Європейський комісар: підтримаємо учнів та освітян, які вимушено евакуювалися з України

Як повідомлялося раніше, Європейський комісар Марія Габріель на позачерговому засіданні Ради міністрів освіти ЄС повідомила, про готовність надавати підтримку щодо задоволення потреб українських учнів, які прибувають до країн-членів ЄС.

Зокрема, було вказано, що Комісія готова діяти за трьома напрямами:

  • фінансова підтримка системи освіти;
  • спільні рекомендації щодо прийому біженців;
  • заходи для полегшення доступу до україномовного освітнього середовища.

Повний текст Заяви Європейського комісара Марії Габріель

Заява Європейського комісара Марії Габріель про заходи щодо підтримки учнів та освітніх працівників, які вимушено виїжджають з України після російського вторгнення

На позачерговому засіданні Ради міністрів освіти ЄС Європейський комісар Марія Габріель виступила із заявою про готовність надавати підтримку щодо задоволення потреб українських учнів, які прибувають до країн-членів ЄС.

«Європейська комісія рішуче підтримує українських учнів та вчителів у ці надзвичайно складні часи за допомогою наступних заходів, організованих у двох взаємодоповнюючих напрямках.

По-перше, ми надаємо підтримку освітнім системам і школам у країнах-членах ЄС.

8 березня 2022 року Комісія прийняла пропозицію щодо дій згуртованості для біженців у Європі (CARE), яка внесе необхідну гнучкість у правила політики згуртованості на 2014-2020 роки, щоб дозволити швидкий перерозподіл доступного фінансування з Європейського фонду регіонального розвитку (ERDF), Європейського соціального фонду (ESF) та Фонду європейської допомоги найбільш знедоленим (FEAD) для фінансування широкого спектру заходів з метою підтримки людей, які змушені виїжджати з України.

Крім того, ключову роль може відігравати програма Erasmus+. Можливості фінансування, які ми мобілізуємо через програму Erasmus+, є наступними:

Навчальні та освітні заклади, які беруть участь у проектах співпраці Erasmus+, приймають українських учнів без жодних вимог із можливістю гнучкого використання проектних фінансів.

Українські вчителі та тренери можуть отримати фінансову підтримку для полегшення їхньої інтеграції.

Кваліфікований персонал може направлятися на тимчасовій основі до регіонів розміщення біженців.

Установи, які отримують вигоду від поточних проектів Erasmus+ у таких сферах, як інклюзія, різноманітність та інтеграція біженців, можуть на добровільній основі, перерозподіляти частину своїх коштів на підтримку діяльності для українських біженців.

По-друге, ми надаємо підтримку українським дітям та вчителям через європейські платформи.

Шкільний освітній шлюз:

сприятиме обміну досвідом та інформацією щодо підтримки інтеграції молодих українських біженців до освітніх систем держав-членів.

організує курс підвищення кваліфікації для вчителів щодо інтеграції новоприбулих біженців у школах.

стане місцем інформування про освітні ресурси, що дозволить дітям продовжити навчання також рідною мовою за українською програмою. Шлюз може встановити зв’язок з національними навчальними платформами, доступними для молоді та вчителів українською мовою.

Наша найбільша шкільна спільнота в Європі – eTwinning – запропонує свою підтримку педагогічному колективу молодих українських біженців. eTwinning може допомогти вчителям, працівникам шкіл та учням обмінюватися та координувати їхню солідарну діяльність, створюючи спеціальну групу в безпечному просторі платформи.

Ми продовжуватимемо співпрацювати з державами-членами, щоб разом шукати рішення. Ми створимо робочу групу для об’єднання досвіду кожної держави-члена щодо безперервного навчання молодих українських біженців. Разом ми переможемо!

Я хочу подякувати національним органам освіти України за їхню відданість та співпрацю з нами, щоб зробити все найкраще для молодого українського покоління».


Міжнародний відділ ЦК Профспілки

Схожі публікації


Догори