Закрити небо над Україною: звернення ФПУ до міжнародних профоб’єднань

Україна гідно стримує навалу російських військ, проте закриття неба над Україною залишається одним з ключових питань для безпеки мільйонів українців від бомбардувань касетними і вакуумними бомбами і зменшення щоденних людських жертв.

На жаль, наш попередній заклик до Європейської конфедерації профспілок на засіданні виконкому 1 березня не знайшов підтримки, як і надання Україні статусу кандидата в члени ЄС.

Скільки людей ще повинно загинути, поповнити лави біженців, щоб переконати європейських чиновників проявити рішучість у підтримці України не заявами, а ділами? Хоча б передати українським військовим пілотам літаки радянського походження для захисту неба власними силами.

Хотів би нагадати, що режим закритого неба (no-fly zone) країни НАТО застосовували протягом 1990-2000-х років у Боснії та Герцеговині, в Іраку та в Лівії.

В усіх випадках свого застосування безпольотна зона доводила свою виключну ефективність.

Проте ні Сполучені Штати, ні Велика Британія, ні жоден з інших потужних західноєвропейських союзників не наважується на такий крок.

Основним аргументом проти втручання для західних держав слугує ризик розв’язання, як вони кажуть, Третьої світової війни.

А хіба вона ще не розпочалася? Хіба широке залучення в конфлікт третіх сторін і спроба Москви розширити його на інші сусідні держави не створює вже достатніх загроз? І хіба розгортання ядерного потенціалу не є тією межею, за якою Захід має діяти більш рішуче?

Очевидно, що Захід наразі вважає, що санкції можуть стати достатнім фактором стримування від агресії. Дійсно, санкції стали важливим засобом остудження амбіцій Росії, але недостатніми для режиму тирана Путіна. Варварська тактика обстрілу житлових кварталів, до якої активно вдається російська армія, залишає все менше і менше морального підґрунтя для такої позиції Заходу. А знищення критичної інфраструктури, несе реальну загрозу екологічної та техногенної катастрофи континентального масштабу.

В Україні функціонує 15 атомних енергоблоків. Найбільша в Європі Запорізька АЕС захоплена російськими військовими, а в Чорнобилі є загроза розконсервації укриття із радіоактивними відходами, що відчують на собі всі європейські країни .

Закликаю вас приєднатися до голосу мільйонів людей у світі, щодо закриття неба над Україною та тим самим убезпечити Європу і весь світ від ядерної катастрофи та зберегти сотні тисяч життів.

МКП та ЄКП не можуть стояти осторонь, коли гинуть безвинні люди, а тому мають підтримати тих членів профспілок, які виходять на численні демонстрації на Заході з вимогою закрити небо над Україною.

Член Генеральної ради МКП,

Член Виконкому ЗЄРР

Голова ФПУ Григорій Осовий

0
9 березня 2022
1 160

Схожі публікації


Догори