Співпраця з полтавськими колегами продовжується

Співпраця з полтавськими колегами продовжується7-9 червня цього року в Полтавській області відбувся виїзний семінар голів територіальних організацій та профкомів вузів Одеської обласної організації Профспілки.

Метою поїздки став обмін досвідом щодо створення об’єднань територіальних громад, реорганізації мережі навчальних закладів та роль і місце  Профспілки в цьому питанні. Дні, проведені на Полтавщині, були насиченими, а учасники заходу запозичили  чимало цікавого та корисного.

Полтавська обласна організація Профспілки об’єднує в своїх лавах 55 тисяч членів Профспілки, 30 територіальних  та 22 первинних профспілкові організацій вищих та професійно-технічних навчальних закладів. Полтавські колеги мають позитивні напрацювання із повернення до своїх лав членів Профспілки, що вибули  у зв’язку зі створенням альтернативної профспілки працівників освіти в м. Полтаві.

Головним питанням семінару – нововведення в освітній системі в зв’язку зі створенням територіальних громад. У Полтавській області  громади створені у 8 районах. Зокрема, досвід Кременчуцького району був детально розглянутий на семінарі під час відвідування загальноосвітньої школи в с.Червонознам'янка.

Із профспілковим активом зустрілися заступник  сільського голови Юрій Жмак та начальник відділу освіти, сім'ї, молоді та спорту громади Олена Беркела. Вони неодноразово підкреслювали, що за  час з моменту створення територіальної громади неможливо дати об’єктивну оцінку роботи навчальних закладів в нових умовах та спрогнозувати їх перспективи на майбутнє, але  позитивних моменти вже є.

У районі немає малокомплектних шкіл, тому загрози їх закриття не було. Не було і проблем переходу вчителів на нові місця роботи у зв’язку з реорганізацією освітньої мережі, а співпраця з профспілковими організаціями  триває на тому ж  рівні. Не було й випадків виходу працівників освіти з  Профспілки. Також немає проблем з підвозом учнів, адже сама територіальна громада невелика за обсягом – 3 школи  та 2 дошкільні навчальні заклади.

 Щодо організації роботи бухгалтерської служби, то було вирішено зупинитися на варіанті централізованої бухгалтерії при відділі освіти. Фінансування мережі освітніх закладів  відбувається безпосередньо від Міністерства освіти і науки України до територіальної громади, яка у свою чергу розподіляє та виділяє кошти на освітні заклади. Про використання коштів освітньої субвенції навчальні заклади громади звітують перед Департаментом освіти області. Освітяни новоствореної громади очікують покращення матеріально-технічної бази та матеріального стану освітян.

Із учасниками семінару ділилися досвідом роботи голови: Зіньківського райкому Профспілки Роман Попович, Шишацького – Олександр Чернобель, Миргородського міськкому Ірина Шевченко, Козельщинського райкому  Сергій Прудкий, Кременчуцького – Анна Чумак та Полтавського – Олена Цвіркун. Також про систему освіти в області інформували керівники відділів освіти: начальник Миргородського міського – Тетяна Колибельнік, та Кременчуцького – Оксана Семерянін.

У рамках семінару актив обласної організації Профспілки відвідав Полтавську обласну гімназію-інтернат для обдарованих дітей  імені А.С.Макаренка.

Заклад  розташований в селі Ковалівка, на території музею-заповідника А.С. Макаренка.  Із 2006 до 2012 року на його базі   впроваджувалася в життя обласна Програма «Пілотний проект «Школа майбутнього», і це дало багаті плоди як стосовно матеріально-технічної бази, так і стосовно успіхів вихованців гімназії.

Найсучасніший ремонт, прекрасна комп’ютерна техніка та якісне обладнання у кабінетах, доглянута територія залишило прекрасне враження.  Діти тут навчаються безкоштовно та проходять конкурсний відбір для вступу. Заклад зацікавив не лише місцевих дітей, але й мешканців інших регіонів, які проживають у гуртожитку та цілком задоволені умовами навчання. У гімназії пишаються тим, що за результатами зовнішнього незалежного оцінювання в 2015 році заклад посів третє місце в Полтавській області. На стінах навчальних класів  фотографії найкращих учнів – переможців обласних та Всеукраїнських олімпіад, президентських стипендіатів. Лише в 2014-2015 навчальному році 21 учень переміг в обласних предметних олімпіадах.

Окремо варто сказати за оздоровчий табір для обдарованих дітей «Ерудит», який розташований в с. Потоки Кременчуцького району і є власністю Кременчуцького педагогічного училища ім. А.С. Макаренка. На його фінансування з обласного бюджету виділяється приблизно 1 млн гривень  Про  діяльність табору розповідав його начальник Євген Прядко.

«Ерудит» – заклад молодий: працює лише п’ятий рік. Одночасно в таборі перебуває 102 дитини. Це – переможці та призери районних, обласних, республіканських олімпіад,   спортивних та творчих конкурсів. Відпочивають тут і діти членів галузевої Профспілки. При повній вартості путівки 3500 гривень,  батьківська доплата за обдарованих дітей становить 20 відсотків, а для дітей працівників бюджетної сфери – 30. Решта  фінансується з обласного бюджету. Полтавський обком Профспілки у свою чергу фінансово допомагає відпочинку дітей спілчан в «Ерудиті».

 Протягом табірної зміни (а їх три) для вихованців працюють гуртки з інформатики, хореографії, іноземних мов. Кожна зміна триває 21 день – тематична, і, що головне, відпочинок тут поєднується із навчанням: до дітей приїжджають спеціалісти з Кременчука, які протягом 10 днів читають курс лекцій для підготовки до обласних предметних олімпіад. Особливий акцент тут ставиться на комп’ютерній грамотності – навчають як звичайним комп’ютерним програмам, так і більш складним  –  веб-дизайну, графічного дизайну, програмування.

 У таборі є також спортивний комплекс та річковий пляж. Територія «Ерудиту» знаходиться у відмінному стані, а  табір оснащений  найсучаснішою технікою, обладнаний новими  меблями,  спортивним знаряддям.

Культурна складова програми семінару заслуговувала найвищої оцінки,. Екскурсії були яскравими та цікавими. Одеські профактивісти відвідали національний музей-заповідник українського гончарства в смт. Опішні, національний музей-заповідник М.В.Гоголя і оспівані  письменником села Полтавщини – Диканьку та Великі Сорочинці. Побували в Козельщинському жіночому монастирі Різдва Пресвятої Богородиці, в музеї-заповіднику А.С.Макаренка, історико-культурному заповіднику «Поле Полтавської битви» та в музеї І.П.Котляревського. Всі ці місця, наповнені справжнім українським колоритом та духом національної свідомості, захопили одеських гостей своєю  неповторною красою.

 Одеський обласний комітет Профспілки щиро завдячує колегам з Полтавської обласної організації Профспілки за прекрасну організацію семінару. Співпраця з нашими колегами продовжиться й у майбутньому і наші спільні зустрічі обов’язково ще попереду.

 

Служба зв’язків з громадськістю та ЗМІ Одеського обласного комітету Профспілки

 

Співпраця з полтавськими колегами продовжується Співпраця з полтавськими колегами продовжується

 

Схожі публікації


Догори