Сучасний простір медіаграмотності та перспективи його розвитку в Україні

21-22 березня 2019 року в м. Києві відбулася сьома міжнародна науково-методична конференція «Сучасний простір медіаграмотності та перспективи його розвитку».

Аудиторія учасників – працівники дошкільних навчальних закладів, учителі закладів загальної середньої освіти, науково-педагогічні працівники вищих педагогічних навчальних закладів, закладів післядипломної педагогічної освіти, науковці та працівники мас-медіа, представники органів місцевого самоврядування, профспілок, громадянського суспільства – загалом понад 200 учасників.

Академія української преси за підтримки Академія Deutsche Welle радо зустріла всіх охочих долучитися до обговорення питань, що стосуються реалізації програм медіаграмотності в України та на міжнародних просторах.

Головні медіагравці організацій, що сприяють критичному споживанню медіа суспільством, гості з інших країн (Білорусь, Вірменія, Казахстан, Молдова, Грузія), регіональні та місцеві мультиплікатори обмінювалися результатами власних напрацювань.

У ході першого дня роботи відбулося вісім пленарних сесій. До участі у тематичних модулях були долучені заступник Міністерство освіти і науки України Вадим Карандій, керівник відділу преси Посольства Федеративної Республіки Німеччина Аннетте Пьолькінґ, директор Медійна Програма, Internews Джиліан МакКормак, директор IREX in Ukraine Мехрі Дракман.

Спікерами у журналістському блоці виступили: Сергій Томіленко – голова Національна спілка журналістів України, Андрій Куликов – голова Комісії з журналістської етики, голова правління Громадського радіо, Олексій Мацука – засновник та головний редактор сайту Новости Донбасса та «Суспільне телебачення Донбасу», Володимир Мостовий – фундатор Комісії з журналістської етики, засновник газети DT.UA. Модератором виступив президент Академії української преси Валерій Іванов.

Другий день роботи мав більш практичне спрямування. Основними напрямами роботи конференції другого дня стали:

  • медіаосвіта в дошкільних закладах і початковій школі;

  • медіаосвіта та медіаграмотність в середній школі;

  • медіаосвіта та медіаграмотність у вищій школі, післядипломній педагогічній освіті;

  • медіаосвіта та медіаграмотність впродовж життя.

Педагоги з різних куточків України презентували власні напрацювання у різних напрямах. Зокрема, мова йшла про медіаграмотність у НУШ, готовність педагогів до формування медіаграмотності у школярів, наскрізне впровадження медаосвіти у освітній процес сучасного навчального закладу, мультиплікацію та шкільні ЗМІ, загальна середня освіта в контексті впровадження медіаосвітніх інновацій, закордонний досвід медіаосвіти, медіаграмотність як складова безпекових компетенцій, медіаграмотність впродовж життя та інше.

Насамкінець роботи учасники конференції подякували організаторам, спікерам та тренерам за можливість бути причетними до цікавого та інноваційного напрямку в українській освіті – формування медіаграмотності.    


Відгуки учасників конференції

«Уміння критично сприймати інформацію в сучасному світі, не вестися на головні виклики сучасного світу – дезінформацію та фейки – це одні із нових медіаосвітніх компетентностей, які сьогодні необхідні кожній людині. А медіаосвіта у освітянській спільноті надзвичайно важлива. І щиро радію, що впровадження медіаграмотності у навчальний процес – від найменших до найдосвідченіших його учасників – це якісна зміна для нашої системи освіти.

Усім колегам та друзям бажаю жити в цифровому світі без інформаційного стресу й тиску, мати емоційний щит від шкідливого контенту та навчитися захищати свій приватний інформаційний простір.

Будьмо медіаграмотними! Навчаймо медіаграмотності!»

Інна Михальченко, 

завідувач відділу інформаційного забезпечення та комунікацій апарату ЦК Профспілки працівників освіти і науки України



«… Продуктивна співпраця, обмін досвідом сприяли удосконаленню програми для тренерів із медіаграмотності, яку майстри-педагоги вже готові апробовувати під час навчальних медіа освітніх заходів, щоб сприяти розвитку критичного мислення, формування медіа імунітету та посилення медіаграмотності серед усіх верств населення!

Велика вдячність керівництву Академії Української Преси та медіаекспертам (В.Іванову, Т. Івановій, О.Тараненко) за можливість бути однією «із золотої сотні медіа тренерів», високу інноваційну планку під час організації та проведення науково-методичної конференції із медіаграмотності, майстерність, талановитість, натхненність, віру у нашу «сродну працю», глибинний досвід та бажання ним ділитися».

Марина Ячменик, 

аспірантка Сумського державного педагогічного університету імені А.С. Макаренка



«Можливість спілкування з колегами із закладів вищої та середньої освіти України, закладів післядипломної педагогічної освіти завжди є чудовою нагодою для підвищення власного професійного рівня.

Питання медіаграмотності, критичного ставлення до медіа, що обговорювалися на цьому заході, як ніколи на часі. Отриманий досвід надалі буду використовувати не лише у викладанні навчальних дисциплін в університеті, а й у профспілковій роботі. Дякую Академії української преси за запрошення і високий рівень організації та проведення конференції.»

Андрій Шидловський, 

викладач, голова профкому Рівненського державного гуманітарного університету



«Сьома міжнародна науково-методична конференція медіаграмотності – це була фантастична можливість побачити увесь спектр досягнень і проблем впровадження медіаграмотності в українську освіту. Учасники представили регіональний досвід цієї роботи, а міжнародні експерти з Білорусі, Вірменії, Казахстану та Грузії доповнили картину світу. Також перед нами виступили гуру журналістики, такі як Андрій Куликов.

Дякую за можливість бути причетним до спільноти людей, які роблять наш інформаційний простір краще. На додаток після заходу ще маю дуже класний «Практичний посібник з медіаграмотності для мультиплікаторів», який підготувала команда Академія Української Преси».

Віталій Копиш,

спеціаліст Чернігівської обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України



Прес-служба Профспілки працівників освіти і науки України
медіа

Схожі публікації


Догори