День миру за краще відновлення заради справедливого і сталого світу

Щороку 21 вересня у всьому світі відзначається Міжнародний день миру. Генеральна Асамблея ООН присвятила день зміцненню ідеалів миру, шляхом дотримання 24 годин ненасильства та припинення вогню.

«У 2021 році, коли ми розпочинаємо зцілення від пандемії COVID-19, ми надихаємось творчо і спільно думати про те, як допомогти кожному краще відновитися, як створити стійкість і як перетворити наш світ на більш рівний, більш справедливий, справедливий, інклюзивний, стійкий та здоровий» – йдеться на сайті Організації Об’єднаних Націй.

Пандемія найбільше вразила малозабезпечені прошарки населення. До квітня 2021 року в усьому світі було введено понад 687 мільйонів доз вакцини проти COVID-19, але понад 100 країн не отримали жодної дози. А люди, які потрапили в конфліктні зони, особливо вразливі з точки зору відсутності доступу до медичної допомоги.

Відповідно до заклику Генерального секретаря щодо глобального припинення вогню у березні минулого року, у лютому 2021 року Рада Безпеки одноголосно ухвалила резолюцію, у якій закликала держави-члени підтримати «послідовну гуманітарну паузу» щодо локальних конфліктів. Глобальне припинення вогню необхідно продовжувати, щоб люди, які потрапили у конфлікт, мали доступ до щеплень та лікування.

«Пандемія супроводжується сплеском стигматизації, дискримінації та ненависті, які лише коштують більше життів, а не рятують: вірус атакує всіх, не дивлячись на те, звідки ми і у що віримо. Задля протистояння цьому спільному ворогу людства, ми повинні пам’ятати, що ми не вороги один одному. І для того, щоб відновитися після руйнування пандемії, ми повинні укласти мир один із одним» – наголошують у ООН.

Людство повинно помиритися з природою. Незважаючи на обмеження на поїздки та економічні зупинки, зміна клімату не зупиняється. Нам потрібна зелена та стійка глобальна економіка, яка створює робочі місця, зменшує викиди та формує стійкість до впливу клімату.

Тема 2021 року до Міжнародного дня миру – «Краще відновлення заради справедливого і сталого світу». ООН запрошує усіх об’єднати зусилля, зосередитися на пришвидшенні одужання та відновлення для більш справедливого та мирного світу.

Святкуймо мир, виступаймо проти актів ненависті в Інтернеті та офлайн, а також поширюймо співчуття, доброту та надію перед пандемією та під час одужання!

З Міжнародним днем миру!

 

Довідково

Міжнародний день миру був  встановлений  Генеральною Асамблеєю ООН у 1981 році. Через два десятиліття, в 2001 році Генеральна Асамблея одноголосно проголосували призначити в цей День період відмови від насильства і припинення вогню.

Схожі публікації


Догори