Рік 2018: аналіз, напрацювання, перспективи

Початок нового року – традиційний час для підбиття підсумків та аналізу подій року, що минув. 2018 рік був неоднозначним, досить суперечливим, багатим на різні заходи – суспільні, державні, культурні, політичні, міжнародні. Проте, не заважаючи на фінансово-економічну нестабільність й політичні рухи в державі Профспілка працівників освіти і науки України не відступила від основної мети своєї діяльності – захист соціально-економічних, трудових прав та духовних інтересів освітян.

Аналізуючи те, чого вдалося домогтися, стає зрозумілим, що Профспілка обрала правильний шлях – не братися за всі проблеми одночасно, а конструктивно й поступово вирішувати освітянські питання.

Увесь 2018 Профспілка працювала у форматі відкритого спілкування зі спілчанами, владою, широкого поінформування щодо спільних дій у питаннях створення необхідних умов роботи педагогів, навчання студентської молоді, гідної оплати праці й поліпшення якості освіти в цілому.

Соціально-економічний захист освітян

Основний вектор дій Профспілки у 2018 році був чітко направлений на підвищення суспільного статусу та поліпшення фінансового становища вчителів, вихователів, викладачів та студентів. Адже цілеспрямований соціально-економічний захист педагогів – першочергове завдання діяльності Профспілки працівників освіти і науки України.

Щороку збільшуються видатки на освіту, зокрема завдяки діям Профспілки та її організаційних ланок. У 2018 році обсяги видатків на освіту в цілому в Україні складали 220,8 млрд гривень, або 6,8 % від ВВП (проти 6,0% – у 2017 році). Тобто видатки на освітню галузь збільшено на 43 млрд гривень порівняно з минулим роком, що в розрахунку на одного працюючого в системі освіти додатково складає приблизно 31,5 тисяч на рік.

Збільшено також обсяги освітньої субвенції до 61,7 млрд гривень, що більше від минулого року на 17,3%. Збільшення її на 9,1 млрд гривень сприяло підвищенню цьогорічних доходів кожного з вчителів та інших педпрацівників закладів загальної середньої освіти у середньому на 20,7 тисячі гривень на рік.

Позитивним результатом дій спілчан стало прийняття Урядом рішення про підвищення з 1 січня 2018 року розмірів посадових окладів та ставок заробітної плати педагогічних працівників, оплата праці яких здійснюється за рахунок освітньої субвенції, на 10%. Таке підвищення сприяло збільшенню їхнього річного доходу у середньому на 10 тисяч гривень.

Урядовим рішенням підвищено з 1 січня 2018 року розміри надбавок за престижність праці з 20% до 30% посадового окладу педагогічним працівникам закладів загальної середньої освіти, а з 1 вересня – всім іншим педпрацівникам, що у грошовому вимірі складає від 4 до 7 тисяч гривень на рік.

Продовжувалася робота в напрямі соціального партнерства. Скеровано низку листів на адреси голів обласних адміністрацій та обласних рад з пропозиціями підтримки освітян щодо виплати їм надбавок за престижність праці та винагороди за сумлінну працю у максимальному розмірі, диференціації заробітної плати тим працівникам, хто отримує її в мінімальному розмірі, оплати за завідування кабінетами та за заміну тимчасово відсутніх колег тощо, що в певній мірі також мало позитивні результати на місцях.

Вирішувалися також питання щодо атестації педагогічних працівників, зокрема вихователів груп продовженого дня.

Завдяки спільним зусиллям ЦК Профспілки та її організаційних ланок впродовж року в багатьох регіонах зменшилися обсяги невикористаної освітньої субвенції, зі спрямуванням їх на виплату надбавок, доплат, винагороди та преміювання педпрацівників шкіл. Хоча в цьому напрямі треба ще більш наполегливо домагатися від роботодавців спрямування освітньої субвенції за її цільовим призначенням, а саме на оплату праці.

Визначним у цьому році стало підбиття підсумків виконання Галузевої угоди на 2016 - 2020 роки та внесення до неї змін у зв’язку з прийняттям нової редакції закону «Про освіту» та низки інших законодавчих актів.

У розвиток норм статті 61 закону «Про освіту» та його Прикінцевих та перехідних положень щодо поступового забезпечення до 2023 року встановлення найнижчого посадового окладу педагогічного працівника у розмірі 4 прожиткових мінімумів, а науково-педагогічного – на 25% вище, щойно Урядом прийнято рішення про підвищення з 1 січня 2019 року на 11% посадових окладів науково-педагогічних працівників.

ЦК Профспілки спрямовано низку зауважень до проекту закону «Про повну загальну середню освіту», де наголошено на неприпустимості погіршення трудових і соціально-економічних прав та інтересів працівників закладів загальної середньої освіти при його прийнятті. Окремі з зауважень до цього законопроекту відображено у вимогах учасників Всеукраїнської акції протесту профспілок, що відбулася 17 жовтня.

У рамках переговорного процесу під час обговорення бюджету освіти на 2019 рік, пошуку шляхів вирішення проблемних питань відбулися зустрічі представників Профспілки та Міністерства освіти і науки України. За ініціативою ЦК Профспілки спрямовано спільний листа до органів управління освіти щодо встановлення педагогічним працівникам дошкільної, позашкільної освіти та іншим, кого оминуло Урядове підвищення, надбавок за високі досягнення у праці в розмірі 10% і вище посадового окладу.

У багатьох регіонах позитивно відреагували на як на це звернення, так і на попередні звернення ЦК Профспілки, щодо підвищення їм заробітної плати шляхом встановлення, так званих, «муніципальних» надбавок.

ЦК Профспілки спрямовано низку звернень особисто до голів усіх депутатських партій, груп та фракцій у Парламенті, до відповідних комітетів з зауваженнями і пропозиціями до проекту Державного бюджету на 2019 рік стосовно забезпечення фінансування освіти в законодавчо передбаченому обсязі, встановлення рівня заробітної плати працівників освіти, збільшення обсягів видатків за окремими бюджетними програмами.

Позитивним у прийнятому Державному бюджеті на 2019 рік є збільшення видатків освітньої субвенції до 69,6 млрд гривень, тобто на 7,9 млрд гривень. Закладено видатки на підвищення розмірів оплати праці науково-педагогічних працівників, на фінансове забезпечення підтримки освітніх та наукових програм, підключення інтернету у сільських школах, придбання шкільних автобусів, будівництво спортивних споруд, басейнів.

Передбачено видатки на реалізацію заходів, спрямованих на підвищення якості освіти, на оновлення матеріально-технічної бази закладів вищої освіти. Виділено субвенцію на створення та ремонт спортивних комплексів при загальноосвітніх школах. Враховано вимоги щодо збереження механізму фінансування коледжів та технікумів у складі вишів 3-4 рівнів акредитації тощо.

У зв’язку зі збільшенням у Держбюджеті прожиткового мінімуму для працездатних осіб до 1921 гривні, з січня прийдешнього року збільшиться на 9% розмір оплати праці тих освітян, чиї оклади встановлюються за 13 і вище тарифними розрядами. Всім іншим працівникам освіти підвищуватиметься заробіток до рівня мінімальної заробітної плати, а саме не нижче 4173 гривень. 

 

Правова робота ЦК Профспілки

З метою захисту прав та інтересів членів Профспілки протягом року проводилися системна робота щодо здійснення громадського контролю за додержанням законодавства про працю в установах і закладах освіти. До цієї роботи активно залучалися штатні професійні юристи (правові інспектори праці, юрисконсульти) обласних, міських організацій та громадські інспектори праці з числа профактиву виборних органів Профспілки.

У 2018 році проведено понад 3,5 тисячі перевірок додержання законодавства про працю, під час яких виявлено понад 7 тисяч порушень законодавства про працю, у тому числі: з оплати праці – 53 %; зміни істотних умов праці – 10 %; звільнень та переведень – 12 %; гарантій і компенсацій – 9 %.

На вимогу профспілкових представників роботодавцями усунуто понад 4 тисячі порушень трудового законодавства, притягнуто до адміністративної та дисциплінарної відповідальності 35 посадових осіб.

З правових питань, в тому числі щодо застосування норм прийнятих у 2017 році Закону України «Про освіту», змін до спеціальних освітянських законів, надано більше 95 тисяч письмових та усних консультацій членам профспілки та профспілковим організаціям, складено понад 360 позовних заяв та інших процесуальних документів. Представники профспілки, в тому числі юристи Правової служби Профспілки представляли інтереси понад 12 тисяч членів Профспілки в судах та інших органах.

Найбільш показовими прикладами відстоювання в судовому порядку прав та інтересів членів Профспілки є, зокрема:

  • рішення Жовківського районного суду Львівської області про визнання базовими посадових окладів та ставок заробітної плати педагогічних працівників, що підвищені на 10% відповідно до постанови КМУ від 11.01.2018 № 22, від яких мають визначатися всі інші виплати;

  • рішення Дніпропетровського окружного адміністративного суду у справі про визнання протиправним та скасування наказу Департаментом гуманітарної політики Дніпровської міської ради про оптимізацію штатних розписів комунальних закладів і підприємств (скорочення посад адміністративного та допоміжного персоналу);

  • рішення Черкаського окружного адміністративного суду у справі про скасування розпорядження Катеринопільської РДА в частині ліквідації відділу освіти як такого, що видано без погодження з профспілковою організацією;

  • судовими установами у Вінницькій області на користь працівників установ та закладів освіти присуджено понад 3 млн грн індексації заробітної плати. 

Організаційне зміцнення Профспілки

Організаційна робота ЦК Профспілки у році, що минув, була спрямована на підвищення результативності рішень, прийнятих на засідання виборних профорганів. Рік 2018 став роком усвідомлення того, що зміни неминучі й вимогам часу потрібно не просто слідувати, а змінюватися, розвиватися й професійно зростати. Тому, продовжуючи добрі традиції системи власних профспілкових навчань, було проведено семінари та навчання, які вийшли на новий практичний рівень.

Профспілкою працівників освіти і науки України у 2018 році проведено 2 Пленуми та 5 Президій. Відбулися засідання усіх трьох Рад ЦК Профспілки.

Так, 7 листопада 2018 року у Києві відбулося розширене засідання Ради вищої школи ЦК Профспілки, де було обговорено ряд актуальних питань у сфері вищої освіти.

4 грудня 2018 року засідала Ради освіти ЦК Профспілки. На порядок денний винесено два основних питаннях для обговорення – проект закону «Про повну загальну середню освіту» та проект постанови Уряду щодо сертифікації педагогічних працівників.

20 грудня 2018 року відбулося розширене засідання Ради осіб, які навчаються ЦК Профспілки, де молодь обговорила питання стипендій та гуртожитків.

У 2018 році відбулися ряд навчань серед яких:

  • семінар голів первинних профспілкових організацій закладів вищої освіти;

  • семінар-навчання фахівців Правової служби Профспілки;

  • семінар завідувачів фінансовими відділами, головних бухгалтерів обласних, Київської міської організацій Профспілки;

  • спільний семінар заступників голів та фахівців з соціально-економічних питань обласних, Київської міської організацій Профспілки;

  • семінар голів обласних, Київської міської організацій Профспілки;

  • семінар членів Контрольно- ревізійної комісії ЦК Профспілки та голів КРК обласних комітетів,  Київської міської організації Профспілки. 

Не всі питання Профспілка вирішувала за круглим столом. Порушення трудових прав педагогів у сфері оплати праці й обмеження законодавчо встановлених гарантій для працівників галузі змусили нас піднятися. Освітяни виходили на регіональні та всеукраїнські акції протестів.

Так, 9 жовтня 2018 року здійснювалося пікетування освітян у 13 регіонах України, а 17 жовтня 2018 року у Києві відбулася всеукраїнська акція протесту профспілок. Мітинг-хода розпочалася з парку Тараса Шевченка пройшла Хрещатиком, Майданом Незалежності і зупинилася біля до Кабінету міністрів України. Освітяни з усіх куточків країни взяли солідарну участь у багатотисячній протестній ході і зі своїми вимогам вийшли до Уряду.

   
Інформаційна діяльність

Широке поінформування членів Профспілки, створення позитивного іміджу організації у суспільстві – стало особливо важливим аспектом діяльності Профспілки у 2018 році. Цьому напряму сприяла корпоративна мережа сайтів Профспілки, яка нараховує вже 23 Інтернет-ресурсів в областях, співпраця зі ЗМІ, проведення просвітницьких кампаній, обмін контентом із провідними інформагенціями, активна діяльність у соціальних мережах.

Власний сайт ЦК Профспілки за 2018 рік збільшив свою аудиторію, його проглянули понад 1 мільйон 460 тисяч відвідувачів з України, а також США, Італії, Польщі, Словаччини, Румунії, Франції, Молдови, Німеччини.

На сьогодні сайт ЦК Профспілки має відвідуваність у 3-5 тисяч унікальних користувачів за день. Гостра або резонансна інформація на сайті набирає понад сто тисяч переглядів.

Прослідковується тенденція до постійного збільшення відвідувачів, особливо з нового навчального року, у період активних дій організації, всеукраїнських навчань, різних заходів.

Функціонує майданчик Профспілки у соціальній мережі Фейсбук. Тижневе охоплення постів – понад 80 тисяч осіб. Тут оперативно подається інформація, фото та відео матеріал, опитування. Активно використовуються сучасні інструменти Google – фотогалерея та Фейсбук – група, Твіттер – для інформування суспільства та ЗМІ. 

Міжнародна співпраця 

Профспілка працівників науки та освіти України продовжила шлях розвитку та утвердження міжнародних відносин та співпраці.

Так, у лютому 2018 року Європейський директор ЄКПО Сьюзан Флокен здійснила робочий візит до ЦК Профспілки у Київ. Метою перебування стало детальне ознайомлення з діяльністю Профспілки, вивчення питання реформування системи освіти країни, її проблем і викликів та солідарна підтримка Профспілки на рівні ЄКПО у боротьбі за права учительства. У рамках візиту було здійснено кілька важливих заходів, зокрема зустріч у Міністерстві освіти і науки України, з профактивом столиці, відвідування гімназії № 19, що на Подолі, та огляд реконструкції Буднику спілок.

Протягом 2018 року відбулися візити делегації Профспілки працівників освіти і науки України до Польщі та Словаччини, де вдалося ознайомитися з діяльністю профспілок відповідних країн, обмінятися досвідом та обговорити майбутню співпрацю. Також було взято учать у Спеціальній Конференції Європейського комітету профспілок освіти, що відбулася в Афінах. 300 делегатів із 132 національних профспілок освіти, що представляють працівників всіх рівнів освіти в 51 країні Європи, провели дебати і проголосували за низку резолюцій, щоб подолати ті труднощі, з якими стикаються вчителі у щоденній роботі.

 

Спортивно-масова робота

З метою популяризації серед членів Профспілки здорового, активного способу життя, розвитку фізичної культури і спорту у 2018 році проведено Всеукраїнську спартакіаду серед членів Профспілки працівників освіти і науки України з 4-х видів спорту: шахів, настільного тенісу, футзалу та волейболу. У спартакіаді взяли участь понад 450 членів Профспілки із 22 регіонів України.

Також у 2018 році команда від Профспілки освітян України у кількості 26 осіб взяла участь у XIV Міжнародній спартакіаді вчителів у Республіці Болгарія та здобули І місце – у змаганнях із шахів, ІІ місце – у змаганнях із міні-футболу, II та ІІІ місця – у змаганнях із настільного тенісу (загалом у заході взяли участь понад 550 учасників із 6 країн світу).

Проведення цих заходів знайшли позитивний відгук серед її учасників та керівників організаційних ланок Профспілки, про що свідчать відгуки учасників за результатами проведення відповідного анкетування.


На порозі Новий 2019 рік. Профспілка закликає до єдності думок і дій, згуртування та спільних зусиль задля поліпшення якості освіти, якості життя українських педагогів, викладачів, гідної підтримки вихователів, захисту інтересів молоді. Лише разом ми зможемо відстоювати свої права і наполягати на врахуванні наших думок та позицій. І нехай Новий рік принесе нам мир, добробут, злагоду та наснагу.

Бюро Президії

Профспілки працівників освіти і науки України

Схожі публікації


Догори