Гарантії для працівників, обраних до профспілкових органів: судова практика

Рішенням Герцаївського районного суду Чернівецької області від 28.11.2018 у цивільній справі № 714/601/18 задоволено позовну заяву вчителя до відділу освіти, молоді та спорту районної державної адміністрації Чернівецької області, третіх осіб на стороні позивача: районної та обласної організацій Профспілки працівників освіти та науки про скасування дисциплінарного стягнення та відшкодування моральної шкоди.

Як вбачається з рішення суду Позивачка звернулася до суду із даним позовом та в обґрунтування позовних вимог посилалася на те, що вона працює вчителем початкових класів районного ліцею та є головою первинної профспілкової організації, членом президії районної організації Профспілки працівників освіти і науки.

Наказом начальника відділу освіти, молоді та спорту РДА їй було винесено догану за невиконання своїх посадових обов’язків (за недодержання педагогічної етики та моралі в присутності учнів). Вважає, що зазначені в оскаржуваному наказі порушень вона не допускала і тому просить наказ про накладення на неї дисциплінарного стягнення скасувати. Так як вона є головою первинної профспілкової організації та членом президії районної організації Профспілки відповідач повинен був отримати згоду даних профспілкових органів на притягнення її до дисциплінарної відповідальності. Відповідач цього не зробив, чим порушив вимоги трудового законодавства щодо гарантій для працівників підприємств, установ, організацій, обраних до профспілкових органів.

Суд визнав позовні вимоги обґрунтованими та встановив на підставі наведених у справі доказів, що зміна умов трудового договору, оплати праці, притягнення до дисциплінарної відповідальності працівників, які є членами виборних профспілкових органів, допускається лише за попередньою згодою виборного профспілкового органу членами, якого вони є (ч. 2 ст.252 КЗпП України, ч. 2 ст. 41 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності»).

При прийнятті оскаржуваного рішення відповідачем не було дотримано зазначені положення законодавства, які передбачають гарантії для працівників підприємств, установ або організацій, обраних до профспілкових органів.

Судом враховано також пояснення третіх осіб про те, що відповідно до внесених змін до законів України «Про освіту», «Про загальну середню освіту», які передбачені розділом XII прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про освіту» від 5.09.2017, постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження порядку призначення на посаду керівників загальноосвітніх навчальних закладів державної форми власності та наказу Департаменту освіти та науки Чернівецької ОДА від 31.10.2017 року № 490, особові справи працівників освіти повинні були передані до 8.11.2017 року директорам навчальних закладів і притягнення до дисциплінарної відповідальності належить до їх компетенції, що не було зроблено відповідачем.

Виходячи з цього, накладати дисциплінарне стягнення на працівників закладів освіти не входить до компетенції начальника відділу освіти, молоді та спорту.

Також суд визнав, що відповідно до ст. ст. 1177, 1195 ЦК України позивач має право на відшкодування моральної шкоди, а діями начальника відділу освіти позивачу спричинено моральну шкоду, яку суд оцінив в сумі 3000 гривень.

Юридичний відділ ЦК Профспілки

Схожі публікації


Догори