На Львівщині відзначили вчених

На Львівщині відзначили вчених120 вчених зі 41 вищого навчального закладу та інших наукових інституцій Львіщини відзначили Почесними дипломами облдержадміністрації та обласної ради.

Певним вагомим додатком до цих блискучих регалій стала грошова премія 20 науковцям-старійшинам у розмірі 11 тисяч та на кілька тисяч – у розмірі 7 неоподатковуваних мінімумів отримали за свої перші наукові здобутки сотня молодих вчених регіону.

У бліц-інтерв’ю нашому кореспондентові метр гуманітарної науки Львова завідувач кафедри української літератури національного університету імені Івана Франка Тарас Салига на запитання, за що нагородили, порадив запитати про це у тих, хто нагороджує. А про те, що в своєму трудовому житті вважає найвидатніше зроблено, сказав: «Можливо, 10 копійок даних бідному під церквою».

Якщо професор мислить, мабуть уже дуже високими критеріями самодостатньої людини, то 30-річна Ольга Котовська, старший викладач кафедри політологічних наук і філософії, кандидат філософських наук Львівського інституту дердавного управління при Президентові України, захоплено розповідала про те, що предметом її наукових досліджень була філософія ведення діалогу з наголосом на менталітет українців, яким притаманний по історії і природі своїй його кардіоцентричність – душевність тобто, яка, чого гріха таїти губиться під різними ннашаруваннями. І тому вельми важливо нині навчити державних управлінців ставитися і вміти вести розмову зі співбесідником незалежно від його соціального статусу, не як з суб’єктом, а з особистістю, від чого в значній мірі залежить соціальний клімат дердави і є це одним із стимулів рухатися вперед.

Працюючи в архівах, їй вдалося встановити місце проживання, навчання таких видатних особистотей європейської науки, як Людвиг фон Мозес та Мартін Бубер, які народилися у Львові, що теж долучає місто до передової культури, ту землю, яка давала світові світочей і спонукує нинішні покоління тягнутися до високого рівня міжлюдських стосунків і розвитку держави, осмислюючи, а не відкидаючи минулі надбання, деміфологіючи старе, створювати нові, свої істинні базові цінності.

Тридцяти чотирирічний кандидат наук національного університету ветеринарної медицини Роман Данкович вже 8 років займається дослідженням впливу прототоксинів на організм тварин. Якщо доступніше висловитися, то Роман Степанович знає багато про життя грибків, тому ми не влізаючи у глибокі наукові «дебрі», не минули нагоди запитати, чи правда є у тому фільмі, який показували не так давно на одному з телеканалів, переконуючи, що пліснява захопить світ. Вона, каже, була завжди і буде, але люство знаходить хімічні засоби боротьби з нею.

Його колега з університету Богдан Галух займається на іншій кафедрі харчовими технологіями. Нагороду він отримав за розробку нової технології виробництва якісних сирів з суміші молока різних тварин – коров’ячого, козячого, овечого, враховуючи ощадливе і повне використання сировинного ресурсу і специфіку регіону.

У своєму виступі перед вченими області заступник голови облдержадміністрації іван Груник пообіцяв увагу та сприяння влади. Голова Ради ректорів ВНЗ Львівщини, ректор Львівської політехніки Юрій Бобало подякував молодим і старійшинам від науки за те, що не спокусилися на довгий долар чи євро і працюють в Україні. Профлідер обласної Профспілки працівників освіти і науки України Марія Яцейко побажала їм здоров’я, творчих успіхів і пошанування їх праці високою оплатою праці.

До доброго настрою та свята на душі у цей день долучився камерний оркестр «Віртуозів Львова» та смачна кухня «Архітектурного ресторанчика» Будинку вчених, де проходили урочистості.


Ольга Лобарчук, Львівська обласна організація Профспілки

Схожі публікації


Догори