Сьогодні – Всесвітній день науки за мир та розвиток

Всесвітній день науки за мир та розвиток, що відзначається щорічно 10 листопада, покликаний підкреслити важливу роль науки в суспільстві і необхідність участі широкої громадськості в обговоренні нових наукових питань. Цей День також підкреслює важливість і актуальність науки у повсякденному житті.

Об’єднуючи науку та суспільство, Всесвітній день науки за мир і розвиток має на меті забезпечити громадянам отримання інформації про нові тенденції в сфері науки, підкреслюючи одночасно роль вчених у розширенні нашого розуміння дивовижної, але такої незахищеної та вразливої планети, яку ми називаємо домом, та створенні більш стійкого суспільства.

Цей Всесвітній день надає можливість мобілізувати всі зацікавлені сторони навколо теми науки за мир і розвиток – від державних діячів до представників ЗМІ та учнів шкіл. ЮНЕСКО рішуче закликає всіх приєднатися до святкування Всесвітнього дня науки за мир і розвиток, організовуючи власний захід у цей день.

Завдання Всесвітнього дня науки за мир і розвиток:

  • підвищити поінформованість громадськості про роль науки для мирного та сталого розвитку суспільств;

  • заохочувати національну і міжнародну солідарність в інтересах спільного використання наукових досягнень різними країнами;

  • відновити національний і міжнародний обов’язок використовувати науку на благо суспільства;

  • привернути увагу до викликів, з якими стикається наука, а також збільшити підтримку наукової діяльності.

Тема Дня 2020 року – «Наука заради суспільства та спільно з ним», яка цьогоріч спрямована на спільну боротьбу з пандемією.

Протягом усієї цієї безпрецедентної кризи ЮНЕСКО, як установа ООН, що має мандат в сфері науки, прагнула зміцнити міжнародне співробітництво в науковій сфері. Діяльність ЮНЕСКО у зв'язку з COVID-19 зосереджена на трьох основних напрямах:

  1. Сприяння міжнародному науковому співробітництву;

  2. Забезпечення доступу до води;

  3. Підтримка заходів із захисту навколишнього середовища.

У рамках відзначення Всесвітнього дня науки в цьому році ЮНЕСКО організовує круглий стіл на тему «Наука на службі суспільства в боротьбі з пандемією».

Першопричиною проведення Всесвітнього дня науки за мир і розвиток є величезне значення ролі науки і науковців у створенні стійкого суспільства, а також необхідність інформування громадян про досягнення науки та їх участі в ній.

У цьому сенсі День дозволить продемонструвати широкому загалу актуальність науки у їх житті та залучити суспільство до обговорення питань науки. Захід подібного роду відкриває також унікальну перспективу для пошуку миру і розвитку в глобальному масштабі.

Хештег для соціальних мереж та участі у дискусіях за темою – #ScienceDay.

Міжнародний відділ ЦК Профспілки

Схожі публікації


Догори