціонал освіти та його членські організації сьогодні проводять кампанію «Єднаємося заради якісної освіти». Мета кампанії – здійснення тиску на органи державної влади та особи, що приймають рішення, аби гарантувати усім доступ до кваліфікованих вчителів, якісного викладання та навчальних інструментів, таким чином забезпечуючи справедливе і стабільне майбутнє для всіх.

Міжнародний відділ ЦК Профспілки
За матеріалами сайту Інтернаціоналу Освіти

Схожі публікації


Догори