Міжнародна конференція праці розгляне трудові права вчителів

Міжнародна конференція праці розгляне трудові права вчителів30 травня 2016 року у Женеві розпочала свою роботу 105-а сесія Міжнародної конференції праці.

Відкриваючи її, Генеральний директор МОП Гай Райдер заявив делегатам, що світ праці є ключем до вирішення багатьох проблем, з якими стикається людство. Він зазначив, що делегати повинні взяти на себе відповідальність згідно з мандатом МОП у сфері соціальної справедливості, щоб втілити в життя переваги трансформативних змін в світі праці.

Глава МОП закликав світову спільноту «сприяти побудові майбутнього праці, якого ми всі хочемо». «Якщо дозволити продовжуватися нинішнім тенденціям, які вже призвели до неприйнятних рівнів нерівності, в кінцевому підсумку ми всі програємо».

Представляючи делегатам Міжнародної конференції праці свою доповідь «Ініціатива щодо викорінення бідності: МОП і Порядок денний на період до 2030 року», Гай Райдер попередив, що «сама система створення матеріальних благ, яка відкриває перспективу подолання бідності, несе в собі ризики віддалити нас від соціальної справедливості, замість того, щоб наблизити до неї».

Гай Райдер закликав до продовження роботи щодо перегляду трудових стандартів комітетом із застосування стандартів, зазначивши, що «сильна, авторитетна і актуальна система стандартів є неодмінною умовою ефективної і впливовою МОП».

Профспілки освітян з усього світу рішуче налаштовані відстоювати права і умови праці вчителів на Конференції, що триватиме до 10 червня. Інтернаціонал освіти представляє потужна делегація з 15 представників різних країн і континентів. Очолює її заступник генерального секретаря Інтернаціоналу Освіти Халдіс Холст.

Делегати-освітяни візьмуть участь у роботі комітетів із застосування стандартів, з питань гідної праці в ланцюжках поставок, а також з питань зайнятості та гідної праці заради переходу до миру.

На комітеті Конференції із застосування стандартів буде обговорено звіт спільного комітету експертів МОП і ЮНЕСКО із застосування рекомендації щодо викладацьких кадрів (СЕАРТ).

Інтернаціонал освіти також координуватиме прийняття низки заяв з питань, що стосуються термінів і умов зайнятості, тенденцій в деяких країнах до приватизації освіти і наслідків воєн та інших надзвичайних ситуацій для доступу до освіти.

Комітети Конференції також обговорять внесення змін до Рекомендації №71 – інструменту МОП, що містить вказівки щодо дій у відповідь на кризу шляхом створення робочих місць та сприяння зайнятості, виконання історичної Декларації МОП про соціальну справедливість з метою справедливої глобалізації 2008 року.

Крім того, на Конференції відбудеться голосування щодо запропонованих поправок до Конвенції про працю в морському судноплавстві 2006 року та щодо змін, спрямованим на модернізацію посвідчення особи моряків, передбаченого в Конвенції №185.

У перший день конференції міністра праці Південно-Африканської Республіки Мілдреда Оліфанта обрали президентом Міжнародної конференції праці на весь період її роботи.

Виступаючи перед делегатами на пленарному засіданні 1 червні Халдіс Холст нагадала представникам уряду, що вони «повинні прислухатися до позиції вчителів, які представляють їхні профспілки».

«Вчителі і освіта є частиною досягнення багатьох Цілей сталого розвитку ООН. Вчителі відіграють ключову роль у вирішенні сьогоднішніх і завтрашніх соціальних викликів, таких як недопущення екстремізму та забезпечення прав біженців та переміщених осіб».

Холст зазначила, що політика жорсткої економії з’їдає освітні бюджети в багатьох країнах, а фінансова криза використовується як привід для звуження основних прав у сфері праці.

«Якісна освіта не з’являється сама собою. Якісна освіта вимагає кваліфікованих, добре підготовлених і підтримуваних професіоналів. Суспільство повинно цінувати вчителів», – підкреслила вона, додавши, що «їх професійна автономія має поважатися, їх позиція враховуватися через інститути колективних переговорів».

Заступник Генерального секретаря Інтернаціоналу Освіти також звернула увагу на тривожне поширення нестандартної зайнятості серед вчителів та інших працівників освіти і загальний тиск щодо приватизації і де-професіоналізації в секторі.

Міжнародна конференція праці встановлює загальні рамки політики Міжнародної організації праці та збирається один раз на рік в Женеві, Швейцарія. У щорічному «всесвітньому парламенті праці» беруть участь понад 5 тисяч делегатів від урядів, організацій працівників і роботодавців 187 держав-членів МОП.

Від України участь у роботі заходу бере голова Федерації профспілок України Григорій Осовий. Зокрема, він зазначив, що українські профспілки аналізують недавно оприлюднений план пріоритетних кроків Уряду України на поточний рік і перш за все щодо подолання кризи в соціально-економічній сфері». Голова ФПУ підкреслив, що перші кроки нової влади дають підстави вважати, що думку профспілок почуто. У План пріоритетних дій Уряду включено 15 пропозицій профспілок. Григорій Осовий також повідомив, що Федерація профспілок України публічно зажадала, не відкладаючи, провести парламентські слухання з метою обговорення обґрунтованості різкого підвищення цін на газ для населення, достатності запропонованих урядом заходів його соціального захисту, щоб не допустити зниження життєвого рівня людей.

 

 

Міжнародна конференція праці розгляне трудові права вчителів Міжнародна конференція праці розгляне трудові права вчителів

 

Міжнародний відділ ЦК Профспілки

Схожі публікації


Догори