Гай Райдер: «Ті, хто вдаються до війни, заперечують соціальну справедливість»

Виступаючи на відкритті 110-ї сесії Міжнародної конференції праці (МКТ), Генеральний директор Міжнародної організації праці Гай Райдер наголосив на необхідності захисту верховенства закону перед тими, хто «вдається до війни, щоб заперечувати соціальну справедливість».

«Міцний мир залежить від соціальної справедливості, а досягнення соціальної справедливості залежить від миру. Ті, хто вдаються до війни, заперечують соціальну справедливість. А ті, хто перешкоджють соціальній справедливості, ставлять мир під загрозу», – наголосив Райдер.

У той час як країни переживають нерівномірне і часом «тендітне відновлення» своїх ринків праці після пандемії COVID-19, Райдер попередив, що «цілком ймовірно, що попереду буде ще гірше» для світової економіки через наслідки російської агресії проти України.

Ця ситуація «породжує глобальні кризи в галузі продовольства, енергетики та фінансів», - сказав Райдер, – і «поставила міжнародне співробітництво під значний і, можливо, безпрецедентний тиск».

«Як порушення Статуту ООН внаслідок військової агресії не може бути терпимим і не має превалювати, так і порушення міжнародних трудових стандартів не має залишатися без відповіді», –  додав Генеральний директор. Він закликав делегатів показати, що багатосторонність – у цьому будинку в союзі з трипартизмом – дійсно працює.

Як і на кожній МКП, делегати розглянуть конкретні справи щодо країн, подані на розгляд Комітету із застосування стандартів.

Представляючи свою доповідь для МКП, під назвою «Найменш розвинені країни: Криза, структурні перетворення та майбутнє праці», Райдер заявив, що «НРК перебувають у найбільшій небезпеці залишитися позаду. Тому, якщо ми серйозно ставимося до Порядку денного у сфері сталого розвитку на період до 2030 року, ми маємо серйозно ставитися до НРК, бо саме там, перш за все, вирішуватиметься доля Порядку денного».

Генеральний директор привітав ключові дискусії, які відбудуться під час Конференції. Серед них - можливе внесення змін до Декларації МОП про основоположні принципи та права у сфері праці 1998 року з метою включення до неї положень про безпечні та здорові умови праці.

Згадавши про три мільйони життів, які щороку втрачаються через нещасні випадки та захворювання, пов'язані з роботою, він підкреслив «сувору і чітку» відповідальність МОП за захист працівників від хвороб, захворювань і травм, що виникають у процесі трудової діяльності.

Також відбудеться початкова дискусія щодо якісного учнівства з метою можливого створення нового міжнародного трудового стандарту. Крім того, комітети обговорять питання гідної праці, соціальної економіки та економіки солідарності, а також стратегічну мету зайнятості в рамках механізму подальших дій щодо реалізації Декларації МОП щодо соціальної справедливості з метою справедливої глобалізації.

Конференція проходитиме у змішаному форматі, делегати братимуть участь як особисто у Женеві, так і віртуально. Комітети розпочнуть свою роботу 30 травня. Пленарні засідання відбудуться з 6 до 11 червня.

10 червня відбудеться саміт високого рівня «Світ праці», присвячений темі «Боротьба з численними глобальними кризами: сприяння відновленню та стійкості, орієнтованому на людину».

У перший день роботи Конференції Клаудіо Мороні, міністра праці, зайнятості та соціального забезпечення Аргентини, було обрано головою Конференції на період її роботи з 27 травня до 11 червня.

Конференція обрала віце-президентами Алі Самих Аль-Маррі (уряд) з Катару, Олександра Фурлана (роботодавці) з Бразилії та Паолу дель Кармен Егускіза Гранда (працівники) з Перу.

«Реалізація на практиці «нової нормальності», за яку ми так обстоюємо, ставлячи людей у центр наших турбот, вимагає термінової реалізації інклюзивної політики та системи міжнародних правил та угод, що сприяють зростанню при справедливому розподілі його результатів», - наголосив Клаудіо Мороні.

МКП, підкреслила Рената Хорнунг-Драус, заступник голови Адміністративної ради МОП з питань зайнятості, «проходить у період складних глобальних криз, які створюють екзистенційний виклик багатостороннім інститутам та традиціям у тому вигляді, в якому вони були створені та розвивалися у ХХ столітті, і які цілком можуть стати поворотним пунктом до майбутніх умов, які необхідно формувати проактивно, зокрема й Міжнародної організації праці».

«У 2022 році ми стикаємося з екзистенційними загрозами ядерної війни, зміни клімату та пандемій у поєднанні з токсичною сумішшю бідності та нерівності, екстремізму, націоналізму, гендерного насильства та звуження демократичного простору», – додала Кателен Пассье, заступник голови.

МКП, яку іноді називають всесвітнім парламентом праці, є найбільшими міжнародними зборами, присвяченими питанням світу праці, в яких беруть участь представники урядів, роботодавців та працівників із 187 держав-членів МОП. 

Делегати обговорюють ключові питання світу праці, приймають та контролюють застосування міжнародних трудових стандартів, визначають глобальні пріоритети та бюджет МОП.

 За матеріалами – МОП, ФПУ 

Схожі публікації


Догори