У ХДУ відбувся круглий стіл до Міжнародного дня рідної мови

18 лютого 2021 року на базі Херсонського державного університету за участі представників Вроцлавського університету (Польща) відбувся круглий стіл «Рідна. Державна. Панівна».

Захід приурочили до Міжнародного дня рідної мови, який щорічно відзначають в Україні наприкінці лютого.

Організували проведення круглого столу доцентки кафедри української філології та журналістики ХДУ Світлана Климович та Світлана Мартос.

Ініціативу підтримали представники кафедри україністики Інституту слов’янської філології Вроцлавського університету (Польща) Ольга Ковальчук та Наталя Чаура і стали безпосередніми учасниками.

Захід відбувся в онлайн-форматі на платформі Zoom, тому долучитися мали змогу всі охочі.

Варто зазначити, що головна мета круглого столу – привернути увагу широкого загалу до мовної проблематики в Україні та світі.

Відкрила захід завідувачка кафедри української філології та журналістики, доцентка Світлана Климович.

«Мова – це минуле, сучасне і майбутнє кожного народу. Усі повинні пам’ятати, що вона є генетичним кодом нації та складовою цілого світу. І Міжнародний день рідної мови – нагода вкотре порушити вкрай актуальну тему нашого суспільства: яке місце вона посідає у житті українців. Також сьогодні ми хочемо звернути увагу та порівняти мовну політику в Україні та Польщі», – зазначила Світлана Климович та виступила з доповіддю «Чия мова – того й держава: українська мова безпековий фактор державної політики».

До заходу долучилося приблизно 70 учасників. Доповідачами стали викладачі Вроцлавського університету, доценти та магістранти факультету української й іноземної філології та журналістики ХДУ, директорка Херсонської загальноосвітньої школи №34.

Серед учасників були учні Херсонської ЗОШ № 34 – потенційні майбутні студенти нашого університету.

Присутні мали можливість долучитися до обговорення кола актуальних і цікавих питань про державну мовну політику в Республіці Польща та Україні, поняття «рідна мова» для сучасних українських підлітків, мову геопростору Херсона тощо.


Пресцентр ХДУ

Схожі публікації


Догори