Інвестиції в освіту отримали новий імпульс?

Інвестиції в освіту отримали новий імпульс?У січні 2016 року вийшла в світ нова публікація мережі Eurydice, присвячена фінансуванню освіти в Європі. У ній зібрано національні дані та проаналізовано освітні бюджети європейських країн в 2014 і 2015 роках.

Звіт охоплює усі види державного фінансування, в тому числі державне фінансування приватної освіти та підтримку студентів і їх сімей.

У звіті враховано тільки заплановані річні або багаторічні витрати, та не беруться до уваги поточні реальні витрати, які можуть значно відрізнятися від запланованих. Викликано це тим, що дані щодо реальних витрат стають доступними після певного періоду – наприклад, ЮНЕСКО використовує дані за 2012 рік. У Євростаті найсвіжішими даними є дані за 2013 рік.

У той же час, для моніторингу тенденцій та участі у політичних дискусіях на національному та європейському рівнях важливо володіти останніми якісними даними з достовірних джерел.

Фінансування освіти є пріоритетною сферою у контексті стратегії розвитку Європа-2020. Інвестиції в освіту, професійно-технічне навчання, навчання протягом життя забезпечують розвиток людського капіталу для підвищення можливостей працевлаштування, активного громадянства та соціальної єдності, зокрема, сприяють боротьбі з маргіналізацією та безробіттям серед молоді.

Загалом у Європі державне фінансування освіти становить 90% від загального обсягу інвестицій в освіту. Воно знаходиться під тиском у зв’язку із заходами економії та процесами консолідації бюджетів, що здійснюються в рамках усього процесу координації економічного управління в Європі.

Для об’єктивності у звіті дані за 2015 рік коригувалися з урахуванням інфляції, тому усі показники зводилися до цін 2014 року.

За даними звіту у 2015 році фінансування освіти виросло більш ніж на 5% у порівнянні з 2014 роком в Іспанії (+5,3%), Латвії (+7,3%), Угорщині (+7,3%), Швеції (+7,5%), Словацькій Республіці (+8,5%), на Мальті (+9,9%) та у Румунії (+16,1%).

Збільшення від 1 до 5% спостерігалося у Франції (+1,8%), Ірландії (+2,2%), Нідерландах (+2,9%), Чехії (+3,4%), Хорватії (+3,9%), Польщі (4,5%), Люксембурзі (+4,6%) та Естонії (+4,6%).

Освітні бюджети майже не змінилися (різниця в ту чи іншу сторону менше 1%) у франкомовній і фламандській громадах Бельгії, Болгарії, Італії, Литві, Фінляндії, Англії та Австрії.

Нарешті, подальше скорочення фінансування освіти відбулося у Словенії (-6,5%), Греції (-6,2%), Північній Ірландії (-5,6%) та в німецькомовній громаді Бельгії (-2,3%).

Хоча профспілки освітян вітають той факт, що інвестиції в освіту нарешті зростають, Європейський комітет профспілок освіти попереджає, що рівень фінансування освіти досі катастрофічно низький у порівнянні з докризовими показниками.

З початку кризи, в намаганні скоротити державні витрати, щоб зменшити дефіцит бюджетів, у переважній більшості європейських країн здійснювалися недалекоглядні скорочення фінансування освіти, що створює перепони на шляху до якісної освіти, призводить до тиску на зарплати і умови праці освітян, професійний розвиток вчителів, призводить до поширення незахищених контрактних відносин для вчителів та працівників освіти.

Дані мережі Eurydice свідчать, що в останні роки найбільше освітні бюджети зростали саме в тих країнах, в яких відбулося найбільше скорочення фінансування освіти після початку економічної кризи в 2008 році, а це Іспанія, Румунія, Угорщина, Латвія та інші.

У той же час у таких країнах, як Словенія та Греція, подальше скорочення державного фінансування освіти критично підриває забезпечення безкоштовної і доступної якісної освіти для всіх.

Коментуючи результати дослідження Eurydice, європейський директор ЄКПО Мартін Рьомер наголосив, що уряди мають розширити залучення профспілок вчителів, як соціальних партнерів, у сфері освіти, до розробки та реалізації освітніх бюджетів та реформ.

«Профспілки працівників освіти є важливими для забезпечення прозорості та ефективності використання ресурсів у всіх рівнях освіти», – додав він.

Завантажити оцінку змін ocinka-zmin.doc [576 Kb][70] Завантажити Переглянути документ онлайн


Міжнародний відділ ЦК Профспілки

Схожі публікації


Догори