Пленуми освітян теж бувають мистецькими

Відомий педагог Василь Сухомлинський казав: «Мистецтво – це час і простір, в якому живе краса людського духу. Як гімнастика випрямляє тіло, так мистецтво випрямляє душу. Пізнаючи цінності мистецтва, людина пізнає людське в людині, підносить себе до прекрасного, переживає насолоду».

У невичерпному джерелі любові до дітей творчий талант учителя завжди дивовижно розмаїтий, багатовимірний і щедрий. Він сприяє реалізації державної політики, спрямованої на зміцнення морального, естетичного, інтелектуального та духовного потенціалу нації, зміцнення особистості. Фахівців-освітян, членів профспілки Горохівщини, які формують і розвивають художньо-естетичну культуру підростаючого покоління різноманітними видами і жанрами мистецтва, було запрошено на черговий пленум райкому профспілки, який нещодавно відбувся у приміщенні БДЮТ м. Горохова.

Питання порядку денного звучало красномовно: «Розвиток творчих здібностей педагогів – спілчан як запорука їх професійного росту в формуванні естетичного, духовного  розвитку майбутнього України». У роботі пленуму брали участь голови профкомів усіх навчальних закладів району.

Форум розпочала голова райкому Профспілки Євгенія Карп’як. В обговоренні її інформаційного виступу брали участь талановиті вчителі-спілчани. Колеги були одноголосними в тому, що на сучасному етапі розвитку нашої держави актуальною залишається проблема збереження й примноження культурної спадщини українського народу.

Народне мистецтво є невід’ємною частиною національної культури споконвіку. Сьогодні воно наповнюється аспектами філософсько-естетичного звучання, новим змістом краси, духовного потенціалу, що відчули присутні на пленумі. Освітяни глибше познайомилися із творчістю спілчан,  які працюють в загальноосвітніх і в  позашкільних закладах.

Своїми вміннями поділилася вчитель трудового навчання НВК «ЗОШ І-ІІІ ступеня-гімназія» м. Горохова Лілія Органіста. Майстриня представила роботи з модульної аплікації та орігамі. Вчитель української мови та трудового навчання ЗОШ І-ІІІ ступеня с. Вільхівки Тетяна Гронович демонструвала роботу з бісером на релігійну тематику. Оксана Пальчук, вчитель початкових класів ЗОШ І-ІІІ ступеня с. Озерців, розповіла про квілінг – особливий  вид рукоділля. Керівник зразкової студії «Дивосвіт» Берестечківського БДЮТ Ганна Бойко-Дергай показала   навики виготовлення ляльки-мотанки, особливості малювання картин на різну тематику.

Надзвичайно цікаві роботи за творами Тараса Шевченка, вишиті сіро-чорними відтінками на білому полотні, презентувала вчитель трудового навчання ЗОШ І-ІІІ ступеня с. Колодежого Тетяна Богдан. Присутні уважно слухали секрети написання віршів та пісень вчительки початкових класів ЗОШ І-ІІ ступеня с. Галичан, поетеси  Галини Якимчук. Про художню вишивку, яка відображає старовинні візерунки, розповіла вчитель трудового навчання ЗОШ І-ІІІ ступеня с.Борочича Валентина  Барановська. Цікавою була оповідь керівника студії образотворчого мистецтва «Олівець-малювець»  БДЮТ м. Горохова Миколи Шешка, а Іраїда Ковальчук, учитель зарубіжної літератури та трудового навчання ЗОШ І-ІІІ ступеня смт. Мар’янівки переповіла, з яким захопленням творить вироби зі шкіри та соломки. З цікавим видом декоративно-прикладного мистецтва канзаші познайомила керівник танцювального і гуртка « Дизайн»  БДЮТ м. Горохова Леся Кравчук.

Після почутого й побаченого учасники пленуму резюмували, що педагоги-майстри народного мистецтва Горохівщини передають своїм вихованцям культурно-просвітницькі традиції, бережуть і примножують духовні цінності нації, формують творчу особистість образною мовою, природним матеріалом, уміють розпізнати, збагнути відтінки, пропорції, почуття, відтворити красу. А головне, вкладають мудрість і душу у власні творіння і щедро обдаровують своїми вміннями дітей.

Горохівська районна організація Профспілки,

Волинська область 

Схожі публікації


Догори