Екологічна освіта має стати основним компонентом навчальних програм усіх країн до 2025 року

Згідно з новою доповіддю, опублікованою ЮНЕСКО, освіта не готує учнів достатньою мірою до адаптації, вжиття заходів і реагування на зміни клімату та екологічні кризи.

У рамках дослідження «Навчайтеся заради нашої планети» були проаналізовані навчальні плани і програми майже в 50 країнах у всіх регіонах. Більше половини з них не згадують про зміну клімату, і тільки в 19% йдеться про біорізноманіття.

У дослідженні спостерігається нестача уваги до соціально-емоційних навичок і компетенцій, орієнтованих на дії, що мають центральне значення для діяльності в галузі навколишнього середовища і клімату.

Під час онлайн-опитування серед приблизно 1600 вчителів і керівників навчальних закладів, проведеного в рамках цього дослідження, третина респондентів зазначила, що питання, пов'язані з навколишнім середовищем, не входять до програми підготовки вчителів.

«Освіта повинна готувати учнів до розуміння поточної кризи та формування майбутнього світу. Заради порятунку нашої планети ми повинні змінити наш спосіб життя, способи виробництва, споживання та взаємодії з природою. Включення освіти в інтересах сталого розвитку в усі навчальні програми має стати основоположним елементом» – наголосила Одре Азуле, Генеральний директор ЮНЕСКО.

У зв'язку з цим ЮНЕСКО поставила перед собою нову мету: зробити екологічну освіту основним компонентом навчальних програм в усіх країнах до 2025 року. Організація працює з усіма своїми 193 державами-членами з метою підтримки реформи навчальних програм і відстеження прогресу в питанні поширення знань, навичок, цінностей і підходів, необхідних для здійснення позитивних змін і захисту майбутнього планети.

Напередодні ЮНЕСКО розгорнула глобальну кампанію #LearnForOurPlanet (#НавчайтесьЗарадиНашоїПланети) з метою закликати до перетворень в освіті, щоб всі люди могли навчатися заради нашої планети, заради нашого власного виживання і заради майбутнього життя на Землі.

ЮНЕСКО є провідною установою системи ООН з питань освіти в інтересах сталого розвитку. Організація прагне забезпечити, щоб всі учні здобували знання, навички, цінності та ініціативи, необхідні для того, щоб діяти в інтересах планети і жити в умовах сталого розвитку.

У 2019 Генеральна Асамблея ООН прийняла резолюцію, яка закликає міжнародне співтовариство розширити масштаби освіти в інтересах сталого розвитку для досягнення цілей Порядку денного на період до 2030 року. У резолюції визнається провідна роль ЮНЕСКО в цій галузі.  

 
Міжнародний відділ ЦК Профспілки

Схожі публікації


Догори