Львівщина: отримали генератори від колег зі США

Нещодавно 12 освітніх установ Львівщини, за клопотання і сприяння Львівської обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України, яку очолює Марія Яцейко, отримали 20 генераторів. Їх придбали на пожертви членів Американської профспілки вчителів (AFT) і доправили до Львова представники цієї профспілки з допомогою польських колег із ZNP.

З Профспілкою вчителів Польщі (ZNP), її організаційною ланкою із Дольносльонского воєводства зокрема, Львівська організація Профспілка співпрацює понад десятиліття. Ця дружба проявляється у взаємній помочі і діловій співпраці. Нещодавно, за їх посередництва, ZNP подарувала для роботи ВПО, працівників та студентів Дрогобицького педуніверситету 5 ноутбуків, а трускавецькому вчительському пансіонату «Пролісок» Дольносльонска освітянська профспілка спонсорувала соляну кімнату для лікування органів дихання. 

З американськими колегами Меморандум про співпрацю було підписано у Львові під час їх перебування в жовтні минулого року. Гості тоді ознайомилися з ситуацією, потребами та функціонуванням освітніх закладів в умовах війни, самим довелося відчути екстремальні умови під час тривог та ракетних обстрілів. 

У лютому цього року до Львова прибуло семеро членів американсько-польської делегації у складі: віце-президента Американської спілки вчителів Шарі Обренскі, секретаря з міжнародних зв’язків Патрисії Кіфер, професора Бостонського університету Падрейга О’Меллі, працівника апарату  AFT Джона Лінденау, подружньої пари Редленер та координаторки з міжнародних питань Спілки польських учителів Дороти Обідняк, технічних спеціалістів, кореспондента.

До цієї акції долучився департамент освіти і науки Львівської облдержадміністрації. Гості мали зустріч з представниками Львівської мерії, профактивістами, відвідали освітні заклади, традиційно побували у Львівському профспілковому Будинку вчених.

Передача генераторів керівникам і представникам дошкільних установ, шкіл, ліцеїв, які найгостріше їх потребують для відтворення електроенергії під час вимкнень електропостачання,  відбулася у Львівському дошкільному закладі «Барвінок», котрий теж отримав цю технічну допомогу. Географія отримувачів широка – від обласного центру до сільських установ різних районів.

Директорка Львівської дошкільної установи «Барвінок», де у 12 групах перебуває 150 дітей, Наталія Витрикуш наголосила: генератори були конче необхідні для освітлення 200 кв.метрів укриття садочка та роботи кухні, де готують дітям гаряче харчування. 

Гості також зацікавилися освітньо-виховними програмами закладу, який одним  із перших у Львові розпочав інклюзивну освіту, має сьогодні 26 таких вихованців. Ознайомилися з програмою їх співпраці зі школами США, програмою «Стежинка у Всесвіт», яка передбачає формування у дітей багатокомпонентного мислення – з інженерним, математично-технологічним ухилом.

Керівниця Сокальського комунального закладу дошкільної освіти ясла-садок комбінованого типу «Сонечко», де перебувають понад 140 дітей від 1.5 року до семилітніх, Людмила Венгерак сказала, що генератор під’єднають до стабілізації електропостачання укриття. Вона попросила згадати добрим словом і подякувати за щиру допомогу повсякчас їх територіальній профлідерці Галині Дробиняк, бо «дуже хороша людина, допоможе, порадить, завжди в курсі справ та проблем».

Директор Новороздільського ЗЗСО №3, де навчаються приблизно півтисячі учнів, Володимир Іванович Павлів, «вдячний за такий щедрий і потрібний усім нашим учасникам навчального процесу подарунок, про який спільно подбали профспілка і Департамент освіти».

До Короснянського ЗЗСО І-ІІІ ст. доїжджають діти «Школяриком» ще із двох віддалених сіл Затемне та Сивороги. В селі часто відключають світло, каже директорка Марія Мала, тож переживаємо за систему опалення, щоб не вийшла з ладу під час морозів. Вдячні голові Перемишлянської територіальної профспілки Марії Лавнік, що не забула подбати про нас - конче потребуючих електрогенератора, а також керівникові нашого Департаменту Олегові Пасці, обласній профлідерці Марії Яцейко, що використовують кожну нагоду, аби подбати про освітян.

Ольга Лобарчук, Львів 

Схожі публікації


Догори