В Україні відзначають День святого Валентина

Традиційно 14 лютого закохані відзначають своє «професійне» свято – День святого Валентина. День святого Валентина – популярне у всьому світі свято закоханих. Спочатку його відзначали лише у католицьких країнах. В Україні це свято почало набирати популярності на початку 90-х років.

Символи цього дня 

Головний символ Дня святого Валентина – червоне сердечко. Саме в його формі прийнято дарувати листівки – валентинки. 

Повноправними символами також вважаються: Купідон, плюшевий ведмедик, а також – квіти і шоколадні цукерки. Їх частенько дарують коханим, друзям і подругам, колегам. 

Головні кольори Дня святого Валентина – червоний і рожевий, принаймні ї найчастіше використовують.

З історії свята 

У стародавні часи закохані зізнавалися у гарячих почуттях словами, піснями і танцями. І тільки в XV столітті юнаки та дівчата почали дарувати один одному любовні записки. 

До речі, одна з таких валентинок до сих пір знаходиться в британському музеї – це гарне освідчення Герцога Орлеанського своїй чарівній і коханій дружині, написане в тюрмі. Пік популярності любовних послань і зізнань доводиться на XVIII століття, тоді валентинки дарували один одному замість квітів і подарунків. 

Особливою любов’ю саморобні кольорові листівки користувалися в Англії. Їх красиво підписували віршами, а папір проколювали голками так, щоб отримати мережива, а після розфарбовували за допомогою трафаретів і чорнила. Навіть поруч з сучасними і ультрамодними листівками, випущеними в типографії, старовинні сердечка мають гідний вигляд.

День святого Валентина в різних країнах

У Франції День всіх закоханих відзначають з особливим шиком і розмахом. І чоловіки, і жінки прагнуть зробити подарунок об’єкту свого обожнювання. Французи використовують всі атрибути романтики: квіти, цукерки, прикраси і, звичайно ж, валентинки у формі сердець! 

У цей день всі столики в кафе і ресторани заброньовані. Так, вечеря при свічках – неодмінний атрибут французького 14 лютого. А ювелірні магазини отримують піврічну виручку напередодні свята.

В Америці за традицією підносять своїм коханим марципани, троянди, шоколад і різнокольорові льодяники. Особлива риса американців: на честь Дня Святого Валентина багато жителів Америки влаштовують святкову вечерю, танцювальну або приватну вечірку в себе вдома.

В Англії це свято не тільки для дорослих, але і для дітей, і навіть тварин. Традиційний ранок Дня всіх закоханих в Англії має такий вигляд: британські дівчата рано вранці виглядають у віконце в очікуванні свого судженого — вважається, що перший перехожий і є той, кому судилося стати їхньою долею. 

Популярними подарунками на Валентинів день в Англії вважаються солодощі у вигляді сердечок, м’які іграшки, особливо улюблені в Британії ведмежата Teddy, і незмінні листівки-валентинки. Діти також не упускають можливості отримати подарунок до свята, вони ходять по домівках і співають пісні. 

Примітно, що 14 лютого британці посилають ніжні любовні послання не тільки всім родичам і знайомим, але і своїм обожнюваним домашнім тваринам.

В Україні вперше святкувати День закоханих почали в 90-х роках минулого століття. Просте і нехитре свято швидко полюбилось молодь і не тільки. Сьогодні його відзначають люди всіх поколінь. Адже це чудовий привід подарувати подарунок і освідчитися в любові.

14 лютого в нас традиційно вітають коханих із романтичним святом і нагадують про свої почуття зворушливими зізнаннями і милими валентинками з теплими романтичними словами та душевними побажаннями.

Отож, 14 лютого – це ще одна нагода висловити свою почуття. А красиві листівки та милі вірші з привітаннями допомагають висловити свої почуття і подарувати вашим коханим та близьким людям приємні моменти незалежно від віку і статі. 

 

Прес-служба Профспілки працівників освіти і науки України

Схожі публікації


Догори