Канікули на різдвяні свята попереджують емоційне вигорання вчителів

Канікули на різдвяні свята попереджують емоційне вигорання вчителівНове дослідження, проведене вченими Лондонського університету, підтверджує, що канікули на різдвяні свята відіграють важливу роль у попередженні виснаження вчителів, не дозволяють їм «перегоріти» на роботі.

Згідно з дослідженням, такі перерви в шкільному календарі мають життєво важливе значення для відновлення емоційного стану, енергетичних ресурсів і психологічного здоров'я вчителів.

Дослідження проводили доктор Пол Флаксман і Соня Кармішель у тісній співпраці з «Партнерством на підтримку освіти». У рамках дослідження близько сотні вчителів із різних шкіл по всій Великобританії заповнювали невеликі анкети в кінці кожного тижня протягом двох місяців у період до, під час та після двотижневих різдвяних канікул. Подібне опитування було проведене й серед учителів Квебеку, Канада.

Результати дослідження показали, що вчителі, які продовжували хвилюватися і думати про роботу під час різдвяних канікул, не змогли відновитися належною мірою від навантаження навчального процесу.

Дослідники також виявили, що вчителі, які під час різдвяних канікул змогли задовольнити три основні «психологічні потреби»: відчуття власної компетентності, незалежності, близькості до інших людей, мали набагато кращий психологічний стан. Наслідки задоволення основних психологічних потреб були помітні не тільки в період різдвяних свят,, але і в перші тижні після початку нового навчального періоду.

Автори дослідження пропонують деякі корисні рекомендації, які можуть допомогти вчителям посилити позитивний ефект різдвяних канікул. У дослідженні підкреслюються потенційні вигоди, які можуть бути отримані навіть від найменших дій під час відпочинку, що дають відчуття автономії, ефективності та наявності поруч рідних і близьких.

Дослідники також звертають увагу на користь психологічних тренінгів, які можуть бути особливо корисними для поліпшення психологічного здоров'я, тому що допомагають людям звільнити себе від хвилювань і роздумів.

Коментуючи результати дослідження, доктор Пол Флаксман, старший викладач психології Лондонського університету, заявив: «Наше дослідження показало, що перерви в роботі для вчителів, особливо після першої половини навчального року під час Різдва, надзвичайно важливі для їхнього психологічного здоров'я. Регулярне надання вчителям можливості відновитися від значного навантаження на роботі допомагає запобігти їх «перегоранню». На мій погляд, життєво необхідно зберегти такі регулярні перерви у шкільному календарі. Якщо ви належите до людей, які переживають та постійно думають про роботу, ми рекомендуємо психологічні тренінги. Цей тип тренінгів не дозволить вам зануритися в негативне мислення, і таким чином, покращить ваше самопочуття і якість життя».

Міжнародний відділ ЦК Профспілки

Схожі публікації


Догори