Президія онлайн: у полі зору актуальні питання діяльності організації

Сьогодні, 25 червня 2020 року, відбулося засідання президії ЦК Профспілки працівників освіти і науки України в режимі онлайн.

Відкриваючи роботу Голова Профспілки Георгій Труханов підкреслив, зв’язку із продовженням дії адаптивного карантину наразі ще немає можливості проводити зустрічі на всеукраїнському рівні. Проте, є ряд питань, які потребують виважених спільних рішень та напрацювання подальших дій щодо захисту прав та гарантій спілчан.

Голова Профспілки насамперед  інформував про Заяву Європейського комітету профспілок освіти про шлях виходу з кризи COVID-19, прийняту Комітетом ЄКПО 16 червня 2020 року.

У Заяві, зокрема наголошується, що пандемія COVID-19 – це медична, соціальна та економічна криза. А її вплив найбільше відчують на собі найуразливіші групи, і саме освіта є тим сектором, який відіграє ключову роль у подоланні негативних наслідків пандемії та відновленні нормального життя.

Серед іншого європейські профспілки закликають збільшити державні інвестиції у високоякісну державну освіту для всіх, посилити ефективний соціальний діалог з освітянськими профспілками та забезпечити гідні умови праці правників галузі, включаючи зарплати, адекватне навантаження, кар’єрне зростання, опанування нових технологій навчання учнів тощо. 

Підтримуючи європейську заяву, Президія прийняла Заяву Профспілки працівників освіти і науки України з урахуванням національних особливостей. Обидва документи  будуть спрямовані до Уряду та органів державної влади.

Наступним питання розгляду був порядок проведення засідань виборних органів в умовах карантинних заходів. Члени президії підкреслили, що у цей час профспілки усіх рівнів продовжували свою роботу через дистанційну форму організації праці. Була введена практика роботи працівників в офісах за окремим графіком, а проведення нарад відбувалося шляхом з використанням сучасних засобів електронного зв’язку (програм ZOOM, Skype, Viber тощо).

Президія рекомендувала виборним профспілковим органам в умовах адаптивного карантину приймати рішення (комітету, президії, пленуму, ради тощо) дистанційно у режимі відеоконференцій з використанням сучасних засобів електронного зв’язку або шляхом опитувального голосування з подальшим письмовим підтвердженням прийнятих рішень підписами учасників голосування з кожного питання порядку денного.

Окремим аспектом обговорення стали законопроекти щодо діяльності профспілок. Так, президія ЦК Профспілки від імені членів Профспілки висловила обурення та категоричний протест антисоціальним законодавчим ініціативам Уряду та окремих народних України, закріплених у проектах законів «Про працю», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо окремих питань діяльності професійних спілок)» № 2681 та «Про правовий режим майна загальносоюзних громадських об’єднань (організацій) колишнього Союзу РСР».

Очільники обласних комітетів констатували антисоціальну спрямованість вказаних законопроектів та зниження рівня захищеності трудових прав працівників, а також прав профспілкових організацій, завданням яких є захист трудових прав та соціально-економічних інтересів працівників.

Президія наголосила на необхідності зняття їх з розгляду, як таких, що містять антиконституційні, антинародні норми, обмежують права профспілок та порушують низку міжнародних обов’язків.

Під час роботи заходу також було підбито підсумки Всеукраїнського громадського огляду-конкурсу стану умов і охорони праці в навчальних закладах Міністерства освіти і науки України, проведеного в 2019 році та визначено переможців – колективи навчальних закладів, які досягли кращих показників у створенні безпечних умов праці та навчання.

Насамкінець було обговорено низку внутрішньоспілкових питань, серед яких надання допомоги постраждалим спілчанам під час стихійного лиха на Західній Україні.

Прес-служба Профспілки працівників освіти і науки України

Схожі публікації


Догори