«Ми з профспілкою в одному човні...»

«Ми з профспілкою в одному човні...»У Львівському Будинку вчених відбулася традиційна спільна підсумкова нарада галузевої освітянської профспілки та роботодавців – головного управління освіти і науки облдержадміністрації та районних відділів освіти.

Йшлося про обопільне виконання регіональної галузевої Угоди. Змінилися прізвища головних роботодавців, соціальні умови, а цей захід, що працює на поглиблення механізму соціального партнерства, залишається і вдосконалюється.

Як сказав у своєму виступі заступник начальника головного управління освіти і науки Львівської ОДА Роман Бабій: «Ми з профспілкою в одному човні: працюємо на спільну справу створення належного рівня життя і умов праці освітян та престижу держави».

Усі пункти галузевої регіональної Угоди, які не стосуються фінансового забезпечення, додав, удалося виконати, а ця чимала рештка виконана частково і тому залишається під спільним контролем та є точками докладання спільних зусиль.

На думку заступника начальника головного управління освіти і науки Богдани Біляк, доходячи до кожного вчителя, кожного свого члена, з професійних і навіть особистісних проблем, профспілка створює в середовищі освітян краю здорову атмосферу, духовність дбаючи у своєму правовому полі про соціальний статус вчителя, усіляко сприяючи проведенню творчих та професійних конкурсів, змістовному відпочинку.

Сама ж громадська організація, як відзначили, звітуючи перед активом, її лідер Марія Яцейко та у співдоповіді – завідувач відділом соціально-економічного захисту та заробітної плати Мар’ян Калин, внесла цьогоріч у свій актив у плані виконання обласної галузевої Угоди спільне навчання профспілковими юристами голів профкомів, бухгалтерів і роботодавців. Укладено колдоговори у всіх первинних організаціях шкіл, дошкільних і позашкільних навчальних закладах, і 90% – у вищій школі. Цей кількісно успішний етап дав можливість попрацювати над якістю і дієвістю малих трудових конституцій.

Спілчани відчули це, маючи тепер, наприклад, змогу отримати путівку за медичними показами і з врегулюванням цього питання з КРУ, відпустку під час навчального року на лікування у вчительському профспілковому пансіонаті «Пролісок» Трускавця.

2012-й завершили без боргів із зарплати. Активні дії обласної галузевої допомогли вибороти районним та міським організаціям не нижчий п’ятдесяти відсоток виплати премії за сумлінну працю, вищим навчальним – добиватися коштів на оплату комунальних послуг.

Недосконалість формули розрахунків видатків на одного учня призводить до урізання коштів освіті, і про це профлідер поведе мову перед депутатським корпусом облради за участі новобраних народних депутатів від Львівщини. Їм освітянська профспілка готує свої пропозиції і звернення.
Найважливішим поточним завданням, від якого залежить благополуччя нового освітянського року, спільна Рада визначила необхідність активного профспілкового, за участі керівників міських та районних відділів освіти, супроводу прийняття місцевих бюджетів сесіями обласної, міських і районних радах. Тут працюють депутати-освітяни і депутати-батьки, яких низові профлідери спільно з роботодавцями мають турбувати, переконувати на користь покращення соціального захисту вчительства, бути присутніми особисто на сесіях рад.

Профспілка та її юридична служба активно і небезрезультатно втручалася і втручається в структурні реформи Львівського міського відділу освіти, тепер – головного управління освіти і науки облдержадміністрації.
Цьогоріч після її послідовних дій отримали додаткові оплати вчителі, які працюють в містах обласного підпорядкування, у Новому Роздолі, зокрема.

Голова профкому працівників університету «Львівська політехніка» Володимир Гайдук запропонував внести у план роботи обласної галузевої профспілки врегулювання на відповідному рівні питання профспілкової звітності, зокрема, коли йдеться про наданння матеріальних допомог з персоніфікованими даними отримувачів.

Зріс цьогоріч рейтинг серед соціальних партерів Дрогобицької та Яворівської районних освітянських профспілок, які очолюють бойові профлідери, депутати місцевих рад, люди з активною життєвою позицією Ольга Грицик та Ярослава Кобиця.

Відрадно було почути думку досвідченої та авторитетної голови Кам’янко-Бузької районної організації профспілки освітян Віри Краєвської, організація якої зросла чисельно. Піднялась і передплата в цьому районі примірників нашої обласної профспілкової газети – вона надходила і надходитиме в кожну із 46 первинок.

Найбільш резонансним і пам’ятним у Кам’янці-Бузькій став у 2012-му концерт до Дня працівників освіти, художні номери якого готувала кожна первинна профспілкова. Профспілчани були відзначені подякою голови райдержадміністрації Петра Замули та голови райради Василя Ковтала.

Особливо примітними у цьому концерті, каже Віра Степанівна, були профком і учасники художньої самодіяльності Жовтанецької сільської школи та ЗОШ № 1 і 2 районного центру.

Голова Перемишлянської районної організації профспілки Роман Хімко та заступник галузевого профлідера Стрийщини Любомир Федорас переконані: роботу первинок пожвавлює участь у конккурсі на кращу профорганізацію. Для прикладу, каже Роман Володимирович, діяльність профкому цьогоріч Перемишлянської школи-гімназії та Бібрської загальноосвітньої школи.

Профком викладачів і студентів Бродівського педколеджу, який опікується знаним у місті самодіяльним театром, профлідери Наталія Березіна та Андрій Соя й самі беруть в ньому активну участь, розпочнуть новий рік прем’єрою нової п’єси «За вчительським хлібом», сценарій якої створив директор коледжу Іван Парасюк. Сюжет вистави базується на правдивій історії випускниці 1938 року Львівської вчительської гімназії, яка через свої патріотичні переконання зазнала чимало поневірянь. За свою тверду позицію в житті, за правду – треба бути готовим терпіти незручності й біду.

Освітянська рада обрала 33 делегати на обласну звітно-виборну конференцію Об’єднання профспілок Львівщини, яка відбудеться 30 січня.

Львівська обласна організація Профспілки


«Ми з профспілкою в одному човні...»«Ми з профспілкою в одному човні...»

Схожі публікації


Догори