Реформа освіти. За профспілкою – соціальний аспект контролю

Реформа освіти. За профспілкою – соціальний аспект контролюУ Львівській обласній організації Профспілки працівників освіти і науки України відбулася розширена Рада активу. Її суть і зміст визначали декілька неординарних чинників. Це була генеральна репетиція в підготовці до звітного форуму про 5-річну діяльність кількісно і якісно потужної громадської організації найповажнішої частини інтелігенції краю.

У цій передконференційній репетиції вперше взяли участь новообрані очільники районних, міських та вишівських організацій. Таких під час цієї звітно-виборної кампанії стала майже п’ята частина складу голів структурних підрозділів.

Звіти і вибори в освітянській профспілці Львівщини проходили в час великих політичних та економічних проблем у державі. Тому прийняття ряду законів, освітянських зокрема, змін у міжбюджетних відносинах, у податковій системі, наближенні до адміністративної реформи та декларування, хоч і не вперше, але в цій соціально-економічній скруті сприймається особливо неоднозначно, реформи освіти, ставить галузеву професійну спілку в стійку пантери громадського контролю за соціальні стандарти своїх спілчан.

Стрижнева доповідь голови Львівської обласної організації профспілки освіти і науки Марії Яцейко та дев’яти голів районних організацій, що взяли участь в її обговоренні, серед яких такі досвідчені, як Ірина Цуприк, Ольга Грицик, Роман Хімко, Марія Заміщак, і не так давно обрані – Людмила Бохна і Галина Сень, засвідчили: їх обласний профлідер порушила наболілі теми. Керівникам низових структурних підрозділів було що сказати, а головне – мали можливість звірити з колегами позиції в теперішніх і грядущих суспільних реаліях.

Щоб найширше коло освітян знало, чого за 5 років добилася організація і які проблеми мають вирішувати далі (сила профспілки в усвідомленій солідарності і єдності її членів), доповідь Марії Яцейко, розміром з брошуру, естетично оформлена, роздана, за два тижні до обласної звітно-виборної конференції, кожній первинній організації.

Викликів для освітян чимало. Змінено механізм фінансування галузі – субвенція на виплату зарплати вчителям надходить безпосередньо в райони у різні банки, не в повному обсязі, розділена на три транші. Спричинила в окремих районах понад місячну затримку виплати зарплати. Станом на травень брак коштів на оплату праці освітян, наприклад, тільки Сколівщини, становить 5млн. грн. І це напередодні відпускного періоду.

Є намагання урізати розмір надбавки за престижність праці і сумлінну працю, не забезпечується в максимальному розмірі доплати за вчені ступені та вчені звання пра-цівникам вищих навчальних закладів, розмір стипендії студентів, як того добивається профспілка через внесення змін до Закону про вищу освіту, має бути не менше мінімальної зарплати, а мінімальна зарплата – з розрахунку від 1-го тарифного розряду ЄТС.

Зменшується кількість оплачуваних кабінетів у загальноосвітніх навчальних закладах, три-валість роботи груп продовженого дня, не виплачуються відряджальні кошти та індексація зарплати.

Під симпатичним гаслом інтеграції української освіти в загальноєвропейський освітній простір та милозвучним терміном «оптимізації» освіти в умовах максималізації тіньового сектора економіки, прямування влади найпростішим шляхом наповнення бюджету за рахунок найбідніших верств населення і екстенсивного оподаткування того ж населення, що ліквідовує основну опору реальних стратегічних реформ – середній клас, громадська освітянська організація, покликана контролювати такого соціального партнера, як влада, має, наголосила Марія Яцейко і конкретизувала на прикладі свого регіону голова Жидачівської районної організації профспілки працівників освіти і науки Люба Гарасимків, надати цим змінам мінімум схематичності, максимум олюднення. орієнтації на конкретні умови і особливості, на інтереси освітянина і учня.

Оптимізація – не значить механічно зменшити, закрити і викинути людей на біржу праці та в ряди безробітних. За конкретним спеціалістом – сім’я і якість знань учня, рівень державної освіти, носіями яких є ті ж вихованці.

Головна доповідь засвідчила високий рівень аналітики, володіння інформацією в галузі і в державі. Виступи голови Сколівської районної організації профспілки депутата районної ради Володимира Мотрунича, голови Золочівської районної організації, депутата міської ради Людмили Бохни та голови первинної організації працівників Львівської політехніки Володимира Гайдука показали комплексний погляд у діяльності освітянської профспілки.

Йшлося про те, щоб не загубитися зі своїми галузевими проблемами в контексті державної адміністративної реформи, скористатися різними законними формами акцій протесту аж до страйку, коли урізають соціальні стандарти освітянина, не дбаючи про українського товаровиробника, вітчизняну економіку, як джерела наповнення казни, створюючи нові корупційні схеми розтринькування коштів через цей же механізм субсидування оплати комунальних послуг замість адресної допомоги, підвищення матеріального рівня життя людини праці.

Виступ заступника голови обласної організації профспілки працівників освіти і науки Галини Долішньої на вдосконалення організаційних моментів: напрацювання до з’їзду поправок до статуту галузевої профспілки, створення відповідної комісії, про неформальне проведення звітів і виборів у районах, де, як у кожній поважній роботі, виникали спірні ситуації. Були скарги щодо відповідності статутним нормам звітно-виборних конференцій у двох районах області.

Проведені перевірки аргументовано засвідчили безпідставність цих нарікань. Такі факти теж засвідчують глобалізацію і розвиток профруху в галузі.

До профспілки прикута увага працівників, ретельнішим стає їх контроль - внутріспілковий і контроль соціальних партнерів, строгішими є вимоги самих до себе, до об’єднання, соціально спроможного тільки єдністю, солідарністю, активною позицією кожного члена профспілки. Її ряди, до речі кажучи, нещодавно поповнив Львівський автодорожній технікум.

Попри стратегічні завдання, не минули поточних: завідувачка фінансовим відділом Ганна Березовська доповіла присутнім про виконання бюджету обласної організації за минулий рік. Актив на порозі літа намітив схему дитячої оздоровчої кампанії, насамперед, в таборах галузі – в Карпатах, на Чорноморському узбережжі баз Львівської політехніки та Лісотехнічного університету.

Рада прийняла відповідні постанови та звернення до найвищих органів влади держави з викладом проблем і пропозицій, утвердила зміст роботи травневої 15-ої обласної звітно-виборної конференції.

Ольга Лобарчук,
Львівська обласна організація Профспілки

Схожі публікації


Догори