На Колегії МОН обговорено питання імплементації Закону України «Про вищу освіту»

На Колегії МОН обговорено питання імплементації Закону України «Про вищу освіту»1 грудня 2014 року в Міністерстві освіти і науки України під головуванням Міністра Сергія Квіта відбулося чергове засідання Колегії МОН України.
Порядок денний засідання Колегії включав наступні питання для обговорення:

– імплементація Закону України «Про вищу освіту»;

– рівень навчальних досягнень випускників загальноосвітніх навчальних закладів України за результатами зовнішнього незалежного оцінювання 2014 року;

– стан та основні напрями реформування системи зовнішнього незалежного оцінювання; про стан розвитку фізичного виховання у вищих навчальних закладах України ІІІ-ІV рівнів акредитації; про внесення змін до навчальних програм для 4 класу та навчальної програми з математики для 7 класу загальноосвітніх навчальних закладів;

– призначення стипендій Президента України учасникам та призерам міжнародних учнівських олімпіад з географії, астрономії та історії 2014 року;

– відзначення працівників галузі освіти і науки державними нагородами України, відзнаками Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України.

Доповідачем з першого питання виступила перший заступник Міністра освіти і науки Інна Совсун, зазначивши, що важливою складовою імплементації Закону України «Про вищу освіту» є правильна інформаційна кампанія, яка допоможе виробити спільні рішення щодо розуміння закону.

Інна Совсун розповіла які заходи запроваджує МОН для поширення імплементації закону. Зокрема, з метою зміни механізму ліцензування освітньої діяльності Міністерством розроблено проект постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку проведення ліцензійної експертизи у сфері вищої освіти».

Також напрацьовано проект постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Положення про порядок реалізації права на академічну мобільність», прийняття якої дозволить посилити співпрацю ВНЗ та наукових установ на міжнародному рівні та дозволить поліпшити якість вищої освіти і дослідницької діяльності, сприятиме євроінтеграції.

Крім того, МОН працює над підготовкою методології розроблення стандартів освітньої діяльності та стандартів вищої освіти, над методичними рекомендаціями з розроблення стандартів вищої освіти та Положення про комісії Науково-методичної ради МОН.

Також триває робота над постановою Уряду про призначення вчених звань, основна ідеологія якої полягає в присудженні вчених звань саме за наукову діяльність при наявності міжнародних публікацій. Готуються пропозиції щодо документів про присвоєння звання державного зразка. Зокрема, підготовлено пропозиції на доповнення переліку документів про освіту державного зразка в Україні документами «Диплом доктора філософії», «Додаток до диплому доктора філософії європейського зразка» та «Диплом доктора наук».

Міністерством розроблено проект постанови Кабінету Міністрів України щодо призначення стипендій. Сьогодні МОН збирає пропозиції щодо зміни порядку
призначення академічних стипендій, який би враховував рейтинг, складений на підставі успішності студента за результатами семестрового контролю.

Як зазначила перший заступник Міністра, розроблено Статут Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, який зараз проходить погодження в інших міністерствах.

Також Міністерством освіти і науки проводяться спільні наради з представниками вищих навчальних закладів. Вони присвячені таким питанням, як: реалізація норм Закону України «Про вищу освіту», внесення даних до Єдиної державної електронної бази з питань освіти, розробка внутрішніх університетських положень про організацію навчального процесу. На сьогодні МОН провело п’ять таких регіональних нарад.

На колегії було креслено коло питань щодо імплементації закону, які потребують технологічного вирішення. Так, необхідно напрацювати принцип розподілу 20% державного замовлення, що надаються університетам, які матимуть найбільшу кількість кращих вступників за середнім балом.

Під час розгляду питання щодо імплементації Закону України «Про вищу освіту» Колегія внесла пропозиції народного депутата Верховної Ради України Лілії Гриневич щодо створення робочих груп для напрацювання нормативно-правових актів і забезпечення обговорення проектів документів до їх ухвали, а також про анонсування рішень про імплементацію Закону академічній громадськості.

За матеріалами МОН


На Колегії МОН обговорено питання імплементації Закону України «Про вищу освіту»На Колегії МОН обговорено питання імплементації Закону України «Про вищу освіту»
0
2 грудня 2014
2 174

Схожі публікації


Догори