Конференція Європейського комітету профспілок освіти – 2016

4-8 грудня 2016 року у м. Белград, Сербія, відбулася звітно-виборна конференція Європейського комітету профспілок освіти, регіональної організації Інтернаціоналу Освіти, яка проходить раз на чотири роки.

З вітальним словом до учасників Конференції звернулися Міністр освіти Сербії Младен Шарчевич, голова сербської профспілки вчителів Валентина Іліч, президент Інтернаціоналу Освіти Сьюзан Хопгуд, конфедеративний секретар ЄКП Монсеррат Мір Рока. Також прозвучало відеозвернення від Комісара Європейського Союзу з питань освіти, культури, молоді та спорту Тібора Наврачіча, який виступив на підтримку більш ефективного соціального діалогу та підвищення статусу вчительської професії.

Сьюзан Хопгуд, привітавши делегатів конференції, окреслила найбільш серйозні глобальні проблеми галузі, включаючи пріоритет, який надається інтересам корпорацій, зростання проявів екстремізму і ерозію громадянських прав. Вона підкреслила, що вчителі відіграють ключову роль у вирішенні світових проблем, і освіта ні в якому разі не має розглядатися як товар в торговельних угодах, а має бути утверджена як послуга суспільного користування.

Європейський директор Мартін Рьомер, термін перебування якого на посаді закінчується 31 грудня 2016 року, представив звіт про роботу за 2012-2016 роки. Він розповів про «4 важких і бурхливих роки», перерахувавши численні події й тенденції, якими був відзначений минулий період і які поставили перед профспілками освітян складні завдання. Мартін Рьомер попередив, що економічна криза ще далеко не закінчилася і, як і раніше, супроводжується прагненням до скорочення бюджетних асигнувань на освіту та до її приватизації. У той час, як очікування, пов'язані з отриманням освіти, ростуть, інвестиції у підготовку та професійний розвиток вчителів і викладачів залишаються незрівнянно низькими. Він також наголосив на тиску, який чиниться на соціальний діалог.

Європейський директор Сьюзан Флокен, яка приступить до виконання своїх обов’язків з 1 січня 2017 року, представила план роботи на наступні чотири роки. Вона закликала підтвердити відданість освіті як суспільному благу, спрямованому на формування активної громадянської позиції. Сьюзан Флокен наголосила на необхідності формування відповідального ставлення у молоді в ці неспокійні часи і різко виступила проти жорстокого поводження з мігрантами. Вона також  піддала різкій критиці наступ на права людини і свободу слова в Туреччині. Трудящі сьогодні відчувають себе покинутими напризволяще і готові голосувати за будь-які зміни, звідси – підтримка екстремістів. Профспілкам необхідно запропонувати маргіналізованим групам населення відповіді на їх проблеми, а це вимагає розширення і підвищення ефективності соціального діалогу і колективних переговорів. Сьюзан Флокен закликала профспілки згуртуватися і стати маяком надії у ці важкі часи.

Продовжилася конференція обговоренням та схваленням 10 резолюцій  та програмного документу щодо впровадження інформаційно-комунікативних технологій в сфері освіти. Ключові резолюції присвячені питанням розширення прав профспілок працівників освіти, рівності в освітній сфері, посилення статусу та визнання викладачів вищої освіти, ситуації з біженцями в Європі, соціальному діалогу та колективним переговорам в освіті, приватизації та комерціалізації освіти.

Під час Конференції відбулися вибори керівництва і членів нового Комітету. Голова британської Національної профспілки вчителів Крістін Блоуер, як єдиний кандидат, була переобрана на посаду Президента ЄКПО на наступні чотири роки. Вона висловила свою вдячність і зазначила,  що з нетерпінням очікує можливості конструктивно працювати з усіма організаціями над виконанням програми діяльності на наступний період.

Віце-президентами ЄКПО обрано Оділь Кордельє з Франції, Дорте Ланге з Данії, Андреаса Келлера з Німеччини, Труді Керперьєна з Нідерландів, Браніміра Струкеля зі Словенії та Галину Меркулову з Росії.

Від України до складу Комітету обрано голову Профспілки працівників освіти та науки України Георгія Труханова.

Напередодні конференції відбулася низка заходів, першим з яких стало засідання мережі ЄКПО для країн Центральної та Східної Європи (CEENET). Його учасники оцінили роботу, виконану за два перших роки. Представники членських організацій з Грузії, України, Росії, Словенії та Болгарії обговорили ключові досягнення та основні проблеми, з якими стикаються профспілки працівників освіти в цих країнах.

На інших семінарах були обговорені події останнього часу в політичному житті Європи і пріоритети профспілок працівників освіти у вищій освіті і наукових дослідженнях, дошкільній освіті, а також з питань соціального діалогу, міграції та біженців та безперервного професійного розвитку вчителів.

На завершення конференції Європейський директор Мартін Рьомер подякував сербським колегам за допомогу в організації конференції. Він подякував співробітникам секретаріату за їх підтримку протягом цих років і відзначив роботу членів комітету та членських організацій.

Конференція підтвердила одностайність членських організацій щодо роботи на європейському рівні.

 
Міжнародний відділ ЦК Профспілки

Схожі публікації


Догори