Фестиваль педагогічної майстерності в УДПУ

Фестиваль педагогічної майстерності в УДПУЩорічний фестиваль педагогічної творчості Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини, який відбувся нещодавно, був уже 24 в історії закладу.

Вітання усіх з початком показу педагогічної майстерності –2014 ректора, доктора педагогічних наук, професора, члена-кореспондента Національної академії педагогічних наук України Наталії Побірченко додало учасникам показу оптимізму та впевненості, побудило до творчого змагання.

Тематика фестивалю у попередні роки була присвячена вшануванню спадщини відомих вітчизняних діячів, митців, педагогів, актуальним проблемам педагогічної науки. Нині, у рік 200-річчя з дня народження великого українського і світового поета, художника, нашого національного генія Тараса Григоровича Шевченка, свято було приурочене ювілею. Найціннішим і найдорожчим для кожного є те, що Тарас Шевченко – символ волі, незалежності, стійкості. Ім’я Великого Кобзаря надихало та окриляло всіх учасників і глядачів масової акції!

Фестиваль перетворився на феєричне дійство команд студентів Інститутів філології та суспільствознавства (директор – доктор педагогічних наук, професор Валентина Коваль), соціальної та економічної освіти (директор – кандидат наук з фізичного виховання і спорту, доцент Галина Безверхня), розвитку дитини (директор – кандидат історичних наук, доцент Олена Дудник) та природничо-математичної та технологічної освіти (директор – доктор педагогічних наук, професор Олександр Коберник). Згідно із програмою фестивалю першою частиною виступів була презентація інститутів, яка визначалась оригінальними постановками, студенти влучно продемонстрували творчі якості педагога. Учасники команд яскраво та феєрично представили кожну спеціальність!

Наступний етап – «Шевченкові твори очима дітей». За його умовами, команди по черзі відгадували твір, сюжет якого зображено на дитячих ілюстраціях та декламували уривки з них, максимально проявивши креативність та акторські здібності. (Вшановуючи пам’ять Великого Кобзаря, з нагоди ювілею у школах України були проведені конкурси ілюстрацій до творів поета, у яких учні показали своє бачення творчості митця).

Із давніх-давен відома істина: бути вчителем – то не проста справа, а в умовах сьогодення й поготів. Адже сучасне суспільство постійно перебуває у вирі змін, а відтак потребує фахівців, які вміють, готові й здатні реагувати на ці зміни… тобто справжніх Майстрів. Проте стати Майстром – не означає зупинитися у своєму творчому пошуку.

Праця педагога – це важка, терниста і натхнена подорож, яка розпочинається ще зі студентських років і не припиняється ніколи. Тож наступний етап випробувань переніс всіх у подорож і надав можливість спудеям продемонструвати такий важливий педагогічний аспект як акторська майстерність, інсценізуючи задані життєві ситуації.

Працюючи з аудиторією учнів, учитель повинен уміти майстерно керувати їхньою увагою. Придумувати цікавинки для активізації творчої думки. Бути своєрідним диригентом щоденного великого учнівського хору. Тому наступне завдання для студентських команд – продемонструвати уміння та навички роботи із публікою. «Робота із залою» викликала у глядачів море сміху та безліч позитивних емоцій! Наступний і один із найцікавіших етапів фестивалю – домашнє завдання на тему «Шевченко і сучасність». Звичайно ж, цей етап є улюбленим, адже студенти мають прекрасні можливості розкритися як справжні творчі особистості.

Завдання для команд – продемонструвати акторську майстерність, проявити креативні здібності, сценічну культуру, уміння фантазувати через дійство, яке розкриває багатогранність творчості відомого українського поета Тараса Шевченка у сучасному вимірі. Домашнє завдання стало кульмінацією фестивалю.

Глядачі ми мали змогу переконатися в тому, що вчитель має бути винахідливим, ініціативним і творчим, адже все це є основою формування педагогічного таланту.

Поки учасники готувалися до виходу на сцену глядачі мали змогу насолодитися вокальним талантом студентки факультету початкової освіти Олени Адаменко, яка виконала пісню «Мальви», а пісня «Черемшина» прозвучала у виконанні студентки мистецько-педагогічного факультету, учасниці проекту Х-Фактор Юлії Лисянської.

Демонстрація педагогічної майстерності було захоплюючим, тому час промайнув непомітно. Фестиваль став черговим кроком для вдосконалення досягнень, виразом знань, вмінь, які знадобляться при виконанні вчительського обов’язку. Головний показник і підсумок заходу – команди успішно справилися із завданням. Ректор університету Наталія Побірченко, нагородивши команди, подякувала їх за прекрасне дійство та побажала досягти неймовірних висот у педагогічній творчості!

Прес-центр УДПУ


Фестиваль педагогічної майстерності в УДПУФестиваль педагогічної майстерності в УДПУ

Фестиваль педагогічної майстерності в УДПУФестиваль педагогічної майстерності в УДПУ

Схожі публікації


Догори