ЦК Профспілки звернувся до Міністра освіти і науки, молоді та спорту з приводу критичної ситуації, пов’язаної із низьким рівнем оплати праці працівників освіти

    ЦК Профспілки працівників освіти і науки України звернувся до Міністра освіти і науки, молоді та спорту України Д.В. Табачника з приводу критичної ситуації, пов’язаної із низьким рівнем оплати праці педагогічних, науково-педагогічних та інших працівників освіти.
    В листі від 03.05.11 за № 02-5/225 наголошується, що нинішні заробітки педагогів, як і освітян в цілому, на тлі зростання цін на товари та тарифів на послуги не в змозі задовольнити навіть нагальні фізичні потреби. Визначення розміру посадових окладів (ставок заробітної плати) за розрядами Єдиної тарифної сітки на підставі фіксованої величини без урахування законодавчо затвердженого розміру мінімальної заробітної плати призвело до значних втрат заробітку освітян. Зрівняно в оплаті праці працівників, посади яких віднесено до 1-6 тарифних розрядів. Подальше нівелювання рівня зарплати кваліфікованих фахівців та робітників простої праці знецінює спеціальну освіту, не мотивує молодь до роботи в галузі.
    Має місце закриття загальноосвітніх навчальних закладів, зменшення навчального навантаження учителів, особливо у сільській місцевості, надання вимушених відпусток без збереження заробітної плати, скасування доплат за класне керівництво, перевірку письмових робіт, завідування кабінетами тощо. Через брак коштів у всіх територіях під загрозою виплата педагогічним працівникам винагороди за сумлінну працю та зразкове виконання службових обов'язків, також допомоги на оздоровлення при наданні щорічних відпусток, гарантованих ст.57 закону «Про освіту». В окремих територіях намітилася тенденція до порушення строків виплати заробітної плати. Порушуються права педагогів сільської місцевості на безоплатне користування житлом з опаленням та освітленням.
    Повідомлено також, що президії профспілок працівників бюджетної сфери на спільному засіданні 18 квітня поточного року висловили свій протест з приводу відсутності дієвих кроків владних структур для відновлення і реалізації трудових прав і гарантій, зокрема працівникам освіти і науки, та вимагають вжиття невідкладних заходів для підвищення розмірів оплати праці бюджетників, зокрема шляхом зменшення грошового розриву між розміром посадового окладу працівника І тарифного розряду Єдиної тарифної сітки та законодавчо встановленою мінімальною заробітною платою відповідно до положень Генеральної угоди. З метою відстоювання трудових, соціально-економічних прав та інтересів працівників бюджетної сфери члени президії профспілок на спільному засіданні прийняли рішення провести масові акції протесту в регіонах 17 травня та в місті Києві 18 травня 2011 року.
    Разом з тим ЦК Профспілки працівників освіти і науки України підтримує пропозиції, напрацьовані Міжвідомчою робочою групою з проведення консультацій щодо відновлення міжкваліфікаційних (міжпосадових) співвідношень в оплаті праці працівників окремих галузей бюджетної сфери, затвердженою Віце-прем’єр-міністром України - Міністром соціальної політики України С.Л.Тігіпком, стосовно наближення термінів підвищення розміру посадового окладу працівника першого тарифного розряду ЄТС, а також відновлення міжкваліфікаційних (міжпосадових) співвідношень в оплаті праці працівників, посади яких віднесено до 1- 6 тарифних розрядів. Реалізація таких пропозицій сприятиме виконанню Указу Президента України від 30 вересня 2010 року № 926 «Про заходи щодо забезпечення пріоритетного розвитку освіти в Україні» щодо поетапного, починаючи з 2011 року, підвищення розмірів оплати праці педагогічних і науково-педагогічних працівників та приведення цих розмірів у відповідність із вимогами законодавства про освіту.
    У зверненні йдеться також про необхідність вжиття міністерством відповідних заходів для неухильного дотримання на місцях трудових прав та соціально-економічних інтересів працівників навчальних закладів та установ освіти і науки, зокрема на своєчасну і в повному обсязі оплату праці, відпусток, забезпечення комунальними послугами.
0
4 травня 2011
2 813

Схожі публікації


Догори