Освітяни Городнянщини перейшли до рішучих дій

Освітяни Городнянщини перейшли до рішучих дій«Ми не жебраки. Поки що». «Ми вимагаємо зароблене, а не просимо чужих грошей». «Ми сподіваємося, що на нас таким чином звернуть увагу і повернуться до нас обличчям, а не… і подивляться в очі».

Це коротко про основні меседжі людей, які вимушені були вийти перекривати рух на автотрасі, щоб нагадати владі, що вони ЛЮДИ. Люди, які просто хочуть жити, а не виживати.

26 квітня працівники трьох шкіл міста Городні Чернігівської області вийшли на акцію протесту проти постійної заборгованості із виплат заробітної плати. Вимог до влади було всього дві:

  • Ліквідувати терміново заборгованість із заробітної плати.
  • Виплачувати заробітну плату вчасно, у терміни, визначені колективними договорами (16 та 1 число кожного місяця).

Якось дивно до освітян шкіл Городнянського району ставиться місцева влада. Минулий рік район був у лідерах за підсумком обласних олімпіад з навчальних дисциплін, – мали заборгованість із заробітних плат, колективний трудовий спір та виплачену в січні грудневу зарплату. У цьому році район піднявся ще вище за олімпіадами та конкурсами, – нате вам, вчителі заслужену… зарплату за І половину березня у квітні, а решту березневої – у травні. Дійсно заслужили. Тягнемо «передовий район за всіма показниками» до низу. Єдині в області закрили три школи у 2015 році, – все одно борги. Економія в усьому, – не допомагає, кажуть треба більше бувати у відпустках без збереження заробітної плати. Панацея… побудеш тиждень без збереження, – весь район з грошима, а тобі особисто гроші не треба. Головне – адміністрація виконає план за постановою Кабміну щодо економії.

Якщо коротко: накипіло і дістало!

А от на перекриту освітянами дорогу з’явились всі керманичі району. Їм на допомогу, чи на погашення конфлікту за зверненням профспілок, терміново (за що вдячні), приїхали з Чернігова заступник голови ОДА Наталія Романова та начальник обласного управління освіти Микола Конопацький Саме останні приклали максимум зусиль для конструктивних переговорів.

Результат акції: письмова компромісна домовленість щодо виплати районною владою заробітної плати освітянам на найближчі два місяці з указанням усіх конкретних сум до видачі. Акція була призупинена. За умови порушення владою домовленостей, або допущення заборгованості із заробітної плати, освітяни попередили про продовження акції з більш ґрунтовною її підготовкою та висвітленням у засобах масової інформації.

 

Геннадій Мироненко,

голова Городнянської районної організації Профспілки, Чернігівська область

 

Освітяни Городнянщини перейшли до рішучих дій Освітяни Городнянщини перейшли до рішучих дій

 

Освітяни Городнянщини перейшли до рішучих дій Освітяни Городнянщини перейшли до рішучих дій

 

Схожі публікації


Догори