Освітяни Чернігівщини зібралися на традиційну серпневу конференцію

Освітяни Чернігівщини зібралися на традиційну серпневу конференціюНапередодні нового навчального року, 27 серпня, на базі Чернігівського обласного Палацу дітей та юнацтва відбулась головна подія року всього освітянського загалу – обласна серпнева конференція педагогічних працівників.

В обговоренні актуальних питань розвитку освіти взяли участь заступник голови-керівник апарату облдержадміністрації Сергій Журман та голова обласної ради Микола Звєрєв.

Відкрив роботу конференції начальник Управління освіти і науки облдержадміністрації Анатолій Заліський, який підбив підсумки розвитку дошкільної, загальної середньої, позашкільної та професійно-технічної освіти регіону у 2013-2014 навчальному році та окреслив завдання на найближчу перспективу.

Серед основних досягнень галузі – розширення мережі дошкільних навчальних закладів до 417 одиниць, створення всіх умов для функціонування 612 загальноосвітніх навчальних закладів області, у яких навчалось майже 90 тисяч учнів.

Педагогічними колективами загальноосвітніх навчальних закладів протягом навчального року забезпечено належний рівень викладання предметів. Свідченням цього є той факт, що 22 результати ЗНО учнів 11 класу шкіл Бахмацького, Прилуцького, Сосницького районів та міст Ніжин, Чернігів оцінено в 200 балів.

Анатолій Заліський відзначив і надзвичайно результативний виступ команди учнів області на цьогорічних інтелектуальних змаганнях найвищого рівня: у фіналі Всеукраїнських олімпіад переможцями стали 30 учнів, а на ІІІ етапі Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН України дипломи отримали 28 учасників.

Для оптимального забезпечення освітніх потреб вихованців, у тому числі з особливими потребами, з 1 вересня розпочинають роботу навчально-реабілітаційні центри, що створені на базі Чернігівської та Березнянської спеціальних шкіл-інтернатів.

Вперше в області на базі дитячого табору «Юний турист» у червні цього року урочисто розпочато роботу обласної літньої школи для обдарованих та талановитих дітей. Протягом двох тематичних змін природничо-технічного та історико-краєзнавчого профілю 80 учнів 8-10 класів, які мають високі досягнення у Всеукраїнських інтелектуальних змаганнях, мали змогу навчатись та змістовно відпочити.

Щодо ключових проблем працівників галузі освіти області в сьогоднішніх умовах виступила Тетяна Матвеєва – голова Чернігівської обласної організації Профспілки працівників освіти і науки. Зокрема, вона торкнулася питання дотримання прав працюючих та організації належного навчально-виховного процесу у умовах жорсткої економії коштів і енергоресурсів. Також освітянський загал було проінформовано про участь Профспілки у підтримці української армії та допомозі вимушеним переселенцям із зони військового конфлікту.

Тетяна Матвеєва наголосила, що стан законодавчої бази в державі на сьогоднішній день міг бути ще гіршим, якби не принципова позиція Профспілки по відстоюванню прав працюючих. Вона відзначила, що профспілкові лідери і надалі відстоюватимуть позицію освітян, зокрема, щодо недопущенні збільшення норми педагогічного навантаження вчителів, збільшення нормативу наповнюваності класів, скорочення чисельності працівників освіти.

Продовжуючи захід, освітяни поділились з присутніми своїм баченням роботи у новому навчальному році, ознайомили колег зі своїми досягненнями, успіхами у роботі з обдарованими дітьми, досвідом у реалізації освітніх проектів та основними проблемними моментами в організації навчально-виховного процесу.

За доброю традицією на серпневій конференції найкращих педагогів Чернігівщини відзначено почесними грамотами та відзнаками обласної державної адміністрації, обласної ради, Управління освіти і науки облдержадміністрації та обласної організації Профспілки працівників освіти і науки.

Підсумком роботи серпневої конференції педагогічних працівників області стало прийняття ухвали та відпрацювання основних шляхів, які б сприяли покращенню стану розвитку освітньої галузі області в цілому та наданню освіти вищої якості кожній дитині – незалежно від того, в якій школі вона навчається – сільській чи міській.


Віталій Копиш,
Чернігівська обласна організація Профспілки


Освітяни Чернігівщини зібралися на традиційну серпневу конференціюОсвітяни Чернігівщини зібралися на традиційну серпневу конференцію

Освітяни Чернігівщини зібралися на традиційну серпневу конференціюОсвітяни Чернігівщини зібралися на традиційну серпневу конференцію

Схожі публікації


Догори