Активна позиція молоді – запорука досягнення результату

15-17 лютого 2017 року у Києві відбувся семінар голів первинних профспілкових організацій осіб, які навчаються, організований ЦК Профспілки працівників освіти і науки України.

Захід проходив у активному дусі спілкування зі спікерами та спільних обговореннях нагальних питань щодо змін в стипендіальному забезпеченні, законодавства про освіту в частині прав, гарантій і обов’язків здобувачів вищої освіти.

У наступні два дні лідерам профкомів студентів вдалося поставити запитання та почути на них аргументовані відповіді фахівцям із Міністерства освіти і науки України – Ірині Ісаєвій з Департаменту економіки та фінансування і Олександру Пижову з Департаменту вищої освіти. Тут дискусії точилися навколо питань нарахування стипендій, формування рейтингів для її призначення, мотивації навчання тощо.

Окремим блоком розмови стали соціальні стипендії. Інформацією про те, які категорії осіб мають на неї право, процедуру отримання соціальних стипендій, терміни подачі документів та нюансам роботи соціальних управлінь поділилася Любов Ніколаєва з Департаменту державного соціального захисту населення Міністерства праці та соціальної політики України

Законодавчу ініціативу групи депутатів Парламенту щодо посилення гарантій стипендіального забезпечення у законопроекті №5 612 презентувала народний депутат України Ірина Констанкевич. Проект Закону про внесення змін до статті 62 Закону України «Про вищу освіту» (щодо справедливої системи стипендіального забезпечення) № 5612 був зареєстрований у Верховній Раді наприкінці січня.

У розмові з головами профкомів вона, зокрема заначила, що зміни у системі нарахування стипендій студентам досить відірвані від реального життя, адже український студент потребує стипендію і як підтримку, і як мотиватор до навчання. 

За словами Ірини Констанкевич, законопроект № 5612, головна ідея якого – стимулювати молодь до навчання, стосується не лише тисяч українських студентів, але й їхніх батьків та освітян.

 «Для мене ця зустріч була важлива не лише для того, щоб презентувати законопроект, просити вашої підтримки і допомоги, – сказала учасникам семінару народний депутат. – На жаль, зараз маємо ситуацію, яка не на користь студентам. Тому я закликаю вас до тактики малих кроків – робити те, що в наших силах». 

Ірина Констанкевич запевнила учасників заходу, що і надалі відстоюватиме права тих, хто прагне здобувати вищу освіту, у Верховній Раді. До того ж, сподівається на активну позицію представників студентства – голів профкомів, які вже мають досвід відстоювання свого права на стипендію і не можуть стояти осторонь цієї проблеми.

До роботи семінару долучилися також голова Київської міської організації Профспілки Олександр Яцунь та представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Михайло Чаплига. Представник Уповноваженого вручив подяки Омбудсмена України профспілковим лідерам за активну громадянську позицію та значний особистий внесок у захист прав і свобод людини.

Перший заступник Міністра освіти і науки України Володимир Ковтунець став спікером третього дня семінару. Він поінформував не лише про заходи профільного міністерства щодо реалізації постанов Кабміну з питань стипендіального забезпечення, а й розкрив особливості економічних відносин в освіті.

Володимир Ковтунець вважає, що вища освіта має відповідати сучасним вимогам. За його словами сьогодні гострим є питання якості освіти. «За індексом глобальної конкурентоспроможності, ми маємо показник охоплення вищою освітою – 11 місце у світі із 140 країн. А за якістю підготовки в установах та закладах – 94 місце», – зазначив заступник міністра.

Саме тому потрібні зміни, але так, щоби не нашкодити системі, а сприяти поступу в вищій  освіті. Він також порадив лідерам студентських профкомів допомагати у реформуванні системи щоб вона була збалансованою і сприяла отриманню якісних знань і умінь, адже саме вища освіта має виводити державу у світові лідерські позиції.

Загалом триденна програма семінару була досить насиченою та різноплановою. Окрім спілкуванням з представниками влади молодь мала змогу обмінятися практичним досвідом щодо вирішення проблемних моментів у своїх первинках, насамперед це стосувалося оформлення субсидій студентам на проживання в гуртожитках, стипендії дітям-сиротам тощо.

Не оминули увагою і питання комунікації та інформування членів профспілки, організації інформаційних кампаній задля підсилення уваги суспільства до проблем студентської молоді. Цей блок для студентів провела Інна Михальченко, заввідділу інформаційного забезпечення та комунікацій ЦК Профспілки.

Підбиваючи підсумки роботи семінару, молодь наголосила, що готова брати безпосередню участь в суспільних перетвореннях та реформуванні держави і свідома того, що від активної життєвої позиції, значною мірою залежить їх майбутнє та майбутнє країни.

Відгуки учасників семінару

Насправді чекала цього заходу. Зараз відбуваються кардинальні зміни й реформування законодавства, особливо щодо стипендіального забезпечення. Ми стикаємося з різними проблеми і є питання, які сьогодні потребують відповіді. Цей семінар важливий для нас, як для лідерів студентських профспілкових організацій. Ці дні були насичені й плідні. Ми поспілкувалися із представниками міністерств і задали їм ті питання, які нам задають щодня наші студенти. Адже саме ми живемо у реаліях навчального процесу своїх вишів. 

Ми мали змогу передати наші рекомендації щодо реформування системи освіти і сподіваємося, що вони будуть почуті й враховані.   

Своїм колегам бажаю бути активними і дієвими. Ми повинні думати, що маємо ще зробити, щоб поліпшити життя студентів.

Олександра Писларь, 

голова первинної профспілкової організації студентів та аспірантів Херсонського державного університету


Про семінар скажу так – пізнавально, цікаво й корисно для нас – голів профкомів студентів. Усі три дні були продуктивними і "живими".

На мою думку, досить вдало було підібрано лекторів – представників тих міністерств, які наразі відповідають за нарахування стипендій. Ми змогли вказати їм на ті проблемні питання, які хвилюють наших студентів і звернути увагу на те, що потрібно ще доопрацювати чи вдосконалити. І від нашого заходу будуть спрямовані офіційні звернення аби наші побажання та поради були враховані.

Ми також подискутували у робочих групах, що теж було дуже важливо, адже представлені ВНЗ майже усієї України, тому є у кого перейняти досвід і з ким поділитися. 

Усім колегам бажаю вдалої і згуртованої роботи у команді однодумців.

Антон Шевчук, 

голова профкому студентів Тернопільського національного економічного університету


Про цей семінар маю лише позитивні відгуки. Не дивлячись на досить складну роботу, адже наші засідання були зранку й до пізнього вечора. Але ті питання, які підіймалися були актуальними й важливими для нас і стосуються кожного студента. І після цього заходу я маю не лише інформацію із перших вуст від представників влади, а й певний досвід колег, який зможу використати у своїй роботі.

Своїм колегам бажаю терпіння і наснаги, адже легко нам не буде, а робота у нас відповідальна і потребує багато сил.

Валентина Сухенко, 

заступник голови профкому по роботі зі студентами, 

Запорізького національного університету






















 
Прес-служба Профспілки працівників освіти і науки України

Схожі публікації


Догори