Загальні тенденції національних бюджетів освіти в Європі

Загальні тенденції національних бюджетів освіти в ЄвропіІнвестиції в освіту в стратегії «Європа 2020» є незаперечним пріоритетом. Однак недостатня наявність актуальних даних про державні інвестиції в освіту в Європі ускладнює відстеження і обговорення цієї теми для виявлення факторів, які пояснюють зміну тенденцій освітніх інвестицій, для аналізу нещодавніх реформ, які розпочали країни у рамках своєї бюджетної політики.

У зв'язку з цим мережа Eurydice нещодавно опублікувала новий звіт щодо бюджетів освіти в Європі в 2014 році, в якому зібрані найсвіжіші дані щодо запланованих витрат у сфері освіти в європейських країнах.

У звіті мережі Eurydice проведено аналіз 34 освітніх систем у 29 європейських країнах, більшість з яких є країнами ЄС. У національних таблицях подано огляд освітніх бюджетів з розбивкою за типами витрачання коштів і освітніми рівнями. У звіті також представлена пояснювальна інформація та ілюстрація причин змін освітніх бюджетів в період від 2013 до 2014 року.

Загалом, у двох третинах розглянутих країн/регіонів бюджет освіти в 2014 році (за станом на червень 2014 р.) збільшився більш ніж на 1% в поточних цінах в порівнянні з 2013 роком (за станом на червень 2013 р). І навпаки, зниження більш ніж на 1% спостерігається в семи країнах/регіонах (Австрія, німецькомовна спільнота Бельгії, Хорватія, Чехія, Фінляндія, Греція та Ірландія). Бюджет освіти в 2014 році в порівнянні з 2013 роком в поточних цінах залишився майже незмінним (збільшення або зменшення менше 1%) в трьох країнах/регіонах (французька спільнота Бельгії, Словаччина та Іспанія).

Для більш точної оцінки змін у фінансуванні освіти необхідно порівняти національні бюджети освіти у фіксованих цінах 2013 року, тобто з урахуванням зростання цін, яке мало місце в 2014 році.

Якщо взяти до уваги фіксовані ціни, шістнадцять країн/регіонів збільшили бюджет освіти у фіксованих цінах більш ніж на 1%.

У десяти країнах/регіонах (Данія, Франція, Ісландія, Нідерланди, Литва, Норвегія, Польща, Румунія, Словенія і Швеція), збільшення становить від 1% до 5%. Ще у шести країнах/регіонах (Естонія, Угорщина, Латвія, Мальта, Туреччина і Великобританія (Північна Ірландія)) зростання склало більше 5%.

В Угорщині це зростання (9%) є наслідком введення Схеми просування вчителя по службі, яка включає в себе значне підвищення заробітної плати для вчителів та започаткування діяльності Фонду структурних реформ вищої освіти.

На Мальті збільшення в 5% зумовлене, з одного боку, більшими капітальними витратами ніж у 2013 році. Значні інвестиції в даний час здійснюються в кампусі університету Мальти, де, серед інших проектів, проводяться роботи з побудови будівлі Факультету інформаційно-комунікаційних технологій. З іншого боку, загальне збільшення частково частково зумовлене підвищенням заробітної плати всіх працівників бюджетної сфери відповідно до Колективного договору бюджетного сектору на 2011-2016 рр.

У Туреччині збільшення бюджету освіти на 7% відбулося в результаті інвестицій в нові школи, а також у ті, що знаходяться на стадії будівництва, збільшення кількості студентів і викладачів, підвищення зарплати працівників освіти і, нарешті, збільшення фінансування послуг у системі спеціальної освіти та керівництва.

У 2014 році в порівнянні з 2013 роком бюджет освіти залишився стабільним в фіксованих цінах (збільшення або зменшення менше 1%) в семи країнах/регіонах (французька та фламандська спільноти Бельгії, Італія, Люксембург, Словаччина, Іспанія та Сполучене Королівство (Англія)).

З іншого боку, в семи країнах/регіонах, дані щодо яких є доступними, бюджет освіти був скорочений від 1% до 5% (Австрія, Хорватія, Чехія, Фінляндія, Ірландія, Греція та Великобританія (Уельс)).

Тільки в одному регіоні скорочення бюджету освіти склало більше 5% - німецькомовній спільноті Бельгії. Значне зниження на 18% відбулось, в основному, за рахунок зниження капітальних витрат. Завершується будівництво восьми навчальних закладів, що належать міністерству освіти, тому відповідний бюджет є меншим, ніж у попередні роки.

Міжнародний відділ ЦК Профспілки

Схожі публікації


Догори