Вклоніться, люди, Вчителю своєму!

Всеукраїнське свято працівника освіти на Львівщині відзначали цьогоріч вже традиційно в одній з найрозкішніших споруд Європи – Львівській опері.

Навіть вже на площі перед театром вони – вчителі, керівники, профспілкові активісти не переставали жити своїми трудовими буднями. Ще б пак, сюди запрошені кращі з кращих у цій професії, свято якої  не оминає чи не кожен дім, де є, як не вчителі, то учні й батьки.

Цьогорічне свято освітяни відзначають у дні, коли чи не в кожного на устах – новий Закон про освіту, до якого, за ініціативи й участі професійної спілки,  учителі та їх профспілкові юристи внесли сотні суттєвих поправок. Адже йдеться про їх життя, трудові будні, про пріоритетну галузь в державі.

Сонце, що стало цього дня для них щедрим дарувальником тепла і світла після затяжних дощів, сприяло їх прагненню й бажанню до спілкування. Я з цікавістю слухала їх ділові розмови перед входом до Храму Мельпомени.

У складі делегації Миколаївщини привернув увагу імпозантний чоловік. Голова районної організації освітянської профспілки Степанія Дубик представила: депутат районної ради, директор Київецького НВК Володимир Матвіїшин.

– За 26 років у освіті ми вже пережили 10-річку, 11-річку, – каже він, – і знову на рік 2018-и – 12-річне навчання в школі. У матеріальній базі ми, вважаю, до цього ще не готові, не готові до створення профільних шкіл, батьки і діти не готові морально. Щоб не змарнувати позитивне у справі, треба, щоб над цим спільно попрацювали, поставивши на перший план інтерес громадянина – вчителя і учня, нової української школи – Міністерство освіти і науки та Міністерство фінансів, урівноваживши один одного. Особливу пересторогу викликають у нашої громади перетворення шкіл у філії. Добрий і прибалтійський досвід, і у сусідній Польщі, але ми не можемо нікого копіювати, бо маємо свої особливості, освітні традиції, менталітет і свою мету. Згідно нашої Конституції прийняття нових законів не може погіршувати існуючий, і це дає нам право відстоювати відповідне правове поле у своїй державі.

Поруч жваво розмовляють освітяни Турківщини. Начальник  районного відділу освіти Наталія Гошівська:

– Житття покаже, що треба поправити в новому законі і в нашій освіті. А розумні люди завжди мають на це зважитися. Вважаю за необхідне зменшити кількість паралалей у профільній школі – у старших класах визначити 2-3 напрями, і не більше профільного, навчання: суспільно-гуманітарний, фізико-математичний. Профільна школа реальна, якщо об’єднати базові, матеріальні можливості школи і профліцею.

Важливо за всіма змінами не упустити вчителя, на сторожі прав якого, хочу наголосити, стоїть профспілка, голова обласної організації Марія Яцейко. Вона зуміла своїми діями, послідовністю налагодити співпрацю в рамках тристоронньої Угоди і з директорським корпусом. Цінуємо зусилля профспілки в оздоровленні освітян, нехай воно тільки посилюється.

Іду площею далі. Ось делегація шахтарського міста. Голова Червоноградської міської організації Профспілки Микола Колесник представляє кращу голову профспілкової первинки, практичного психолога ДНЗ №17 Наталію Козак:

– Ось одна з тих, кого обласний профлідер сьогодні буде нагороджувати за внесок у розвиток профруху і професійні досягнення оздоровчою путівкою у Трускавецький профспілковий вчительський пансіонат «Пролісок». Наталія Степанівна додає: гордимося тим, що спільними зусиллями профспілки і роботодавця винагороду за сумлінну працю отримали цього року і педагоги, і обслуговуючий персонал.

Не можу не перекинутися кількома словами з такими активними учасниками чи не всіх профспілкових акцій, де, мабуть, і здружилися, головою Кам’янка-Бузької районної організації освітянської профспілки Вірою Краєвською та головою первинної організації з Яворівщини, членом обласної Ради галузевої профспілки Марією Нечай:

Роздумуємо щодо скорочення годин та обсягу навчання мовою національних меншин, – каже Віра Степанівна. Ми за їх мовні права, але й за те, щоб була їм відкрита дорога до державної служби, у наші вищі навчальні заклади, де треба досконало володіти державною – українською.

Є сумніви, – продовжує п. Марія, – щодо процедури призначення і затвердження громадою директорів шкіл, обмеження їх терміну роботи на посаді, що не стимулює їх господарські і творчі ініціативи. І щодо створення ще однієї контролюючої школу інституції – Інституту контролю, вже четвертого, крім існуючих. А треба, думаю, більше зацікавленої, конкретної допомоги...

Актив на площі театру виглядає свого обласного профлідера.  Її заступник Галина Долішня повідомляє: Марія Григорівна вже в театрі. Як правило, це не афішується, але профспілка та її лідер разом із профільним департаментом – завжди в гущі і в проблемах не лише соціального захисту, але й найменших дрібниць у  тій же підготовці професійного свята.

Департамент освіти і науки Львівської обласної державної адміністрації та  Львівська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України запросили мене бути ведучим цього грандіозного дійства для освітян, – підтверджує кандидат педагогічних наук, директор Львівського обласного центру народної творчості Роман Береза. Я поринаю в атмосферу  цієї родинності – вчителями були мої батьки, я щасливий, відчуваю, як можу досягти їх розкутості в цьому святочному залі, як моя енергетика зичливості дарує їм годину, ні, цілих два уроки щастя. Ще б наші Президенти, кожен з яких обіцяє освітянам свою турботу через відповідний рівень оплати праці, соціальні преференції, дотримували свого слова.

Відмінним режисером цих святочних уроків став цьогоріч Заслужений працівник культури України, відмінник освіти Степан Шалата. Завдяки і його творчому досвідові сталося це свято – «Люди вклонилися Вчителю». Про це сказали у своїх виступах найвищі посадовці області, виступаючи зі словами привітання : голова облдержадміністрації Олег Синютка, голова облради Олександр Ганущин, директор профільного департаменту Любомира Мандзій. Десятки вчителів, вихователів дошкільних, позашкільних установ отримали від них високі нагороди, почесні знаки і звання, премії. Серед них –  профлідер, доцент Львівського національного лісотехнічного університету Анатолій Бойко, голова Буської районної організації освітянської профспілки Галина Сень. У списках нагороджених часто зринали прізвища педагогів Брідщини, Городоччини, Червонограда. П’ятеро вчителів-профактивістів отримали від Марії Яцейко, за рішенням Президії обласної профорганізації, в нагороду за свою професійну і громадську працю   путівки на оздоровлення у Трускавецький вчительський пансіонат «Пролісок».

А всі присутні, завдяки продуманій режисурі і вмінню організаторів, отримали високої проби музичні сувеніри. Чого тільки вартувало виконання  на високому академічному рівні Народним районним освітянським хором Городоччини «Таїна» під керівництвом Оксани Долішної Гімну України за участі голови районної освітянської профспілки Ганни Вакар – президент цього хору. Нашого цвіту, що називається, скрізь...

Свою майстерність продемонстрували кращі творчі колективи «Львівської політехніки», Агроуніверситету, національного університету імені Івана Франка.

Щирими оплесками і вигуками «браво» проводжали камерний оркестр «Поліфонія» з твором Леонарда Коена «Халелуя», солістку якого Ольгу Верхоляк вже у жовтні чекають в Римі,  щиро сприйняв зал животрепетний виступ народного артиста України Мар’яна Шуневича та ансамблю естрадної пісні «Сузір’я» з піснею Володимира Порошина «Примиріться, сини» заходу і сходу. Свято музичних сюрпризів та подарунків гучно, настроєво завершив під керівництвом Побєди Хорісова народний ансамбль танцю агроуніверситету «Первоцвіт» – нашою культурною візитівкою у світі – запальним «Гопаком». Були і «Троїсті музики», і камерний оркестр «Поліфонія».

Освітян у залі опери зустрічав камерний оркестр під керівництвом Заслуженого працівника культури України Романи Бурко. Відчуваєте амплітуду музичної, творчої палітри, атмосферу свята? Наш учитель цього заслуговує!

Ольга Лобарчук, Львів 

Схожі публікації


Догори