Латвія: успішні переговори профспілки і уряду

Переговори між чиновниками латвійського уряду і членською організацією ЄКПО, Латвійською профспілкою працівників освіти і науки (LIZDA), в Раді зі співробітництва парламентської коаліції завершилися прийняттям вимог профспілки про підвищення заробітної плати працівників освіти.

Відчуваючи тиск із боку LIZDA та в світлі майбутніх парламентських виборів, урядовці погодилися віднайти кошти для підвищення мінімальної зарплати працівників освіти до суми, еквівалентної 710 євро, до вересня 2018 року.

Голова профспілки LIZDA Інга Ванага сказала: «Уряд пообіцяв нам забезпечити додаткове фінансування в розмірі 6,7 мільйонів євро, щоб підвищити оклади до кінця 2018 року. Відповідно, на наступний рік для цієї мети будуть потрібні додаткові 19 мільйонів євро».

Профспілка освіти скасувала пікет перед будівлями Парламенту, який був запланований на середину вересня у разі, якщо домовленість не була б досягнута.

Європейський директор ЄКПО Сьюзан Флокен привітала профспілку LIZDA з досягненням угоди: «Те, що латвійський уряд пообіцяв повністю виконати свої обов’язки і зобов’язання, є кроком у правильному напрямку. ЄКПО вірить, що всеосяжний і стійкий соціальний діалог між соціальними партнерами в секторі освіти є головною рушійною силою позитивних змін в освіті. LIZDA відмінно спрацювала, нагадавши латвійському уряду про його обіцянки представникам вчительської професії і про те, що високоякісна освіта спирається на висококваліфікованих і мотивованих вчителів та викладачів».

Міжнародний відділ ЦК Профспілки

Схожі публікації


Догори