Зневірені польські вчителі почали акцію «Референдум»

Польські вчителі, які опинилися під загрозою масових звільнень, почали збір підписів за проведення загальнонаціонального референдуму проти реформи системи освіти. В акції беруть участь Профспілка польських вчителів, Всепольське об’єднання профспілок, а також представники кількох опозиційних партій,  – так повідомляє сайт Wyborcza.pl.

Єдине питання референдуму, яке пропонується винести на референдум, звучить так: «Ви проти реформи системи освіти, яку влада планує почати у вересні 2017 році?».

Польські освітяни побоюються за своє майбутнє невипадково. Згадана реформа передбачає повну ліквідацію ПТУ і гімназій, урізання витрат на освіту, а також скорочення штату висококваліфікованих фахівців у навчальних закладах по всій країні.

На думку профспілкових експертів, зміни негативно позначаться на всій системі національної освіти, яка формувалася роками, і неминуче призведуть до організаційного та інформаційного хаосу.

Незважаючи на багаторазові заяви міністра освіти Анни Залевської, що її відомство не планує масових звільнень вчителів у зв'язку з ліквідацією сотень навчальних закладів, на переконання самих педагогів через реформи як мінімум 36 тисяч польських викладачів втратять свої робочі місця.

«Проведення референдуму проти реформи системи освіти – наша головна мета сьогодні. Ми ставимо перед собою завдання зібрати 500 тисяч підписів. Це спільна ініціатива профспілок, вчителів, батьків, неурядових організацій, які прекрасно розуміють, що нововведення боляче вдарять по польським дітям, учням і школам», – пояснює голова Профспілки польських вчителів Славомир Броняж.

Крім збору підписів, профспілка вимагає від влади надати гарантії зайнятості для педагогів до 31 серпня 2022 року і 10% підвищення їх зарплат. Також повним ходом йде підготовка до всепольського страйку, проте терміни його проведення поки не оголошуються.

Міжнародний відділ ЦК Профспілки

Схожі публікації


Догори