Всесвітній день вчителя: відзначення прийняття Рекомендації 1966 р. «Про становище вчителів»

У цьому році, у Всесвітній день вчителя 5 жовтня, ми відзначаємо 50-річчя прийняття Рекомендації МОП/ЮНЕСКО «Про становище вчителів», у якій підтверджена ключова роль представників педагогічної професії у житті своїх учнів і громад.

«Прагнення забезпечити рівність – в класі, в школі і в суспільстві в цілому – це сама суть вчительської професії» – заявив Генеральний секретар Інтернаціоналу освіти Фред ван Левен, виступаючи з нагоди Всесвітнього дня вчителя в ЮНЕСКО в Парижі.

Він додав, що «в основі викладання і навчання лежить соціальна, людська динаміка, а вчителі є тим фактором, який згуртовує суспільство».

 

Важлива роль вчителів в досягненні Цілей сталого розвитку

У цьому році тема відзначення Всесвітнього дня вчителя «Цінувати вчителів, покращувати їх становище» відображає 50-річну історію спільної Рекомендації МОП/ЮНЕСКО, втілює в собі її основоположні принципи та підкреслює необхідність підтримки вчителів, як це відображено в Цілях сталого розвитку.

У Всесвітній день вчителя не тільки визнається вирішальна роль вчителів у забезпеченні реалізації права на освіту, але й наголошується на тому, що вони є  ключовими у досягненні Цілей сталого розвитку, особливо Цілі 4 щодо «Забезпечення всеохоплюючої і справедливої якісної освіти та заохочення можливості навчання впродовж усього життя для всіх».

Уряди повинні продемонструвати чітку політичну волю і зобов’язання шляхом впровадження конкретних політичних, законодавчих, фінансових та інших заходів з метою реалізації Рекомендації ЮНЕСКО/МОП «Про становище вчителів» 1966 р. і Рекомендації ЮНЕСКО «Про статус викладацьких кадрів вищих навчальних закладів» 1997 р., а також Цілі сталого розвитку щодо вчителів. «Те бачення й амбіції, які призвели до прийняття цих прогресивних інструментів, мають надихнути всіх нас реалізувати їх повною мірою», - заявив ван Левен.

 

Переконання Інтернаціоналу освіти

Незважаючи на те, що світ значно змінився з часу прийняття Рекомендації у 1966 році, важливість вчителів залишилася незмінною. Саме тому Інтернаціонал освіти відзначає 50-річчя Рекомендації, підкреслюючи її цінність і актуальність її ідей для сучасної освіти і педагогічної професії.

Інтернаціонал твердо переконаний, що статус вчителів повинен відповідати їх ролі в освітньому прогресі і розвитку людства і суспільства. До того ж, організації вчителів мають бути визнані в якості сили, що здійснює вклад в розвиток освіти, і повинна залучатися до визначення політики в сфері освіти.

Для того, щоб вчителі були успішними, вони мають мати професійний простір і автономію, щоб мотивувати, навчати і надихати своїх учнів, підкреслив ван Левен. Вони також потребують безпечних умов викладання і гідної оплати праці.

Ван Левен додав, що Інтернаціонал освіти постійно працює з метою сприяння підвищення якості викладання і професіоналізму вчителів. Наприклад, три роки тому розпочато кампанію «Об'єднаймося заради якісної освіти», яка спрямована на мобілізацію зусиль членських організацій та заохочення урядів інвестувати в якісну освіту, якісні інструменти та якісні умови викладання та навчання.


За матеріалами Інтераціоналу освіти 

Міжнародний відділ ЦК Профспілки
5 жовтня 2016
2 457

Схожі публікації


Догори