Сьогодні – Європейський день мов

26 вересня у країнах Євросоюзу відзначається Європейський день мов, присвячений розширенню міжкультурного розуміння, опануванню іноземних мов, включаючи рідкісні.

Традиційно його відзначають кожного року 26 вересня в 45 країнах континенту. Таке свято проголошено за підтримки офіційних органів Європейського Союзу 6 грудня 2001 року під час проведення чергового Європейського року мов.

Мета дня – заклик урізноманітнювати доступний діапазон мов з метою досягнення максимальної домовленості між державами та громадянами країн.

Із цієї нагоди Інститут мовознавства імені O.O. Потебні НАН України пропонує ознайомитися із цікавими фактами про мови.

На неосяжних теренах Європи побутує приблизно 260 мов. Кількісно вони становлять лише 3% мов світу.

24 мови мають статус офіційних мов Євросоюзу: англійська, болгарська, грецька, данська, естонська, ірландська, іспанська, італійська, латиська, литовська, мальтійська, німецька, нідерландська, польська, португальська, румунська, словацька, словенська, угорська, фінська, французька, хорватська, чеська, шведська. Ці мови офіційно й рівноправно використовуються в установах Євросоюзу. 

Євросоюз заохочує своїх мешканців до знання двох і більше мов. Це робиться не тільки для кращого взаєморозуміння, а й для розвитку прихильного, шанобливого ставлення до мовно-культурного розмаїття в ЄС.

За даними ЮНЕСКО, з 260 європейських мов повноцінно функціонує лише приблизно 15%. Решта ризикують у близькому чи віддаленому майбутньому зовсім зникнути – якщо залишити їх без уваги, сам на сам з глобалізацією. Уже сьогодні близько 60 мов перебувають у тому стані, коли молодим важко зрозуміти, про що говорять їхні бабусі й дідусі. Приклади таких мов – караїмська, лівська, саамська, їдиш тощо.

21 березня 2022 року на позачерговому засіданні Генеральної асамблеї Європейської федерації національних мовних інституцій (EFNIL) одноголосно прийнято рішення про надання Україні статусу асоційованого члена EFNIL, таким чином її прийняли до мовного простору ЄС. 

 

Прес-служба Профспілки працівників освіти і науки України

Схожі публікації


Догори