Португалія: тисячі громадян висловили свою підтримку державній освіті

Португалія: тисячі громадян висловили свою підтримку державній освітіПонад 80 тисяч громадян Португалії висловили свою підтримку сильній системі державної шкільної освіти, підтверджуючи її визначальну роль у забезпеченні рівних можливостей та побудові майбутнього справедливості, прогресу і розвитку.

18 червня 2016 року у столиці країни, місті Лісабон, відбувся масовий марш на підтримку державних шкіл. Акція була організована декількома організаціями, серед яких – членська організація Інтернаціоналу освіти, Національна федерація вчителів.

Метою її проведення було заявити про неприпустимість фінансування приватних шкіл за рахунок державних коштів. За інформацією Організації економічного співробітництва та розвитку, починаючи з 2001 року, державні витрати на приватні школи в Португалії склали приблизно 4 млрд. євро. У той же час, у сфері державної освіти проводяться величезні скорочення, особливо протягом останніх чотирьох років.

Учасники маршу віддали шану державній школі, як суспільному благу, що надає якісну освіту, забезпечує інтеграцію, демократію. Вони також вимагали належного фінансування державної освіти, з тим щоб вона могла виконувати важливу роль, відведену їй в національній конституції та визнану португальським суспільством.

Профспілка освітян: державна освіта – якісна освіта

«Це марш не проти когось чи чогось, це марш за державну, демократичну і якісну шкільну освіту для всіх», – зазначив Генеральний секретар Національної федерації вчителів Маріу Ногейра.

«Це чітке висловлення позиції тисячами громадян на користь шкільної системи, на яку за останні чотири роки було чимало атак з боку уряду», – додав він.

Широкий консенсус навколо державної освіти пов'язаний з тим, що останнім часом вона несправедливо звинувачувалася у низькій якості та неефективності.

Профспілковий лідер відкинув ці звинувачення як «брехливі і вкрай несправедливі щодо вчителів – професіоналів своєї справи». Він додав, що видатки з державного бюджету на приватну освіту за період з 2001 до 2016 року склали понад 4 млрд. євро.

За словами Ногейри, система державної освіти в Португалії виховала найбільш кваліфіковане покоління країни, чимало представників якого, на жаль, були вимушені емігрувати через введені заходи жорсткої економії.

Цей марш є однією з ініціатив на підтримку державної освіти за останні декілька місяців. Серед інших ініціатив – петиція до парламенту Португалії, яка зібрала понад 70 тисяч підписів, і публічний захід в Лісабоні, під час якого десятки відомих людей (письменників, музикантів, вчених і політиків) виступили із заявами про важливість державної освіти і необхідність направлення коштів платників податків на покращення безкоштовної якісної державної освіти.

Ці ініціативи були викликані нещодавнім рішенням уряду Португалії зменшити державне фінансування приватних шкіл там, де існують державні школи. Це рішення призвело до рішучих протестів з боку приватних шкіл, які організували декілька демонстрацій, наголошуючи на «праві вибору». Нещодавнє опитування громадської думки, однак, показало, що 78,7% населення Португалії підтримують рішення уряду.

 

 Міжнародний відділ ЦК Профспілки

Схожі публікації


Догори